maanantai 13. lokakuuta 2014

Lottana Rukajärven suunnalla - Eila Piirikkälä rintamalla 1942-44


Eila Piirikkälä oli 18-vuotias mäyrämäkeläistyttö, kun talvisota alkoi. Hän oli liittynyt pikkulottiin vuosia aikaisemmin tyttökaverinsa houkuttelemana. Eilan isä Otto Piirikkälä oli antanut luvan sanoen: "Mutta sitten ei vaihdella puolia vaan pysytään siellä,  minkä on valinnut." Tytär käsitti vasta vuosia myöhemmin, mitä isä oli tarkoittanut. Otto Piirikkälä oli työväenliikkeen mies ja entinen punakaartilainen. Hän ymmärsi lotta-aatteen oikeiston toiminnaksi mutta antoi tyttärelle luvan tehdä omat valintansa. Eila ei tyttösenä tiennyt aatepohjista mitään kummaltakaan puolelta.

Ulvin pihalla, Eila vasemmalla.


Talvisodassa lottatytöille löytyi tehtäviä. Eila kirjoitti myöhemmin:
"Talvisota alkoi 30.11.1939.
23. päivä joulukuuta sain komennuksen ilmavalvontatehtäviin Ruotsulaan. Ilmavalvontatorni oli lähellä Korian siltaa, jota pommitettiin usein, koska sen murtuminen olisi katkaissut rautatie- ja maantieyhteydet ja hankaloittanut tavara- y.m. kuljetuksia Itä-Suomeen."


"Lotat oli majoitettu Ulvin taloon ja heistä muistan Eila Helénin, Anna-Liisa Sandströmin, Vieno Taen, Eeva-Kaarina Volasen, Signe Väätäisen, Aili Nevalan, Annikki Elorannan, Edit Bergmanin. 'Isäntänä' oli Matti Peltola. Jouluyönä 24.-25.12.39 olin yksin vartiossa tornissa klo 24.00-1.00. Olin 18 v:n 10 kk:n ikäinen silloin."

 

Jatkosotaan itäisimpään vartioasemaan
  
Jatkosodan syksyllä -42 Eila lähetettiin rintamalle. Hänen määränpäänsä oli Rukajärvi, jonka suomalaiset olivat vallanneet edellisenä syksynä. Rintamilta raportoivat tk-miehet kutsuivat Rukajärveä nimellä "Euroopan itäisin vartiopaikka". Eila viipyi rintamalla vuoden 1944 heinäkuuhun ja toimi Turinatupa-nimisen kanttiinin emäntänä. Koko ajan hän piti mukanaan vieraskirjaa, johon tivasi kanttiineissa käyviltä sotilailta ja lotilta tervehdyksiä. Vieraskirjat taisivat olla siihen aikaan tavallinen näky kodeissakin.
 
Ilmavalvonnasta korpilotaksi
Eila Piirikkälä, myöhemmin Nieminen, on äitini. Vuosia ennen kuolemaansa hän antoi vieraskirjansa minulle - toivoi varmaan että lukisin ja kyselisin lisää. Eipä riittänyt aika eikä varsinkaan ymmärrys. Nyt kaduttaa. Kirja on tallella ja hyvässä kunnossa, mutta se herättää enemmän kysymyksiä kuin antaa vastauksia. Eikä enää ole äitiä, jolta kysyisi. Tietysti äiti kertoili meille tyttärilleen lotta-ajoistaan muutenkin, mutta eiväthän asiat silloin tarttuneet tarkasti muistiin.

Eila Piirikkälän vieraskirjaa voit katsella täältä:
http://minkuusas.blogspot.fi/2014/10/lotan-vieraskirja-merkintoja-rukajarven.html
"Vaikka näytämmekin leikkivän, isänmaan hyväksi sen teemme."

Lottaporukan merkintä leikkimisestä vastaa vieraskirjaa lukevan mielessä pyörivään ihmettelyyn. Kauniilla käsialalla kirjoitetut iloiset ja tunnelmalliset viestit ja hauskat piirustukset saavat kuvittelemaan, että kysymyksessä on enemmänkin ratkiriemukas nuorisoleiri kuin sotatoimialue, joskin asemasodan aikana. Mutta silloinkin vihollinen oli lähellä, ja taistelutilanteissa haavoittui ja kuoli sotilaita puolin ja toisin. Kaiken sen täytyi leimata arkea Rukajärven kanttiineissakin.

Herttaisille naapureille monet kiitokset kaikesta. Erittäin hauskasta seurasta ynnä korvikkeesta.  Tervetuloa Huminaan.
Lotta Anni Tekkala

15/V -43. Kaunein kiitokseni tästä viime illasta minkä olin täällä O:järvellä. Kivaa oli aina olla Teidän hyvää suovalla kanttinillanne  ja hauskoissa "viihdytys"-illoissa
Reino Malinen

14.10.43
Kävin täällä korven kätkössä katsomassa lottasisaria ja mikä yllätys, kun aivan loistohuoneustossa sain nauttia iloisten emäntien vieraanvaraisuudesta ja jossa ensikäynnillä tuntee olevansa aivan kuin kotona. Iloinen mieliala vallitkoon edelleen talossa.
   Suoma Peltonen

Sodasta ei vieraskirjan sivuilla juuri puhuta. Muutama intomielinen viesti muistuttaa sentään, millä asialla ollaan.

Nyt kun jätän nämä Itä-Karjalan korvet, tuntuu aivan kuin menettäisin paljon jotakin minulle jo rakkaaksi  käynyttäkin, mutta huomaan että lukemattomat kauniit muistot sittenkin seuraavat minua. Kukaan ei voi niitä minulta ryöstää!

   Kumpa kerran saisimme palata vielä "omiemme luo!" -. Kiitos Eila reilusta toveruudestasi täällä sotapolulla!
   Anna Nurmi
Nokia (Merikarvia.)

20.1.43
Täys´ onni on sen joka maataan saa, ees palvella hivenen verran!
Viipurissa kurssilla.
Lotta Kaarina Partanen
KpK. 5. 1628.


Kuin lintu, Sinäkin, viivähdit vain hetkisen pesässäsi ja taas pyrähdit lentoon. Tänä lyhyenä aikana olen kuitenkin oppinut Sinua tuntemaan ja nähnyt Sinussa oikean lotan, jolla ihanteet ovat korkealla. Isänmaa on iloitseva kerran sellaisista tyttäristään! - -  Toivon Sinulle kaikkea hyvää ja kiitän sydämestäni kaikesta täällä olosi aikana. Sanotaan: Näkemiin!
   Kurssikeskus 26.6.44.
   Selma Kivimäki
   Huittinen, Lauttakylä. 

Kiitokset korvikkeesta ja hauskasta seurasta jatkuvat sivulta toiselle, tapahtuipa sotatoimissa mitä vain. Neuvostoliiton suurhyökkäys Kannaksella alkoi 9.6.1944. Mahtaako seuraavissa merkinnöissä olla viittaus siihen, että vihollinen on yllättänyt voimallaan eikä lopputulosta voi kuin arvailla?

Eila Piirikkälä vasemmalla, seurassaan tuntematon lottatoveri.
12.6.44. Tavata ja erota on elämän käsky, eikös vaan, mutta huolimatta kaikesta "perääntymisestäkin" toivon, että tapaamme monta kertaa. Kaikilla on kiire, onhan Suur-Suomi vielä aamunkoitossaan tai paremminkin pilvessä tällä kertaa, vaan vielä on nouseva aurinko paistamaan täydellä terällään.
   Vahvassa uskossa sanon näkemiin!
   Karin Nieminen
   Käpylä. Metsolantie 11
   puh. 792073.


Eronhetki on edessä. Suuri tuntemattomuus on edessämme - Emme silti sure, vaan iloisin mielin täytämme velvollisuutemme.
   Toivotan reippaalle ja aina hymyilevälle "Kaisallemme" onnea ja menestystä.
   Kiitän siitä suuriarvoisesta työstänne yksikkömme hyväksi.
   Tiiksjärvellä 25.6.-44
   Kapt. T. Valomaa

Näyttää siltä, että sodasta haluavat puhua vain lotat, jos hekään. Kun lukee Antti Tuurin kirjoja Rukajärven tiellä ja Rukajärven aika, alkaa ymmärtää. Niissä sotilaat kertovat omia kokemuksiaan taisteluista, väsymyksestä, nälästä, kylmyydestä, pelosta, kaiken epävarmuudesta. Pääsy kodikkaaseen, naisten emännöimään kanttiiniin korvikkeen ja räiskäleiden äärelle on pakopaikka  kurjuudesta - ei sitä näinä lepohetkinä varmasti halunnut muistaa. Vain yhden sotilaan tervehdys viittaa sotimiseen:

Kiitos vieraanvaraisuudesta ja runsaasti onnea Itä-Karjalan retkelle. Viekää raja kauas, sinne missä on Suur-Suomen raja.
24.1.43
Ltn. Berggren
2/6715

Helena Pilkkeen kirja Julkaiseminen kielletty - rintamakirjeenvaihtajat ja päämajan sensuuri 1941-1944 valottaa asiaa lisää. Armeija lähetti rintamille omia kirjeenvaihtajiaan, mutta suuri osa heidän kirjoituksistaan sensuroitiin ja hyllytettiin. Oli - ainakin päämajan mielestä - vaarallista kirjoittaa sotatoimista ja joukoista, mainita paikkojen ja henkilöiden nimiä, kertoa ylipäätään mitään, mitä vihollinen voisi käyttää hyväkseen. Sotilaisiin tämä ajattelu iskostui varmasti helpommin kuin muissa kuin sotimisen tehtävissä askaroiviin lottiin. Eilan vieraskirjasta on leikattu irti muutama sivu - mahtoiko niissä olla jonkun tarkkasilmäisen mielestä arkaluontoista sota-aineistoa, jos kirja joutuisi vääriin käsiin? Vai oliko sivuilla liian rohkeita kommentteja nuorille, hehkeille neitosille?

Leppoisaa leirielämää?

Asemasodan aikana sotilaat rakensivat Rukajärven korpeen kunnon hirsitalot kanttiiniksi ja lottien asunnoiksi. He valmistivat puhdetöinä huonekaluja ja ehtivät värkätä tytöille myös tuohesta lahjoja. Eilakin toi rintamalta mukanaan tuohisen käsilaukun ja virsut ja tulitikuista askarrellun pienen rasian. Miten hän on saanut kuljetettua syvältä Neuvostoliiton metsistä kotiin myös poikien veistämän kapioarkun, ihmetyttää. Mutta kyllähän siihen aikaan tavaraa - sotaisampaakin - kulki autoilla, hevospeleillä ja junilla.

Yllä on lotille rakennettu talo Ontajärvellä Mukkikujalla vuonna 1943. Sotilaiden käsissä syntyivät myös kalusteet asuintaloihin ja kanttiineihin. Alla Eilan ja hänen lottakaverinsa Maija-Kyllikki Saarikosken "olohuone" Ontajärvellä Mukkikujan varrella.
Mutta mistä lotat loihtivat korvessa kaiken tarjoilun, jota vieraat vuolaasti kehuvat?


