lauantai 16. lokakuuta 2021

Paperitaide ihastutti ja hämmensi

 


Pala kuusankoskelaista kulttuurihistoriaa on saatu tänä syksynä kansien väliin kirjana, joka on itsekin  taideteos. Paperitaiteen tuhkimotarina kattaa Keltissä toimineen gallerian kaksi vuosikymmentä ja esittelee ne kuvin ja aikalaisten tekstein. Kulttuurineuvos Eero Niinikosken ja hänen avustajiensa aikaansaamaa muistojulkaisua katselee sekä haikeana että ylpeänä. Haikeana siksi, että kirjan teksteistä tajuaa kirkkaasti, mitä gallerian myötä on menetetty. Ylpeänä sen takia, että erityisen paperitaiteen esittelytilan perustajina kuusankoskelaiset ovat olleet Pohjoismaiden ensimmäiset.

 

Kirja sisältää vuosina 1989-2009 pidettyjen näyttelyjen kuvia ja niiden arvostelujen tekstejä, tarkan kronologian gallerian historiasta, pohdintaa paperin ja paperitaiteen olemuksesta, hauskoja sattumia, kulissientakaisia anekdootteja. Se on runsaudensarvi, joka kertoo paperin mahdollisuuksista välillä tiukan asiallisesti, välillä aforismin kaltaisin pohdinnoin. Vai että paperia voi tehdä raparperista! Ai metallinhohtoiset kotilot olivatkin paperisia! Ja kierrätyspaperista valmistettu voimapaperin voi kierrättää sillanrakennusaineeksi taidenäyttelyssä! 

 

Gallerian vaiheita kuvatessaan teos antaa näkymän myös suomalaiseen puunjalostusteollisuuden lähihistoriaan. Gallerian rahoitus seuraili yleisiä talousnäkymiä, jotka ovat juuri täällä tiukasti sidoksissa paperin ja sellun valmistukseen. 

Kuusankoskelaiset saivat monenlaista elämystä parin vuosikymmenen varrella. Mutta niin sai moni muukin: sopivassa paikassa kuutostien laidalla galleria veti puoleensa yleisöä pitkin Suomea. Tehtaiden työntekijät kävivät päivittelemässä, miten koneella piti saada mahdollisimman sileää paperia, taiteilijat taas muuttivat paperin taiteeksi rypistelemälä ja ruttaamalla sitä.

 

 

 

 

 

Kattava tietopaketti, kaunis kuvateos -  tietoteospalkinnon arvoinen saavutus.




Paperitaiteen tuhkimotarina -teoksen on suunnitellut ja pääosan tekstistä kirjoittanut kulttuurineuvos Eero Niinikoski. Hän on Gallerian perustajia ja toimi Galleriayhdistyksen puheenjohtajana 1989-2009. Kirjassa on myös Inka Laineen ja Annamari Haimin kirjoituksia. Kirjan taitto on Amanda Kareenkosken. 

Kirjaa saa ostaa 20 euron hintaan Taideruukista, Kymen Paviljongista ja Poikilon museokaupasta.

Blogiteksti: Eijaleena Martikainen. Jutun kuvat on poimittu teoksesta.


  Maaliskuussa Kyyti-kirjastojen lukuhaaste tarjoaa kirjoja, joissa on kirjeitä. https://kyyti.finna.fi/themes/custom/files/lukuhaasteen_min...