27.8.43
Muistorikas hetki munkkien ja korvikkeen sekä voileipien ääressä ihastuttavassa pesässä. Kiitos, herttaiset lottasiskot.
 Mirjam Karakorpi
 Jyväskylä, Yrjönkatu 48, puh 2616

Ajattelen, kuvittelen - niinkuin kaikki muutkin, nimittäin että korvike + kerma + muut tykötarpeet olivat erinomaisia, laulu vain olisi saanut olla kuuluvampi.
Käskystä (eikun pyynnöstä kuulema)
psta: Luutn. Karvinen
7.4.43
Muut: Kapt. T. Tuominen
Luutn. V. Meriläinen

1.5.43 Ensimmäistä kertaa vierailulla ja korvike pikkuleipineen ja kekseineen olikin eri makeaa. Ikävä vain - huomioonottaen päivän - että niin vietävästi nukutti!'
V. Nurminen

4.6.43
Marskin juhlia on vietetty. Kiitos vieraanvaraisuudesta ja hauskasta illasta.
   Aarno Leiramo
   Tauno Tuominen


Uuden Vuoden valvojaiset - ja niihin piti sattua kuin tilauksesta. Ensin elokuvat, ja sen jälkeen nauttimaan Lottien tarjoamia leivonnaisia ja kaikkea muuta hyvää.
   Tuhannet kiitokset kaikesta ja näkemiin taas.
1.1.44 Pekka Leppänen

10.9.43
Tulipas vain Turina-Tuvan Eilasta jääkäri-lotta. Tänään päivällä kiinnitin juhlallisesti pataljoonamme merkin lottapuvun rintaan. Sitten me paistoimme räiskäleitä ja joimme juhlakorvikkeet. Tämän ikimuistoisen hetken todistajana oli Tauno-Rafael.
   Luutn. V. Nurminen

Valapattoisesti, ei kun valaehtoisesti todistaa jäävi
   Kapt. T. Tuominen

Suuret kiitokset maukkaista pöydän antimista ja hauskasta iltapäivätuokiosta. - Kovan kilpajuoksun aiheuttama väsymys haihtui aivan huomaamatta. - Mikä lienee, mutta räiskäleet kummittelevat mielessä?
   8.5.44. Kapt. Tauno Paronen

Antti Tuurin Rukajärvi-kirjoista selviää, miten rintamalle tuotiin ruokaa linjojen takaa. Mutta miehet myös metsästivät - enemmän tai vähemmän luvallisesti - hirviä, peuroja, teeriä ja metsoja, joskus jopa karhuja. Kalastukseen oli aivan omat, sota-ajan pyyntivälineensä. Joissain tukikohdissa lotat pitivät kasvimaata. Vienankarjalaisia kyliä vallatessaan sotilaat toivat niistä myös ruokaa mukanaan. Nälkä oli kuitenkin niin jatkuva olotila, että mitään ruokatarvikkeita ei kannattanut jättää vartioimatta edes omissa leireissä.

Sopu piti

Aika kultaa muistot, mutta äidin tarinoissa rintamalta oli aina valoisa tunnelma. Lottatytöt olivat toisiaan kohtaan herttaisia, ja sotilaat vahtivat tyttöjen turvallisuutta ja pitivät silmällä toisiaan, ettei joku herennyt liian tungettelevaksi. Samaa todistavat Tuurin kirjojen kertojat.

Nuoria naisia pidettiin korvessa kuin kukkaa kämmenellä, ja he saivat poikien jakamattoman huomion ja ihailun osakseen. He edustivat pojille kaikkea sitä, minkä puolesta rintamalla oltiin. Siksi heitä kohtaan piti olla veljellisen toverillisia. Vaikeaahan se joskus näyttää olleen.

22.4.43 Voi olla jopa vaarallista kirjoitella nimeään kirjaan jokaisella käyntikerralla, sillä näet nimittäin voi joutua kuulemaan tiheistä vierailuista. (huom. talonväen puheet korviketta juotaessa). Mutta "hymyten vaan yli nokkosten ja rohkeasti raapustan
E. Farin 

15.6.43 Ystäväni Eila!
Kultajyvän löytää vain keskeltä hiekkakenttää, ja Sinutkin löytää vain keskeltä erämaata, jossa nyt tapasimme kolmen vuoden takaa, lähteäksemme taas kumpikin eri suuntiin, Sinä jatkamaan suurta siunauksekasta työtäsi ja minä jatkamaan loppumatonta kiertuekierrosta ja vaellusta. Parhaat terveisesi vien niille kaikille ystävillemme, joista tapaan vastedes! Sinulle kiitos jälleennäkemisen ilosta, jonka tuottamalla kovasti virkistit meitä kaikkia. Hyvää jatkoa Sinulle kaikin puolin. Pysy yhtä virkeänä kuin tähän asti!
   Veljesi Arska.
   (Aarno Valli) 

Mielipide:
   Simplikaani Erkki Sakarin olisi sittenkin pitänyt saada jäähyväis-semmoinen. Poskelle. Kiltisti. Molemmille.

Lottien maineen mustaaminen viisikymmenluvulta lähtien tyrmistytti ja loukkasi niin Eilaa kuin hänen lottaystäviäänkin. Sodasta ja sen tarpeellisuudesta ei muutenkaan voinut puhua seuraavan sukupolven kanssa, ja sitten nämä nuoruudestaan vuosia antaneet kaunosielut saivat vielä lokaa niskaansa. Epäilemättä nuoret lotat ovat osanneet flirtin aakkoset yhtä hyvin kuin nykypolvikin. Mutta jos rintamalla olisi vietetty hurjaa elämää, äiti olisi jättänyt kertomatta liian naiivina senkin, kuinka joskus oli vaikea erota läheiseksi tulleesta pojasta: "Hän oli lähdössä seuraavana aamuna eteenpäin. Niin me istuimme koko yön, pidimme toisiamme kädestä ja itkimme."

Eroja toisensa perään

Vieraskirjasta näkee, että lotat ovat tulleet ja menneet komennusten mukaisesti lyhyelläkin varoitusajalla. Kukaan ei tiennyt edes lähitulevaisuuttaan, mutta silti uskallettiin kiintyä työtovereihin, joista pitäisi ehkä piankin erota. Komennuksen alkuvaiheessa Eila sai koulutuksen Viipurissa Kanttiinikurssilla jossa viikossa ennen porukan hajoamista tahoilleen tytöt ehtivät jo ystävystyä - poikkeuksellinen tehtävä yhdisti heitä. Rukajärven seudulla Eila palveli korpilottana Turinatuvalla, Ontajärvellä, Repolassa, Kiintopisteessä, Tienhaarassa.


Sumppijuna kiersi tukikohdasta toiseen.
Vierailuja tehtiin lähikanttiineihin Huminaan, Mesikämmeneen, Rapalaan, Mukkiin, Äkkipyörään, Tiiksaan, Siirtolaan, Rantaan. Eila hoiteli lottakavereineen myös kiertävää Sumppijunaa jonkin aikaa.
Mutta sitten piti erota. On varmasti ollut rankkaa ensin luoda ystävyyssuhteita ja sitten totutella siihen, että jokainen tapaaminen voi olla viimeinen. Oli hätkähdyttävää lukea Tuurin Rukajärven aika -kirjasta lotta Anni Tekkalan kohtalosta. Tämä joutui lottatoverinsa kanssa jouluaattona 1943 venäläisten vangiksi, kun he olivat viemässä sotilaiden kyydissä joulupaketteja naapuritukikohtaan. Eilan vieraskirjaankin kirjoittanut Tekkala vapautettiin vasta sodan jälkeen. Tuurin kirjassa hän kertoo olleensa koko vankeusaikansa vankileirin sairaalassa töissä hoitamassa suomalaisia ja saksalaisia sotavankeja, huonolla ruoalla ja nälkää nähden. Tieto siitä, että mitä vain voi sattua, ovat kirvoittaneet kirjoittajilta herkkää tekstiä vieraskirjan sivuille.

31/12 -43
Niin, kultainen Eila siskoni  olemme matkalla pois rakkaalta Turina-Tuvaltamme. Mutta uskon, että saamme pian palata takaisin ja Eila, eikö totta, se on oleva ilonpäivä. Kiitos sinulle tästä ajasta jonka sain olla kanssasi "Turina-Tuvalla", tulimmehan aina niin hyvin toimeen keskenämme. Olit aina niin kultainen ja reipas, siksi toivoisin, että saisimme pian taasen päästä samaan paikkaan. Toivon vain Sinulle, Eila, mitä parhainta Uutta-Vuotta. 
Sinua aina kaipaava Maija-Kyllikki

Eila ja Maija-Kyllikki
16.3.44.
- Näin se kävi, että hetket eron koitti! Lyhyt oli tämä yhdessä olomme aika - niin lyhyt, että emme ehtineet edes lentämään. Mutta älä sure sitä, Eila, tule joskus toiste, niin sitten liihottelemme yläilmoihin.
   Toivottavasti muistat tätä lentäjien maailmaa, johon mekin kuulumme, sillä onhan Sinulla "mikkihiiri" ja y.m. muistoja - etenkin se  "tähti" muistuttaa yhdestä, joka olikin sen illan vetonumero. Kuinka hassua ja hauskaa! Eikö totta.
- Muistahan kentän laidassa olevaa Touhulaa ja, jos sopii, niin olet sydämellisesti tervetullut, koska vaan.
   Toivottavasti vielä tapaamme.
    Helvi.

Eila kulta! Kiitos Sinulle monista hauskoista hetkistä. Sinun paistamasi räiskäleet olivat sittenkin parhaimmat. Tänä iltana lähdet tuonne eteen päin - mutta tunnen että vielä tapaamme.
   14.4.44. Lotta Hilkka Loponen

Haluni oisi kirjoittaa enempikin. Mutta muuta en voi kun lyhyesti kiitän vaan nyt tässä, Sinua Eila, kaikesta hyvästä ja sydämellisestä kohteliaisuudesta, jota olen saanut osakseni Sinulta tämän lyhyen yhdessä olomme aikana. Olet ollut minulle kuin oma kultainen siskoni, jota muistan kaipauksella koko elämäni ajan. Nyt kun tiemme erkanevat niin jääpi vaan iki-ihanat muistot Sinusta Eila.
Ontajärvellä 31.12.43. Jääk. Heikki Turunen.


27.4.44.
Eila kulta! Kiitos Sinulle näistä hauskoista päivistä. Hauskaahan se olis jos olisit viipynyt kauemmin meidän Hermottarien parissa, mutta mielesi palaa maailmalle. Onnea vain uudessa paikassa. - Niin kiitosta vain kaikesta ja tervetuloa käymään
   Kirsti

Juhannus 1943
Juhannuksena 1944.
   Eron hetki edessämme meillä on. Juuri kesän kauneimmillaan ollessa täytyy meidän lähteä tältä kauniilta rannalta kesken kaiken sinne missä "soi räiske kranaattien kuulien". Kauneinta kesää ja prima vointia kanttiinin kauniille Kaisalle! toivoo Luutn. Pentti Pekkala.


Joskus tuli yllättäviä jälleennäkemisiäkin.

Tuntui jo siltä, että minun kohdaltani oli kirjoitettavat piirretty Sinun kirjaasi. Mutta kuinka vaan nyt istun joka tapauksessa taas luonasi parin vuoden eron jälkeen (siltä tuntuu ainakin). Tosi hauskaa oli todella taas rupatella kanssasi kaikesta vanhasta.
   Kalle

Ja me kolmisin kokoonnuimme taas muistelemaan niitä vanhoja hauskoja aikoja. Ja hetki on ollut erittäin rattoisa. Ja varmasti vielä tapaamme.
   Martti "veli"

Loma alkoi kivasti tänään, kun tapasimme kanssasi Eila. Yhteinen työmme ja hyvä, reilu toveruus toivottavasti taas pian jatkuu Turina-tuvallamme. Sinä, ja minä siellä naapurissa. Pian sitten vaan näkemiin!
   Tervehtien Kalle

Viihdytystehtävissä

Eila Piirikkälä oli laulunaisia. Hän oli siskonsa kanssa jo ennen sotia liittynyt Kaiku-kuoroon, ja rintamalla laulutaidolle oli käyttöä. Eila oli mukana viihdytyskiertueella - tarina ei kerro, oliko keikkoja yksi vain monta - ja esiintyi Korven Radiossa.

Tämä oli Ylen oma radiokanava, joka perustettiin Rukajärven suunnalle, koska Joensuun ja Lahden lähetinten teho ei yltänyt niin kauas itään. Mutta kun Korven Radio sai paremman lähettimen, sen lähetykset alkoivat kuulua Etelä-Suomeen asti, kertoo Antti Tuurin Rukajärven aika -kirja.


Tämän kuvan taakse Eila on kirjoittanut: "Otettu Korven Radiossa 20.3.44. Olin siellä esiintymässä omalla lauluesitykselläni, kansanlauluja y.m. Säest. Eero Linnala."
Tunnettuja hahmoja

Vieraskirjaan ovat kirjoittaneet tervehdyksensä monet suomalaisille tutuksi tulleet ihmiset. Yllä olikin jo Aarno Wallin tervehdys. Tämä oli Rukajärvellä viihdytyskiertueiden mukana, ja viestistä paistaa jälleenäkemisen ilo. Helsinkiläinen Walli oli työskennellyt ylioppilaaksi tultuaan Kymiyhtiön pääkonttorissa Kuusankoskella, ja sieltä tietysti juontui kaveruus Eilan kanssa. Olihan Eila ollut töissä samassa yhtiössä.

Aarno Walli oli viihdemusiikin taitaja, kapellimestari, pianisti ja hanuristi. Suomalaisille televisionkatsojille hän tuli tutuksi Eurovision laulukilpailujen myötä - niissä hän toimi taustavoimana ollessaan Yleisradion palveluksessa.

Eila on liimannut vieraskirjan sivulle vieraiden omien tervehdysten viereen lehtileikkeen:

"Alikers. Aarno Wallin kiertue kiittää;
Lähtiessämme nyt jälleen täältä toisia rintaman osia kiertämään kiitämme suuntamme reippaita lottia ja korpisotureita kaikkea sitä ystävällisyyttä ja toveruutta muistellen, josta tällä kierroksellamme ylenmäärin saimme nauttia.
   19.6.43
Aune Roiha, Fritz-Hugo Backman, Pertti Viljanen, Veijo Joutsela, Aarno Walli."
- Lehtileike taitaa tarkoittaa Humppaveikoista tuttua Teijo Joutselaa, ei Veijoa.

Sotilaana kuuluksi tullut Sulo Varis on myös raapustanut vieraskirjaan käynnistään.

8.12.43 Kirjoitan tähän kuittauksen käynnistäni Kanttiinimme Lottien luona vierailulla. Lausun parhaat kiitokseni korvikkeesta hyvästä ja ystävällisyydestä. Ilta oli rattoisa Lottien ja ystävämme vänr. O. Lehtisen ollessa mukana. - Siis kiitos kaikesta.
   Vääp. Sulo Varis


Liittyyköhän viereisen sivun terveisiin jotain dramatiikkaa, vai pyyteleekö kunnon sotilas aina anteeksi varmuuden vuoksi?

Parhaat kiitokseni Eilalle kaikesta ystävällisyydestäsi ymmärtäessä meitä jokaista. Olemme ehkä huomaamatta saattaneet ikävyyttä tässä yhteisessä tehtävässä. Pyydän puolestani anteeksi Sinulta ymmärtämättömyytessäni saattaneet ikävät. Jäämme kovasti kiitollisuuden velkaan Sinulle. - Tule pian takaisin toivoen
30/12.43 Vääp. Sulo Varis

Variksen teoista voi lukea mm.Urpo Korhosen kirjasta Sissiosasto - Partiotoimintaa Rukajärvellä. Myös Antti Tuurin Rukajärvi-kirjoissa Sulo Varis tulee tutuksi. Näin Korhosen kirjan takakansi:

"Sissiosasto Varis toimi Rukajärven suunnalla tiedustelu- ja tuhoamistehtävissä vihollisen selustassa. Tähän legendaariseen kaukopartioporukkaan kuului myös nuori Urpo Korhonen, sittemmin tunnettu urheilija ja olympiavoittaja. Tässä kirjassaan hän kertoo kolmesta partioretkestä, joita johti ylikersantti, myöhemmin vääpeli Sulo Varis. Näillä uskaliailla ja vaarallisilla reissuilla liikuttiin aivan vihollisen keskuudessa tutkimassa sen joukkojen keskityksiä, häiritsemässä sen toimintaa, sieppaamassa vankeja ja hävittämässä sen viestiyhteyksiä ja huoltokuljetuksia. " 

Aimo Vihervuori toimi joukkueenjohtajana rajajääkäripataljoona 6:ssa Rukajärvellä. Sodan jälkeen hänestä tuli yhteiskunnallinen vaikuttaja Hämeenlinnaan. Hän toimi Hämeen Sanomien toimitusjohtajana ja useissa kunnallisissa luottamustehtävissä. Eila on myöhemmin liimannut vieraskirjaan lehtileikkeen Vihervuoresta tämän oman tervehdyksen viereiselle sivulle.


23.3.43
Tällä kämpällä ei ole nimeä, joten tämän kämpän nimeä ei voi ilmituoda paperille. Tässä kämpässä tuli käytyä eräänä kuutamoisena maaliskuun iltana. Tässä kämpässä klo 22.00
Aimo Vihervuori

4.12.43
Kun kanttiini "Turinatupa" sai kilpailusta toisen palkinnon, annettiin myöskin lotille kahvikalusto ja mukana paljon onnea. Ja sitä tarvitaan. Samalla toivotaan hyvää joulun tuloa - ja sittenpä jo kuuluukin jouluenkelten siipien suhina.
   Hevi H--i

Edellä esitettyihin toivotuksiin yhdyn täydestä sydämestäni etenkin kun sain nähdä samat kasvot luukun paremmalla puolella edelleenkin. Hyvää Joulua!
   Kapt. Matti Vihervuori


Turinatupa
Erikoisen kiinnostavia ovat kapteeni, myöhemmin reservin majuri Pentti O. Perttulin merkinnät vieraskirjaan. Perttuli on ollut esikuvana Olli Saarelan elokuvan Rukajärven tie luutnantille Eero Perkolalle, jota esitti Peter Franzén. Mutta ennen elokuvan tekoa tapahtui jo paljon. Perttuli johti Rukajärven suunnalla omaa joukkuettaan syvälle Neuvostoliiton alueille. 1980-luvulla miehet kokoontuivat säännöllisesti yhteisiin tapaamisiin ja päättivät teettää Rukajärven tapahtumista historiikin. He pyysivät sen kirjoittajaksi kirjailija Antti Tuurin. Häneltä ilmestyi ajan mittaan kokonainen sarja Rukajärvi-aiheisia teoksia.

Tapauksen kulun voit lukea täältä:
http://www.sakylantalvijajatkosotamuseo.fi/default2.asp?active_page_id=196


Vieraskirjamerkinnöissä Perttuli  esiintyy kaikkea muuta kuin suurena sotasankarina. Kanttiinissa on näköjään vietetty hauska ilta.

"Kolonna lähtee!!"
Kuittaan vastaanotetuksi ja kuljetusta varten järjestettävksi edellisen illan "aasi"-pelin saaliin:
1 kpl kirahveja
3 -"- aaseja
1 -"- sikoja.
Naapurin isäntä
Kapt. P.O. Perttuli.Kuvassa taloja ja merkintä RjP6 ja teksti Kaukana, kaukana. Pisteviivareitti ja tikku-ukko selässään pussi, siinä teksti Iso pussillinen kaiho- ym. mielisiä terveisiä Rajajääkäreiltä. Ukon alla lukee Kiimas-järven kuriiri (pika-express, erittäin salainen). Vastaanottajana nainen, jonka vieressä teksti ja nuoli: esiliina! ja alla nimi: Eila-lotta

Kuvan alla: Kiitokseni
                     12.6.44. Kapt. P.O. PerttuliHuumorin kukkia ja tunteen paloa

Vieraskirjojen tyyli on ollut 40-luvulla toisaalta ylevä ja tunteikas, mutta usein joukkoon on heitetty vitsailuakin.

16.11.43
En oikein tiedä kuinka Teitä kaikesta kiittäisin. Te olitte suurenmoinen! Siis Kiitos!
   Ilmi Vaapukka

Kiltille Eila ystävälleni

Olen syvästi kiitollinen saadessani toverikseni juuri sellaisen lotan kuin Sinä olet. Ennenkaikkea kiitän Sinua lauluista, joilla niin monta kertaa virkistit minua ja kaikesta muustakin osakseni tulleesta hyvyydestäsi.
 Kiitollisena Sinulle kaikesta.
 Kunnioituksella, lotta-toverisi Eva Högström

"Elä elämäsi niin, että kerran voit sanoa, minä en ole elänyt turhaan!"
11.1.43
Luutn. Kaskiala

...ja kevyemmin:

Viipuri 17.1.-43
Lappeenrannassahan me tavattiin, eiks´ niin? Minä arvelin ja arvelin - ja oikein arvelinkin. Kanttiinikouluunhan sinäkin olit menossa. Näkihän sen jo naamastasikin. Olit niin tärkeän näköinen. - Toveruus jatkui - - . On käyty poliisilaitoksella "potretissa", Palatsissa ja kenkäkaupassa. Sydämellinen kiitos kaikesta! -
"Pikku-plikka" Hilma Talvi 1 KpK 4821 (Kitee)

Joulu 1942
2.8.-43
Kiitos köyhistä Mustista Pekoista ja ritariohukaisista aina vieraanvaraisessa naapurissa. Samalla on minulla miellyttävä velvollisuus peruuttaa eräs aikaisempi lausuntoni, talo ei ole mörskä, se on keidas erämaassa.
   Tauno Tuominen

On hetkiä ihmisen elämässä kun hän ei voi muuta kuin yhtyä edelliseen puhujaan.
   Erik 

Edellisellä sivulla mainitut kummittelut ovat muuttuneet todellisuudeksi.Tässä näyttää muodostuneen oikeat räiskäletalkoot, joiden valmistumista vesikielellä odottelemme.Talon herttainen emäntä on antanut kokin oikeuden hetkeksi meille, kömpelökätisille, josta suuri kiitos. Vielä suurempi kiitos tästä ainutkaatuisen hauskasta Lotan päivän aattoillasta. 10.5.44 Tauno Paronen

Kuva, jossa teksti UUSI MANNERHEIMIN RISTIN RITARI, kapteeni Tauno Paronen. Valok. Tk-Jänis.

Olen hankintapuolella (nim. räiskäleiden) myötävaikuttanut  - herrojen, kapitäänien, "vanavedessä", Sinullen(?) tai lipoen, vesi kielellä, marmelaadia (ei siis kieltä) räiskäleisiin. Kulutuspuolella olen taas varautunut löyhdyttämällä vyötä - useampia välejä. Tässä hommassa olen saanut kokemuksen, ettei ruokahalu kasva ainoastaan syödessä vaan, että etenkin räiskälehalu kasvaa niitä sivellessä - huom. veitsellä ei lusikalla!
   Räiskäleiden kohtalon loppunäytöksestä hekumoiden - ja, - - ja herttaisille emännille sulimmat kiitokset julkituoden ystävällisyydestä!
   10.5.44
   Luutn. J. Hämäläinen

Paluu siviiliin

Äiti kertoi meille tyttärille, että puolentoista rintamavuoden aikana sattui vain harvoja hetkiä, jolloin häntä pelotti. Sotatoimia oli vähän, mutta kerran vartioasemaan tuli tykistökeskitys. Ympärillä räiskyi ja rytisi, mutta lottien asuinkämppään ei osunut. Yksi sotilaista tuli antamaan lotille aseen, jolla nämä puolustautuisivat, jos vihollinen pääsisi lähelle.
- Eihän me edes olisi osattu niitä käyttää, enkä ikinä olisi ampunut ketään ihmistä. Niinpä käytiin Maija-Kyllikin kanssa nukkumaan, eikä meille mitään sattunut.

Rakas lottatoveri kylläkin joutui tiukkaan paikkaan. Vihollinen nappasi hänet matkalla naapuritukikohtaan mutta palautti jonkin päivän kuluttua vahingoittumattomana. Äiti arveli, että tytön suuret ruskeat silmät olivat vaikuttaneet neuvostosotilaisiin niin, etteivät nämä hennoneet pitää häntä pitempään vankina.
Mutta täytyihän nuorten naisten vaistota kaiken aikaa vaara ympärillään. Miten on mahdollista, että heillä oli jatkuvasti "kivaa, hauskaa, rattoisaa, kodikasta ja ihastuttavaa"? Saiko nuoruus ja huolettomuus aikaan sen, että kun viimeinen sotakesä oli loppumassa ja lottia alettiin kotiuttaa, monet valtasi suuri haikeus rintaman jättämisen takia?

Kun kauvaksi erkanemme Suomemme saloihin, niin muista että ennen yhdessä olimme, Tiiksjärven rannallakin, jonneka Sinunkin piti jättää kaunis kanttiini.
   Kiitos rehdistä toveruudesta, aina muistan Sinut reippaana, nauravana ja laulavana.
   Tiiksjärvellä 28.6.-44 Lotta Alma Villing


Kuvassa Rukajärven suunnan lottia ja sotilaita, Eila Piirikkälä keskellä ilman essua. Kuvat ovat Eilan kokoelmista, muiden ottamia. Suuri kiitos niille, joiden otoksia olen tässä lainannut. Suosittelen lämpimästi, että tänne asti päässyt lukija tarttuu myös Antti Tuurin Rukajärvi-sarjaan - niistä kirjoista paljastuvat sodan todelliset kasvot. Minua ilahdutti suunnattomasti, kunkahdestakin kohtaa löysin myös äitini nimen - joku oli hänet mjistanut vielä vuosikymmenten jälkeen.

                                   Sotilaiden puhdetöitä tuliaisina rintamalta

JATKUU...

Lotan vieraskirja - merkintöjä Rukajärven kanttiineissa 1942-44

Kuusankoskelainen Eila Piirikkälä lähti jatkosodan aikaan kesällä 1942 lotaksi Rukajärvelle. Rintamalle mennessään Eila oli 21-vuotias. Hän toimi siellä kanttiinissa emäntänä, kiersi lähiseudulla tuuraamassa lomille lähteviä, hoiti sumppijunaa ja lauloi joskus viihdytyskiertueiden esiintyjien joukossa, myös rintamaradiossa. Eila piti paluuseensa, kesään -44 asti, mukanaan vieraskirjaa, johon kanttiinissa vierailevat sotilaat ja toiset lotat kirjoittivat tervehdyksiään. Alla näet kirjan sivut skannattuina ja "tulkittuina". Tuon ajan kaunokirjoitusta on joskus vaikea lukea, ja senkään aikakauden kirjoittajien allekirjoituksista ei saa monasti selvää lainkaan. Olen merkinnyt selvittämättä jääneet tekstin kohdat X:llä.
Kiltille Eila ystävälleni
Olen syvästi kiitollinen saadessani toverikseni juuri sellaisen lotan kuin Sinä olet. Ennenkaikkea kiitän Sinua lauluista, joilla niin monta kertaa virkistit minua ja kaikesta muustakin osakseni tulleesta hyvyydestäsi.
Kiitollisena Sinulle kaikesta. - Kunnioituksella, lotta-toverisi Eva Högström - Ontajärvellä 21.11.-42


10.12.42 Uusi talo, uusi kirja,uudet tuttavat ja miellyttävät. Kohtalo kuljetti vieraaksi ja talo osottautui suurenmoiseksi, Kiitos, joka tulee vasemmalta puolelta kahdeksannen kylkiluun kohdalta.
Eino X

Tämä oli aivan erikoislaatuinen ensi vierailu Teidän  naapurien luona. Meillä oli nimittäin pyykkiä joten ajattelimme saara hiukan niitä sileäksi ja hyvin se onnistuikin. Kiitos siitä vain ym. korvikkeista. Terve tuloa taasen Huminaan
Lotta Elli HantulaHerttaisille naapureille monet kiitokset kaikesta. Erittäin hauskasta seurasta ynnä korvikkeesta.  Tervetuloa Huminaan.
Lotta Anni Tekkala - 10-11-42.


Jo toisen kerran minulle tuli voittamaton ikävä tänne "Tuliviuhkaan". Erittäin hauska päivä pienistä kuperkeikoista huolimatta, josta parhaat kiitokseni Sinulle, Eila. Tervetuloa "Mesikämmeneen".
11.12.42. - Lotta Kyllikki Heikinmäki - Soini.Eila hyvä!
Parhaat kiitokset siitä valvotusta viime yöstä, jonka vietimme yhdessä pitkästä aikaa. Kohta neljä kuukautta kun viimeksi tapasimme, seuraavaan ei mene niin pitkää aikaa minkä mielihyvällä huomioin.
Päivä meni myös erittäin mukavasti pienen "rokulin" merkeissä. Iltaa kiitän samalla sekä Sinulle että "eräälle".
11.1.-43 - Salme


"Elä elämäsi niin, että kerran voit sanoa, minä en ole elänyt turhaan!"

11.1.-43 Luutn. Kaskiala
Voi Eila muistaks´ Sää vielä sen kun mää lensin eri fiksusti ottaessani ensi askeleita Viipurin asemalla R-toimistoon ja sitte jos olisi menty suoraan, mutta kun pitt´ käydä pollarin kautta tai poliisilaitoksen. Siellä sitte saimme tietää missä on r-toimisto ja niin se sitte alkoi tää kiva"kanttiinikoulu" joka pian loppuu ja me eroamme jokainen omille teillemme. Kiitos hyvästä huonetoveruudesta että myös kurssitoveruudesta jota usein saa muistella sitte jälkeen päin.
Viipurissa 16.1.43 - Annikki Väinölä - 1 KpK. 9400. Loimaa
 Viipuri 16.1.-43
"Laps´ Suomen, älä vaihda pois
Sun maatas ihanaa
Sill´ leipä vieraan karvast´ ois
Ja sana karkeaa"

Kurssitoveruudesta kiittäen Lotta Salli Mälkimaa - 5/1501.

Viipuri 17.1.-43
Lappeenrannassahan me tavattiin, eiks´ niin? Minä arvelin ja arvelin - ja oikein arvelinkin. Kanttiinikouluunhan sinäkin olit menossa. Näkihän sen jo naamastasikin. Olit niin tärkeän näköinen. - Toveruus jatkui - - . On käyty poliisilaitoksella "potretissa", Palatsissa ja kenkäkaupassa. Sydämellinen kiitos kaikesta! -
"Pikku-plikka" Hilma Talvi 1 KpK 4821 (Kitee)


Eulalia-täti-kulta, toivottavasti Sinulla ei kanttiinissasi ole kaikkia kaimasi otteita. Kaikesta huolimatta: Terve vaan ja onnea
Liisa Sihvola - 2 KpK/6738
Kiitos herttaisesta seurastasi Kanttiini kursseilla.
Lotta Rauha Kallio - 2 KpK 3030


19.I.43
Kanttiinikurssilla Viipurissa
Lotta Sanni Särkkä.
Hellurei ja kukka rintaan.
Hulivili-lottaViipurissa 19.1.-43
Kiitos Eila kulta hauskasta kämppäkaveruudestasi. Toivottavasti vielä vastakin saamme viettää yhdessä yhtä hauskoja hetkiä.
Jälleennäkemisen toivossa.
Anna-Liisa Jääskeläinen - (Tervo.) KpK. 1. 9200

Varmasti tulen usein muistamaan keskusteluja tee ja kahvipöydässä, ja samalla muistan Sinua Eila joka istuit minua vastapäätä. Erotessamme täältä toivotan hyvää menestystä työpaikassasi! Kiitos toveruudestasi!
Raakel Juvala - Kalanti. - KpK 1 - 5920


Voi näitä aikoja täällä Viipurin kahvikoulussa. Tulen muistamaan aikaa sitä aina, kun yhdessä luvennoimme.
Lotta Lehtinen Aili - Salo Kruusila. KpK.1.1500


Kiittäen kaikesta, viikon aikana tulleesta, ystävyydestäsi, toivotan Sinulle, Eila hyvää menestystä edelleenkin.
Kanttiinikoulussa 19.1-43 - Lotta Inkeri Ylisaari - 9 KpK. 5237 - (Kurikka)

Muistan Sinut vierustoverina näillä kanttiini kursseilla. Kiitos toveruudesta!
Viipurissa 19/1-43 - lotta Mirja Sopanen


19/1-43.
Kanttiinikursseilla Viipurissa
Kiitos kaikesta!
Lotta Pirkko Huuskonen
KpK. 1. 1800


Viipurissa 19/1-43
Salme Savolainen
Kiitos Eila kaikesta ystävyydestäsi minuakin kohtaa, vaikka en ollutkaan koululainen vaan talonmies
Lotta Kerttu Leistola - Valkjärvi.


20.1.43
Täys´ onni on sen joka maataan saa, ees palvella hivenen verran!
Viipurissa kurssilla.
Lotta Kaarina Partanen - KpK. 5. 1628.
Kiitos paljon hyvästä korvikkeesta. Pian on tämä kurssiaika "opintomatkoineen" lopussa
Toivon Sinulle ja työllesi siellä Rukajärvellä hyvää jatkoa.
Kurssitoverisi. Lotta Rauha Kallio - 2 KpK 3030


Kiitän näkemästäni ja toivotan hyvää jatkoa
Lotta Saima Virolainen - 2/6715

Kiitos vieraanvaraisuudesta ja runsaasti onnea Itä-Karjalan retkelle. Viekää raja kauas, sinne missä on Suur-Suomen raja.
24.1.43 - Ltn. M. Berggren - 2/6715


Kiitos Eila näistä muutamista päivistä kun olit täällä meidän seuranamme
Toivotan onnea ja menestystä siellä Itä-Karjalassa
25/1-43. Tussarin tupa - Lotta Tyyne Pappinen 3379/2.


Paperilappu: Ajattelin, kuvittelin, itseäni huvittelin
23.3.43
Tällä kämpällä ei ole nimeä, joten tämän kämpän nimeä ei voi ilmituoda paperille. Tässä kämpässä tuli käytyä eräänä kuutamoisena maaliskuun iltana. Tässä kämpässä klo 22.00
Aimo Vihervuori

Lehtileike poliitikko Aimo Vihervuoren tuloista 13.11.87:
Hämeenlinna 13.11.87
Poliitikoista eniten ansaitseviin kuuluu paikallisen valtalehden toimitusjohtajan tehtävästä eläkkeelle jäänyt Aimo Vihervuori, jolle tuloja kertyi 463 497 äyriä (272 488).
Vastaväitteistä huolimatta täydyn kirjoittaa tähän. En muuta osaa kuin kiittää hauskuudesta hyvistä pikkuleivistä ja koko laatikollisesta makeisia. Kaunis kiitos.
23.3.43 Erkki Riisiö

Kiitos kultaiselle "äidelle", tästä ajasta minkä saimme olla täällä Turina-tuvalla. Ja myös niistä hauskoista iltojen vietosta. Etenkin tästä illasta. Kyllä äidin muistan vaikka minne menen.
23.3.43. - Tyttäresi Lotta Kirsti TakaloKoska minut kaikesta vastustelustani huolimatta istutettiin tähän kirjan ääreen - Niin eipä auta muu kuin sysätä nimensä sekä kiittää erittäin hyvästä opastuksesta, sekä enpä sanokkaan ihan suoraan sillä vajavaiseksi se tarjoilukin jäi Siis kiitos nyt kuitenkin
Tosiaan hauska matka oli tämä Turinatuvalla käynti sekä nimettömäs "lotta mökis"
Lotta Elli Hantula 3/4535

Yhdyn edelliseen!
Viimeinkin toteutui meidän unelmamme, olemme käyneet täällä Turinatuvalla 28.3.43
Lotta Anni Tekkala
R. Karjalainen
L Kokkonen
P. Jokelainen

Oikein iso kiitos! Pi Korvikkeesta, mutta paljosta, paljosta muusta.
Väsynyt mutta silti onnellinen Laura Rytkölä


Käymässä Jääkäri porukan Lottien luona. Kiitos vierailusta. 7.4.43 Vääp. S. Varis

Ajattelen, kuvittelen - niinkuin kaikki muutkin, nimittäin että korvike + kerma + muut tykötarpeet olivat erinomaisia, laulu vain olisi saanut olla kuuluvampi.
Käskystä (eikun pyynnöstä kuulema)
psta: Luutn. Karvinen - 7.4.43
Muut: Kapt. T. Tuominen, Luutn. V. Meriläinen
22.4.43 Voi olla jopa vaarallista kirjoitella nimeään kirjaan jokaisella käyntikerralla, sillä näet nimittäin voi joutua kuulemaan tiheistä vierailuista. (huom. talonväen puheet korviketta juotaessa). Mutta "hymyten vaan yli nokkosten ja rohkeasti raapustan
E. Farin

1.5.43 Ensimmäistä kertaa vierailulla ja korvike pikkuleipineen ja kekseineen olikin eri makeaa. Ikävä vain - huomioonottaen päivän - että niin vietävästi nukutti!'
V. Nurminen

1.5.43 Autio talo, elikkä murju eli mörskä. Tuli Keitti vastikkeen, se oli hyvää. Kiitos pikkuleivistä ja kekseistä, kiitos hauskasta vappuillasta. E. Karvinen, V. Meriläinen, T. Tuominen

Korvessa 6.5.1943.
Olen ensimmäistä kertaa täällä, mutta vaikutus, niin kaunis ja hyvä josta parhain kiitos.
Lottatoveruudella Maija Ikola - Alavus

Kauniit kiitokset ystävällisyydestänne, ja vieraanvaraisuudestanne, meitä kohtaan. Hauska oli poiketa lottatuttavien luona.
Vilpittömin kiitoksin - Ontajärvellä 6.5.43 - Bertta Takala - Ilmajoki9.5-43Virkistävä lauantai-ilta, luonanne saunoineen, kala-illallisineen, korvikkeineen kaikkineen. Niin ja ennenkaikkea oikea korpiheteka jossa nukkua. Siis - "kaikki tämä ja taivas myös." Monin kiitoksin, Teitä muistaen
Hele Salminen

9.5.-43
Haluaisin kiittää Teitä vieraanvaraisuudestanne oikein kauniisti, mutta kun on "hidas puhe ja kankea kieli, niin sanon vain yksinkertaisesti: kiitos!
Toini Huhtakangas
--- kuten myös Arno Kallus
15/V -43. Kaunein kiitokseni tästä viime illasta minkä olin täällä O:järvellä. Kivaa oli aina olla Teidän hyvää suovalla kanttiinillanne  ja hauskoissa "viihdytys"-illoissa
Reino Malinen


15.5.43 Kauneimmat kiitokseni vieläkin siitä laulusta ja aina lämpimistä korvikkeista.
tj. korpr. Kosti Korttila


Kauniit kiitokset teille kaikesta vahtimestari
15.5.43 - Komulainen Armas


Kiitoksemme vieraanvaraisuudestanne
Matti Muola
Väinö Wehanen
Mauri Virmakoski
Erkki Setälä
Tauno Tuominen
Viljo Nurminen
Erkki Karvinen
Antti Lukkarinen
Viljo Meriläinen
Pentti Perttuli
22-V-4 Mukava ja rattoisa turista "Turina-Tuvan" tyttärien parissa - kiitollisena maukkaista antimista.
Viki Tuu--x
Tauno Tuominen
La--x

Repolassa 14/9-44
Eila kulta!
Niin tämä elämä tällä kertaa on vähän kuin pois raiteilta - samoin tuntuu päässäni olevan jonkinlaista tyhjyyttä. Tässä lähdön haikeudessa en tahdo löytää mitään haluamaani kirjoitettavaksi.
Nyt kun jätän nämä Itä-Karjalan korvet, tuntuu aivan kuin menettäisin paljon jotakin minulle jo rakkaaksi  käynyttäkin, mutta huomaan että lukemattomat kauniit muistot sittenkin seuraavat minua. Kukaan ei voi niitä minulta ryöstää!
Kumpa kerran saisimme palata vielä "omiemme luo!" -. Kiitos Eila reilusta toveruudestasi täällä sotapolulla!
Anna Nurmi - Nokia (Merikarvia.)
4.6.43
Herätys kun kerätys; jos tulen puolelta päivältä tai klo 4 (a.p.) aina nukutaan. Vastaanotto yhtä ystävällinen. Kiitos kodikkaasta aamuhetkestä.
E. Farin

4.6.43
Kauniin kesäaamun aikainen herätys lotille vaan kumminkin ystävällinen vastaanotto. Josta parhaat kiitokset kohteliaisuudesta.
J. Varis

4.6.43
Marskin juhlia on vietetty. Kiitos vieraanvaraisuudesta ja hauskasta illasta.
Aarno Leiramo
Tauno Tuominen

12.6.43
Parhaat kiitokset rattoisasta lauantai-illasta kuin myös siitä, että sain virikkeen murteen hyödylliseen hyväksikäyttöön!
Pentti Huttunen
 
15.6.43
Puolustusvoimain Viihdytyskiertue kiittää sydämellisesti "Turina-Tuvan" ehtoisaa emäntää vieraanvaraisuudesta!
Aune Roiha
Pentti Viljanen
HARMONIKAN KUVA + Aarno Walli (hauska, yllättävä jälleennäkeminen)
Fritz-Hugo Backman
T. Joutsela


15.6.43
Ystäväni Eila!
Kultajyvän löytää vain keskeltä hiekkakenttää, ja Sinutkin löytää vain keskeltä erämaata, jossa nyt tapasimme kolmen vuoden takaa, lähteäksemme taas kumpikin eri suuntiin, Sinä jatkamaan suurta siunauksekasta työtäsi ja minä jatkamaan loppumatonta kiertuekierrosta ja vaellusta. Parhaat terveisesi vien niille kaikille ystävillemme, joista tapaan vastedes! Sinulle kiitos jälleennäkemisen ilosta, jonka tuottamalla kovasti virkistit meitä kaikkia. Hyvää jatkoa Sinulle kaikin puolin. Pysy yhtä virkeänä kuin tähän asti!
Veljesi Arska.
(Aarno Valli)Lehtileike:
"Alikers. Aarno Wallin kiertue kiittää;
Lähtiessämme nyt jälleen täältä toisia rintaman osia kiertämään kiitämme suuntamme reippaita lottia ja korpisotureita kaikkea sitä ystävällisyyttä ja toveruutta muistellen, josta tällä kierroksellamme ylenmäärin saimme nauttia.
19.6.43 - Aune Roiha, Fritz-Hugo Backman, Pertti Viljanen, Veijo Joutsela, Aarno Walli."

20.6.-43.
"Tiedän paikan armahan, rauhallisen ihanan" - sellaisena tulee mielessäni säilymään tämä ensimmäinen matkani Turinatuvan emäntien luo, että kaipaan takaisin niin useasti kuin vain mahdollista. Kauniisti kiittäen
Helmi Murola. Jyväskylä

28.6.43
Vietimme viisin savun-, räiskäleitten ja korvikkeentäyteistä iltaa - vanhan tuvan läksiäisjuhlaa. Kiittäen ja niiaten sydämellisesti
Luutn. X
Kapt. T. Tuominen
Luutn. A. LeiramoTuhansin terveisin
Orvokki Siponen 4.7.43
Klaus Salin
Onni Laihanen
Eero Selin
Reino O. Leppänen
Syd. Kiitokseni laulusta ja kukkasista, eikun korvikkeista ja piparkakuista sekä siitä saamattomasta sellaisesta ynnä huomenna alkavasta matkaseurasta!
7.7.43 Simppa Karvinen
Siirretty pakoon ystävä kirjasta tähän ja 2 toiseen = pian takaisin tänne sekä kertokaa mitä Lieksan - Helsingin välillä et perillä.
Viki Tuulensuu
Ohjeeksi lomalla:
Elon maljasta juovu,
taas siitä, jos tarpeen,
kivutta luovu.
On maailman rikkaus sinun,
kun mitään et omakses saa.
(Loppua en muistakaan!)
Tauno Tuomisto

En muista minäkään, joten en mahda mitään!
Naapuruudella M. Virmakoski

Parhaimmat onnitteluni lomanne johdosta
ltn. Vesterinen


Mielipide:
Simplikaani Erkki Sakarin olisi sittenkin pitänyt saada jäähyväis-semmoinen. Poskelle. Kiltisti. Molemmille.
POP ”?”

Sinne "vei" tämä emäntä yhden meistä ja itsekin häipyi Suomen suven suloon - voi kun pian taas takaisin tänne luokse metsämaan. Kiitos - onnea - lomalla alkaen huomenna 7.7.= 4+3. Jouni
(Sivussa lukee "siirto toiseen kirjaan")
19/7 43
Hauska oli olla v.t.lottana Turinatuvalla. Muistan kaikella rakkaudella Teitä, jotka asutte täällä suomailla. Aili Hongisto. Tyrvää

"Vaikka näytämmekin leikkivän, isänmaan hyväksi sen teemme."
Iso-äiti ja tyttäret:
Hilma Vaalivirta 27.7.43
Aira Lintanen
Marjatta Kultanen
Helena Peltokurppa
Eila Esala


2.8.-43
Kiitos köyhistä Mustista Pekoista ja ritariohukaisista aina vieraanvaraisessa naapurissa. Samalla on minulla miellyttävä velvollisuus peruuttaa eräs aikaisempi lausuntoni, talo ei ole mörskä, se on keidas erämaassa.
Tauno Tuominen
On hetkiä ihmisen elämässä kun hän ei voi muuta kuin yhtyä edelliseen puhujaan.   Erik X

3.8.43.
Erittäin hauskasta hetkestä täällä, Sinulle Eila, parhaat kiitokseni. Olipa oikein hauska käydä vierailulla näin lomaa odotellessa.
Kaikesta kiittäen.
Anni Tekkala.


Ensi vierailustani ihastuttavassa lottapesässä jää muisto, joka ei unohdu. Kiitos, kiitos kaikesta, herttainen emäntä.
10/8 -43. Eriikka Rytkönen.On syöty puolukat, kudottu kaislatkin...?
Pelastus, kun öljy loppuu lampusta, ja niin on parasta panna vakan alle. Kiitos kaikesta!
19/8.43 Pauli J X


Edelliseen viitaten - kiittäen hauskasta illasta
Kers. A.Korhonen - Sotkamo.


27.8.43
Muistorikas hetki munkkien ja korvikkeen sekä voileipien ääressä ihastuttavassa pesässä. Kiitos, herttaiset lottasiskot.
Mirjam Karakorpi - Jyväskylä, Yrjönkatu 48, puh 2616

27.8.43 Yhdyn täydellisesti edelliseen. Kiitos! - Ritva Heino.

9.8.44.
Kiitos Eila kaikesta yhdessä olostamme varsinkin tätä aikaa kun ootellaan sitä sumppijunaa liikkeelle. Voi niitä aikoja entisiä, voi näitä surun päiviä täällä Repolassa. Hyvää lomaa sinulle Eila.
Toini Havunen, Kuhmo21 ÄSH - ei - kun 31.8.43
PILOTIT KÄVI VIIHDYTTÄMÄSSÄ 8 MIEHEN VOIMALLA.
Luutn. Martti H. Kalima
-"- Topi Vuorinen
Vänr. Bruno Erola
Kers. Birger X
Kers. Armas Viitaniemi
Vänr. Sakari Halonen
Kers. Kopu Ruutsalo
Alik. Kale Teuronen


1.9.43
Ulkona on pimeää, mutta täällä neljän seinän sisällä ei sitä muista - ennenkuin tuosta öljylampusta loppuu voima (s.o. sydän sammuu). Kiitokset vieraanvaraisuudesta ja seuraavalla kerralla taas tavataan!
Pentti Huttunen
P.S "Niin mielelläni mä sulle kirjoittaisin - "
 
1.9.43
Paljon hauskaa tänä iltana, josta kaikesta paljon kiitoksia Eilalle.
S. Varis

4.9.43
Kävin tuomassa tyttäreni sinun helliin hoiviin. Kiitos hyvästä korvikkeesta.
Lotta Annikki Suokas

4.9.-43
Kiitos parhain Turinatuvan iloiselle lotta siskolle kaikesta vaivan näystä meidän sotapoikien hyväksi.
Alik. Aarne Turpeinen

4.9.43
Kiitos hyvästä korvikkeesta.
Kers. Mauri Haapalainen

6.9.43 En edes päivämääriä tiedä kysymättä! Niin kauan on siitä kun tulin tänne komeudellaan häikäisevään "Mukkiin". Kerrankin huhut ovat jättäneet liioittelun johtuen kenties siitä, että kaikella on rajansa. Monet kiitokset vieraanvaraisuudesta.
Irja Rintanen
10.9.43
Tulipas vain Turina-Tuvan Eilasta jääkäri-lotta. Tänään päivällä kiinnitin juhlallisesti pataljoonamme merkin lottapuvun rintaan. Sitten me paistoimme räiskäleitä ja joimme juhlakorvikkeet. Tämän ikimuistoisen hetken todistajana oli Tauno-Rafael.
Luutn. V. Nurminen

Valapattoisesti, ei kun valaehtoisesti todistaa jäävi
Kapt. T. Tuominen15.9.-43
Tässä lähtöhetken lähestyessä kirjoitan muutamia sanoja kultaisen pikku-Eilan kirjaan. Pian on kulunut nämä syyskuiset päivät, jotka olen saanut viettää Sinun luonasi täällä kuuluisalla Turina-Tuvalla, joka on melkein yhtä loistava paikka kuin tämä teidän "Mukki". Tämä aika tulee pysymään aina hauskimpana muistojeni joukossa ja varsinkin eräs sunnuntai päivä, jolloin paistoimme "kaakkusellaisen". Siis oikein sydämelliset kiitokset hyvästä huolenpidosta ja ystävällisyydestäsi. Muistahan käydä Äkkipyörässäkin. Monin kiitoksin
Kipa X

Illalla tulimme, aamulla lähdimme, mutta tänä lyhyenä aikana saimme osaksemme lämpimän kodin tunnun ja vieraanvaraisuuden, josta saamme kiittää herttaisia emäntiämme. - Siis kiitos! Emme sano hyvästi vaan - Näkemiin.
Kirsti Nissinen 18.9.43
Lotinanpellon Lilja
Saima Veijonen


24/IX -43
Hyvä on talo.
Hyvä on emäntä.
Mutta paljon vaaditaankin. Onnea työssä, iloa työssä.
Heni Hx25.9.43.
Kiitos korvikkeesta.
ylikers. Armas Hyttinen

25.9.43. Svante Kiianniemi.

10.10.43. Kiitos vieraan varaisuudesta
Lotta Aino Vittaniemi.
Haminasta.

Pitkän matkan takaa tapasimme keitaan, jossa hetken viivyttyämme tunsimme jälleen virkistyvän. Kiitos hauskasta hetkestä.
Eero Jaatinen
Värtsilä


14.10.43
Kävin täällä korven kätkössä katsomassa lottasisaria ja mikä yllätys, kun aivan loistohuoneustossa sain nauttia iloisten emäntien vieraanvaraisuudesta ja jossa ensikäynnillä tuntee olevansa aivan kuin kotona. Iloinen mieliala vallitkoon edelleen talossa.
Suoma Peltonen

24.10.43
Kiitos hauskasta peli-illasta sekä korvikkeesta.
J. Lampinen


Motto: - - -
Kun lomahan tottuu, se ohi on taas!
Parhaimmat kiitokseni erinomaisen herkullisista korvikepöydän antimista. Niitä lirui kuitenkin - uhkauksesta huolimatta.
13.11.43 Kapt. T. Tuominen

Ens´visiitillä uudessa naapurissa tai pikemminkin "vieras mies tuli taloon", mutta tänäänhän onkin onnettomuuksien päivä. Se päättyi kuitenkin mitä onnellisimmin, mistä parhaimmat kiitokseni talon valtiattarille!
13.11.43 T. Lukkarinen

Paljon paljon kiitoksia Sinulle Eila naapuri kaikista näistä hyvistä lomatuliaisista joita oli Sinulla tarjottavana. Tulit yhtä iloisena lomalta kun lähditkin. Toivon että pysyisi tuo kaunis hymy huulillasi aina niin kauan kun täällä naapurit olemme ja kauas - kauas vanhuutesi päiviin asti.
13.11.43
Kapt. Martti Takanen.KUVA: Tiixan satakieli13/11-43.
Parhaimmat kiitokset lyhyestä mutta miellyttävästä yhdessä olosta täällä Turinatuvan mailla
Lotta Saimi Kauppi
3/4438. Karunki

5/VIII -44
Lähtöpäivänä herttaista kanttiiniemäntäämme kiittäen. Joskin yhdessä eletty aika oli lyhyt, toivon Sinun kaikesta huolimatta joskus muistavan allekirjoittanuttakin.
Jutta.


5.8.-44.
"On taasen vietetty juhlahetki..."
- ja edessä on retki - siviiliin. Niin kesä on kulunut kiertäen maita mantereita täällä Rukajärven suunnalla. Paljon jää muistoja Tiiksasta ja Tienhaaran Sumppijunasta. Kiitos iloisista muistoista lankeaa Sinulle, emäntäni, äitini!
Voi äiti, saavatko tuhmat lapset tulla kotiin näin myöhään?
Yhtä reipasta jatkoa kuin tähän astinen alku Sumppijunalla toivoo
Raili KiviniemiKiittäen teitä ylenpalttisesta ystävällisyydestä täällä vieraillessani.
Salme Markkanen 15/11 -43.

Kuva vauvasta
"Syntynyt terve tyttö" ja myös "kasvatusisä" kiittää kaikesta suurenmoisesta ystävällisyydestä. Aina ei saa osakseen tällaista kuin täällä.
Arno Kallio
 
16.11.-43.
"Terve tyttö" tuli tännekin pyryilmasta huolimatta. Sen mukana pääsin minäkin jälleen tervehtimään Teitä korpilottaa. Sain taas tuta suurenmoista ystävällisyyttä, kauniissa kodissanne. Josta parhain kiitokseni.
Hele Salminen

16.11.43
En oikein tiedä kuinka Teitä kaikesta kiittäisin. Te olitte suurenmoinen! Siis Kiitos!
Ilmi Vaapukka

Reippaille lotillemme kiitos
17.11.-43 Tellervo Hakkarainen
-"-            Mirkka Turunen
-"-            Heni Ilmonen ?
-"-            Viti Tunkanen ?
-"-            Suoma Peltonen

Käskystä - ei pyynnöstä, tapahtuu tämä. Pöytä oli korea ja emännät vieraanvaraisia. Parhain kiitos Teille hauskasta illasta. Hyvää yötä!
23.11.43
Veijo Meriläinen.
24.11.43. Sydämellinen kiitokseni Sinulle, Eila kaikesta vieraanvaraisuudestasi. Pidit minua kuin "piispaa pappilassa". Tervetuloa mahdollisimman pian vastavierailulle.
   Lotta Sinikka Nuutinen.

Eräs joulukuinen ilta jonka vietin Eilan ja Elinan parissa korvikekesteineen oli erittäin hauska ja korvike maistui makealle kuin hunaja. Kiitos hauskasta illasta ja hyvästä korvikkeesta! 8.12.1943
Alik. Laukkanen, H.
4416. 3.KpK.

KUVA 24.11.43
"Kolonna lähtee!!"
Kuittaan vastaanotetuksi ja kuljetusta varten järjestettävksi edellisen illan "aasi"-pelin saaliin:
1 kpl kirahveja
3 -"- aaseja
1 -"- sikoja.
Naapurin isäntä
Kapt. P.O. Perttuli. (Vieressä valokuva Perttulista)

1.12.43.
Jälkinäytös räiskäleiden kera tapahtui joulukuun alussa. Ylen onnellisena ja kiitollisena korvikkeesta piirrän
Luutn. K.H...?Lehtileike, jossa kuva ja teksti: ”Tunnettu mainosmies maist. Matti Viherjuuri harrastaa monia hyviä asioita ja erikoisesti niitä, jotka myös maistuvat hyvälle. Hän suostui esiintymään ´rapuasiantuntijanamme´.”

4.12.43
Kun kanttiini "Turinatupa" sai kilpailusta toisen palkinnon, annettiin myöskin lotille kahvikalusto ja mukana paljon onnea. Ja sitä tarvitaan. Samalla toivotaan hyvää joulun tuloa - ja sittenpä jo kuuluukin jouluenkelten siipien suhina.
Heni X

Edellä esitettyihin toivotuksiin yhdyn täydestä sydämestäni etenkin kun sain nähdä samat kasvot luukun paremmalla puolella edelleenkin. Hyvää Joulua!
Kapt. Matti Viherjuuri (kuva viereisellä sivulla)

Kiitän suuresta vieraanvaraisuudesta ja mieleenpainuvista juhlahetkistä Turina-Tuvalla ja sen "lottalassa".
Erkki Setälä


8.12.43.

Tulevat vieraat!
Elkää antako epätoivolle valtaa, vaikka korvike haihtuisikin hellalta sumuna ilmaan. Vetäkää se henkeenne ja katso, kohta kohisee jälleen pannu ja pöytä peitetään rieskalla ja hunajalla ja vesi on tippuva kieleltäsi sinä heikkouskoinen.
Tätä valitettavasti jo vatsassa olevaa kiitollisena muistellen
vänr. O. Lehtinen

8.12.43 Kirjoitan tähän kuittauksen käynnistäni Kanttiinimme Lottien luona vierailulla. Lausun parhaat kiitokseni korvikkeesta hyvästä ja ystävällisyydestä. Ilta oli rattoisa Lottien ja ystävämme vänr. O. Lehtisen ollessa mukana. - Siis kiitos kaikesta.
Vääp. Sulo Varis

Päivämäärä sama kuin edellä, vain bassibat kymmenen kertaa suuremmat. Terve tuloa meille! Hanaan!
Alik. Aki Timonen
Joulupäivänä, 1943, me Heikin kanssa ollaan niin kirjoitustuulella, että meidän on välttämättä piirrettävä nimemme johonkin. Maija Kyllikin kehoituksesta me siis teemme sen tähän. "Kumpa nyt vaan ponnistaisi."
Kers. Jouko Timpura
Jääk. Heikki TurunenKyllä en olisi uskonut, että näin pian voi tulla ero, ja loppua tämä meidän "naapuruus". Olisin toivonut että olisi saatu olla nyt tämä sotaaika naapureina. Sillä minulla on ollut suurin iloni, kohokohta tämän sotaretken aikana auttaa ja tehdä hyvää Sinulle ja herttaiselle "Siskollesi". Nyt kun Sinä lähdet täältä kohti uusia ja tuntemattomia tehtäviä niin toivon Sinulle Eila kultainen mitä korkeinta onnea ja menestystä tehtävissäsi. Tahdon myös sanoa parhaimmat kiitokseni kaikesta hyvyydestäsi ja ystävällisyydestäsi. Toivon että meillä ei olisi mitään pahalla muistelemista. Vielä kiitos kaikesta. En sano hyvästi vaan näkemiin.
Ondajärvellä 10.12.-43.
Korpr. Martti Tolvanen.
Parhaat kiitokseni Eilalle kaikesta ystävällisyydestäsi ymmärtäessä meitä jokaista. Olemme ehkä huomaamatta saattaneet ikävyyttä tässä yhteisessä tehtävässä. Pyydän puolestani anteeksi Sinulta ymmärtämättömyytessäni saattaneet ikävät. Jäämme kovasti kiitollisuuden velkaan Sinulle. - Tule pian takaisin toivoen
30/12.43 Vääp. Sulo Varis


Kiitän siitä yhteistyöstä mitä teit kanssamme aseveljiemme viihdyttämiseksi. Samalla sait jakamattoman suosiomme kanttiinin ehtoisana emäntänä. Omasta puolestani pyydän anteeksi, jos olen loukannut Sinua suoralla puhetyylilläni. Vakuutan etten ole mitään pahaa tarkoittanut. Olen syvästi harmistunut siitä, että kanttiinimme, ainoa virkistyspaikkamme, suljetaan ja sen ehtoisat emännät muuttavat pois.
Kiitoksia kaikesta ja tule pian takaisin Eila!
30/12 -43 Kers. Teuvo Huotari (?)Parhaat terveiseni Eilalle hyvästä suorituksestasi työsi aikana täällä "Turina-Tuvalla". Varmasti jokainen meistä muistelee Teitä hyvällä. Tulkaa vielä joskus takaisin, jos on mahdollista.
Monin kaipaavin terveisin hyviä lotta-siskoja
Kalle

Nytpäs sitten kohta lähdetään kotiin päin mutta ennen sitä, kiitos olleesta! Muista sopimusta - ! Käy tapaamassa, kun tulet Helsinkiin.
Repola 22/IX-44. Anja Rautio . Oulunkylä Niittypelto 11. Pnk. 787337.


Muisto Eilalle!
Maailma sitten vieroitti pois meidät toisistaan, vaan "Sua" armas iäti mä muistan ainiaan.
Kirj. Heikin lomalla olin Sijallinen ----?

Haluni oisi kirjoittaa enempikin. Mutta muuta en voi kun lyhyesti kiitän vaan nyt tässä, Sinua Eila, kaikesta hyvästä ja sydämellisestä kohteliaisuudesta, jota olen saanut osakseni Sinulta tämän lyhyen yhdessä olomme aikana. Olet ollut minulle kuin oma kultainen siskoni, jota muistan kaipauksella koko elämäni ajan. Nyt kun tiemme erkanevat niin jääpi vaan iki-ihanat muistot Sinusta Eila.
Ontajärvellä 31.12.43. Jääk. Heikki Turunen.

Eila-kulta. Tuntuu niin haikealta erota Sinusta. Yhden ihanan kuukauden sain viettää kanssasi Tienhaaran kanttiinissa. Tosin et Sinä paljon ennättänyt kotona olla kierrellessäsi maastossa sumppi-junalla, mutta saimmehan me muutkin kukin vuorollamme olla kanssasi siellä jakamassa pojille korviketta y.m. Tänä lyhyenä aikana ennätin kiintyä Sinuun kuin isoon sisareen - olet aina niin herttainen ja hyvä. Toivon Sinulle oikein hyvää lomaa ja paljon onnea elämäsi tielle.
9.8. Repolassa
lotta Tellervo Korkama31/12 -43
Niin, kultainen Eila siskoni olemme matkalla pois rakkaalta Turina-Tuvaltamme. Mutta uskon, että saamme pian palata takaisin ja Eila, eikö totta, se on oleva ilonpäivä. Kiitos sinulle tästä ajasta jonka sain olla kanssasi "Turina-Tuvalla", tulimmehan aina niin hyvin toimeen keskenämme. Olit aina niin kultainen ja reipas, siksi toivoisin, että saisimme pian taasen päästä samaan paikkaan. Toivon vain Sinulle, Eila, mitä parhainta Uutta-Vuotta. Sinua aina kaipaava Maija-Kyllikki
31.12.1943
Näin Uuden-Vuoden aattopäivänä minun pitää erojaisiksi kirjoittaa muutama sana, vaikka en tiedä mitä tähän kirjoittaisin, sillä tuntuu toiseltapuolen ikävältä, kun pitää siirtää pois tältä suunnalta, mutta toivotaan että vielä se aurinko paistaa tälläkin suunnalla vaikka nyt on päivä pilvessä. Toivon Teille kaikkea mahdollista hyvää uudessa työpaikassa ja onnea sekä menestystä työssänne. Monet parhaat kiitokseni kaikesta yhteisymmärryksestä ja kaikesta muustakin jota olen saanut osakseni.
Tervetuloa käymään täällä kylässä jos aika myöten antaa. Samalla toivon menestysrikasta Uutta-Vuotta!
Pälkäjärvellä uudenvuodenaattona S. Peltonen

Uuden Vuoden valvojaiset - ja niihin piti sattua kuin tilauksesta. Ensin elokuvat, ja sen jälkeen nauttimaan Lottien tarjoamia leivonnaisia ja kaikkea muuta hyvää.
Tuhannet kiitokset kaikesta ja näkemiin taas.
1.1.44 Pekka Leppänen

Vanha vuosi vaipui hautaan riemuineen ja murheineen. Mutta tämä uusi vuosi alkoi ilolla ja riemulla. Olen nyt lähdössä lomalle ja sinä kullan muru tulit minua tuuraamaan tänne korpeen. Toivottavasti viihdyt hyvin täällä Kiintopisteessä.
1.1.44 Marjatta


Kulunut on vuosi ja uusi on aloitettu, ensin elokuvilla ja sitten hauskassa seurassanne korvikepöydän ympärille, jota koristi kaikenmoiset herkut. Toivon että alkanut vuosi jatkuisi edelleenkin yhtä rikkaana, kun se on alkanut. Paljon kiitoksia hauskasta seurasta.
1.1.44 Erkki Timonen

5.1.43
- - "Pakko Sakarin tanssia, kun kepillä soitetaan..." - kirjoittaa piti - vaikkapa vain nimensä.
Vänr. X5.1.44
V- - ssa ollessanne toitte pienen tuulahduksen tänne meidän yksinäiseen elämäämme. Kauniit kiitokset hyvästä korvikkeesta.
Paavo Timonen

Sydämmellinen kiitos "Sinulle" kahden viikon yhteistyöstä Kiintopisteessa.
13.1.44 Maire
Tornio I, AlavojakkalaTuntui jo siltä, että minun kohdaltani oli kirjoitettavat piirretty Sinun kirjaasi. Mutta kuinka vaan nyt istun joka tapauksessa taas luonasi parin vuoden eron jälkeen (siltä tuntuu ainakin). Tosi hauskaa oli todella taas rupatella kanssasi kaikesta vanhasta.
Kalle

Ja me kolmisin kokoonnuimme taas muistelemaan niitä vanhoja hauskoja aikoja. Ja hetki on ollut erittäin rattoisa. Ja varmasti vielä tapaamme.
Martti "veli"

23.1.44 Vieraana Siitolassa siitolaisen luona. Tuon terveiset Mukki-kujalta, Turina-Tuvalta ja Ondajärveltä. Viimeksi kerron terveiseni myös Napelta, se odottaa emäntäänsä kotiin. Niin kuin odotamme kaikki. Siksi uskallankin lausua Mukkituvan valtijattaren tervetulleeksi takaisin Mukkikujalle.
Tauno.

28.1.-44
Eila, Kiitos että "evakkomatkallasi" poikkesit Siirtolaankin. Muistelehan joskus, millä asialla "Kaneessa" käytiin - ja mitä parhainta lomaa Sinulle.
Tervetuloa takaisin
Annikki

28.1.44
Eila, sinä olet lomalle lähdössä ja minun täytyy jäädä tänne! Voi, kuinka minun tulee sinua ikävä olethan parhain ystäväni. Kellekkä minä nyt kerron iloni ja suruni kun olet niin kaukana. Toivotan sinulle sentään hyvää lomaa ja muistahan joskus minuakin. Maija-Kyllikki
Tapasimpa, aivan yllättäen täällä korpimailla sukulais lotan pirteän ja iloisen Eila tytön toivon että hänellä edelleen säilyis yhtä valoisa mieli täällä evakko-ajallaan ehkäpä pääset viellä rakkaaseen Turinatupaasi hauskoja lomija
Lotta Bertta X

Sönas ja teos vägevad;
Neiod nii uhked ja nägusad,
Sydamest hellad ja viisakad. -
Seal see vaikne pyha tuli
Hiilgab, leegib Soome-Eesti koldal
Seal seda jöudu jatkutakse,
Saatuseks ta solmitakse
Tulevikuks taotakse
Kaunis, armas höimo kodus...."
Paljo tänu Sinule Eila!
Mäletan Sind aina kui suuremat söpre oma elus!
Endel 12.II 44

13.II.44. Minusta ei tule kirjailijaa, siis lyhyesti vain: miljoonat kiitokset ja hurjasti Onnea!
Liisa

Korvikkeesta käntyn kera kiittävät
vänr. X
sotpast. Väinö Kivistö29-II-44.
- Eila, ihmelapsi, pieni "evakko". Voi kuinka hauska oli, että "rengasmatkallasi" pysähdyit viikon päiviksi tännekin Mesikämmeneenkin. Tuntuu siltä kuin olisimme olleet yhdessä vasta yhden valoisan ja kirkkaan päivän, vaikka niitä on kokonaista 7 kpl:tta. - Korkeimpana huippuna tuossa sarjassa väikkyy mielessä se "surullinen" karkauspäivä, tai oikeastaan ennen kuulumattoman hauska. Kaikista 7:stä iloisesta päivästä lausun kauneimman kiitokseni!
Mesikämmen on maantien varrella, muista ettet kulje ohi. Tervetuloa meille, onnea ja näkemiin.
Bertha

29.2.44
En ehdi mitään kirjoittamaan. On kiire. Tuhannet kiitokset Sinulle Eila kulta kaikesta! Toiste enemmän. Ani

Eila, tämä ensi visiitti kuin myös tuttavuuden tekomme muodostui vallan kivuttomasti ja löysin rantein. Kovastihan kortit ennustivat meille elämän muutosta ja ainakin se ruutusotamies sinulle.
Enpä uskonut, että näin hauskaa meille kehittyi ja niin pian. Kiitos parhain kovasta kestityksestä, ehkä et mahda poiketa meidänkin matalaan majaamme, Helvi mukanasi. Eläköön Tiiksjärvi reiluine kavereineen joihin kuulut Sinä!
Tenhula 5.3.44 Lempi

8.3.44
Olipa hauska tavata "Reiniläisiä". Paljon kiitoksia illasta erinomaisine korvikkeineen ja pullineen. Kuva tehdään myöhemmin.
vänr. A. Tulkki (?)

No niin oli, muuta ei voi sanoa.
vänr. L. Kurtén

Kuva: Selvähän se - - -? Kyllähän se meiltä käy, mutta panepa siihen äkkinäinen!
44.3.12. luutn. J. Hackmann
vänr. Tulkki
16.3.44.
- Näin sen kävi, että hetket eron koitti! Lyhyt oli tämä yhdessä olomme aika - niin lyhyt, että emme ehtineet edes lentämään. Mutta älä sure sitä, Eila, tule joskus toiste, niin sitten liihottelemme yläilmoihin.
Toivottavasti muistat tätä lentäjien maailmaa, johon mekin kuulumme, sillä onhan Sinulla "mikkihiiri" ja y.m. muistoja - etenkin se "tähti" muistuttaa yhdestä, joka olikin sen illan vetonumero. Kuinka hassua ja hauskaa! Eikö totta.
- Muistahan kentän laidassa olevaa Touhulaa ja, jos sopii, niin olet sydämellisesti tervetullut, koska vaan.
Toivottavasti vielä tapaamme.
 Helvi.
21.3.44. Sydämelliset kiitokset 4-päiväisestä komennuksestanne Metsäpirtissä ja loppuserenaadeistanne. Laululle sydämet aukeaa! 4240: puolesta
Luutn. A. Hanen.

21.3.44. Lausun parhaimmat kiitokseni Eila Lotalle yhteistyöstä. Toivon myöskin, että joskus saan kunnian säestää reippaita lauluja.
Korpr. Helge Vento
X

21.3.44 Oikein sylintäydeltä kiitoksia sinulle Eila kulta tästä lyhyestä, mutta kivasta ajasta täällä Metsäpirtissä.
Maire21.3.44 Sydämelliset kiitokset kaikesta tästä ajasta.
Korpr. Moilanen

29.3.1944
Pikakäynnillä Eilan "boksissa" kuulakkaana maaliskuun iltana. - Pirteä tarina tuokio menneitä muistellessa. Hyvää jatkoa ja reipasta mieltä edelleenkin Sinulle. - Sekä pikaista jälleennäkemistä omalla "Turina-Tuvallamme" toivoo yksi monista.
Topi
Tervetuloa!!

Yhdyn edelliseen
Jääk. E. Penttinen29-3 44
Eila kiltti Kiitos parhain lämpöisestä petistä jossa sain yöni nukkua palatessani lomalta sekä kiitos rattoisasta illasta ja kaikesta ystävällisyydestäsi jota sain luonasi nauttia.
Lotta Lyyli Turkkila

Loma alkoi kivasti tänään, kun tapasimme kanssasi Eila. Yhteinen työmme ja hyvä, reilu toveruus toivottavasti taas pian jatkuu Turina-tuvallamme. Sinä, ja minä siellä naapurissa. Pian sitten vaan näkemiin!
Tervehtien Kalle


5.4.44. Komennuslainen "esimies" eukkoineen liikkeellä.
Siiri Kiiski Luutn. X

7.4.44. Kiitos korvikkeesta ja uuninlämmöstä ja hauskasta rupattelu hetkestä.
Jääk. Hannes Nieminen

7.4.44. Kiitos rattoisasta iltahetkestä ja myös korvikkeesta. Hauskaa Pääsiäistä
Jääk. Strömberg Hannes
Kak3/43-84


Kiitos, Eila ystävällisyydestäsi jota sain osakseni palatessani kotiseuduiltamme, josta tuon Sinulle oikein lämpimät terveiset!
14.4.44 Eeva-Marja Bäckman

Sydämellinen kiitokseni herttaiselle Emännälle! (Päivämäärä kuin edellä.)
Irja Hannikainen

Voi Eila pieni kun minä rukka olen niin sairas että en osaa paljon tärräyttää mitään tähän sinun vihkoosi. Kiitos vaan kaikesta niin kovin että kaikuu syrämessä. Toivon että tulet meille joskus käymään.
Marjatta Hacklin 4344.
Kiitos luvatusta kädestäpitämisestä joka kuitenkin jäi vain haaveeksi. Toivon saavani uuden tilaisuuden jota en päästäkään yhtä helpolla käsistäni.
16.4.44.
Vänr. L. X

Eila kulta! Kiitos Sinulle monista hauskoista hetkistä. Sinun paistamasi räiskäleet olivat sittenkin parhaimmat. Tänä iltana lähdet tuonne eteen päin - mutta tunnen että vielä tapaamme.
14.4.44. Lotta Hilkka LoponenKiitos Sinulle Eila niistä hauskoista päivistä, jotka vietit luonamme täällä "Yölepakossa". Kiitän Sinua erittäinkin siitä rajunlaisesta "nukutuksesta" eräänä aamuna, ja kaikesta, kaikesta...
Lotta Toini Leinonen
Nuolijärvi

Eila pieni kiitos kaikesta ajasta joita olemme yhdessä ollut. Nyt varmaan meidän tiet erkanevat, ala Sinäkin etsiä sitä kylkiluuta itsellesi. Minä voin pian mennä pieneen mökkiin tuu sitten käymään meillä kylässä. Hyvää vointia vain Sinulle sinne minne menet.
Taimi Haverinen
K-x
Jyskän posti
(Rantala.)

Eila pieni! Nyt sinä jälleen lähdet pois meiltä. Sellaista on tämä elämä täällä, niin harvoin menee kaikki niin kun toivoisi. On ollut niin hauskaa, kun olet ollut täällä meidän parissamme. Tulemme muistamaan ja kaipaamaan Sinua usein.
Kiitos kaikesta Sinulle, ja tervetuloa käymään.
Kiitollisuudella muistaen
17.4.44. Taimi Mäenpää.

25.4.44.
Kiitoksia kodista! Tulkaahan jo takaisin maailmalta.
Vänr. O. Lehtinen

27.4.44.
Parhaat kiitokseni Sinulle Eila näistä viikon päivistä, jotka vietit kanssamme täällä "Hermossa". Toivon vastaisuudessa Sinulle kaikkea hyvää.
"Eila Iivarin tytär"
27.4.44.
Eila kulta! Kiitos Sinulle näistä hauskoista päivistä. Hauskaahan se olis jos olisit viipynyt kauemmin meidän Hermottarien parissa, mutta mielesi palaa maailmalle. Onnea vain uudessa paikassa. - Niin kiitosta vain kaikesta ja tervetuloa käymään
Kirsti

27.4.44
Kiitos että piditte hyvää huolta valtakunnastani kun olin lomailemassa. Kovin mielelläni olisin toivonut yhteistyömme jatkuvan yhä edelleenkin, mutta - ei! Veri vetää maailmalle. Eikös?
Tervetuloa joskus vastaisuudessakin Hermoon.
Saimi Jaatinen


Tervetuloa laitokseemme.
Tiiksjärvellä 28.4.44.
Kapt. H. Valanne

Joka tänne "rantaan" saapuu, on onnetarten suosikki! Tervetuloa "meille", viihtykää hyvin!
Tiiksjärvellä 28.4.44.
Luutn. B. Sinisalo.

Siellä, missä Te vaikutatte, ei varmaankaan ole suruille sijaa. Me onnelliset "Rantatukikohdassa" pääsemme nyt osallisiksi ilosta, jota olette valtuutettu jakamaan.
Tervetuloa!
Vänr. XKun tuli kevät, niin Eilakin tuli meille "sumpun" keittäjäksi. Kiitos Sinulle ajasta tästä. Vaikka meillä olikin joskus tuolla alhaalla pakkasta ja sauhua niin kuitenkin reippaasti esteet torjuttiin ja nauraen elämää jatkettiin ja kivaahan meillä on ollutkin täällä tässä pikkusessa mökissämme joka "aina" on aurinkoa tulvillaan. Mutta tulenhan kuitenkin katsomaan Sinua "Kaisamme" usein.
"Mirkku"
"Rannassa" 6.5.44
Kiitos hyvästä kahvista.
7.5.44 Ev.ltn. Y. Partinen
Kapt. J. K-x

Suuret kiitokset maukkaista pöydän antimista ja hauskasta iltapäivätuokiosta. - Kovan kilpajuoksun aiheuttama väsymys haihtui aivan huomaamatta. - Mikä lienee, mutta räiskäleet kummittelevat mielessä?
8.5.44. Kapt. Tauno Paronen

-sivulla kuva: kapteeni Tauno Paronen ja Eilan teksi: Kuva Kouvolan Sanomista 21.6.1985 Mannerheim-ristin ritarien kokoontumisesta, ja toinen kuva, jossa päivämäärä 29.1.1989.

Näinkin voi käydä - tiet yhtyvät. - Kovasti piti juosta, eikä suotta, sillä mehän voitimme??! Jälleennäkemisen ilonkyyneleet vuosivat keväisen tulvan tavoin. "Me vanhat naapurit"!!? Suuret kiitokset vieraanvaraisuudesta!
8.5.44. Kapt. V. Meriläinen
Olin aika tavalla yllättynyt, kun kuulin että Sinä, Eila olet tässä aivan naapurina. Kiva vaan, sillä on aina niin mukava pistäytyä luoksesi sillä olethan ainoa tuttu täällä Tiiksjärvellä. Elä vain hermostu, jos saitkin jokapäiväisen vieraan minusta, mutta toivon että käyt vuorostasi "Moottorissa". Kiitos Eila vieraanvaraisuudestasi.
Tiiksjärvellä 10/5 -55.
Sirkka

Edellisellä sivulla mainitut kummittelut ovat muuttuneet todellisuudeksi. Tässä näyttää muodostuneen oikeat räiskäletalkoot, joiden valmistumista vesikielellä odottelemme. Talon herttainen emäntä on antanut kokin oikeuden hetkeksi meille, kömpelökätisille, josta suuri kiitos. Vielä suurempi kiitos tästä ainutlaatuisen hauskasta Lotan päivän aattoillasta. 10.5.44 Tauno Paronen
- myöhemmin liimattu kuva, jossa teksti UUSI MANNERHEIMIN RISTIN RITARI, kapteeni Tauno Paronen. Valok. Tk-Jänis.

Olen hankintapuolella (nim. räiskäleiden) myötävaikuttanut - herrojen, kapitäänien, "vanavedessä", Sinullen(?) tai lipoen, vesi kielellä, marmelaadia (ei siis kieltä) räiskäleisiin.
Kulutuspuolella olen taas varautunut löyhdyttämällä vyötä - useampia välejä.
Tässä hommassa olen saanut kokemuksen, ettei ruokahalu kasva ainoastaan syödessä vaan, että etenkin räiskälehalu kasvaa niitä sivellessä - huom. veitsellä ei lusikalla!
Räiskäleiden kohtalon loppunäytöksestä hekumoiden - ja, - - ja herttaisille emännille sulimmat kiitokset julkituoden ystävällisyydestä!
10.5.44
Luutn. J. Hämäläinen
Lotan päivän aattona jouduimme vieraanvaraisen lottaemännän vieraiksi. Yhdyn edellisiin ja totean, että alku näyttää lupaavalta. Räiskäleet tuoksuvat ja korvikepannu pihisee. - Jo etukäteen kaikesta kiittäen ja Lotan-päivälle onnea toivottaen - merkitsen
10.5.44.
Kapt. Veijo Meriläinen

Pitkästä aikaa tapasimme, kun kurssin "partio" lähti tiedustelumatkalle. Tavoite oli mahdollisimman ihanteellinen, sen todistavat nuo edelliset kirjailijat, jotka ovat muuten mainioita paistajia, minä "statisti" tälläkin alalla. Herkkujen oivallisuus kyllä johtuu talon emännistä, joille kaikki kiitos! Sävelin: "Kulku miehen sydämehen/ käypi vatsan kautta..."
10.5.44.
Luutn. T. Lukkarinen

Lotan päivän aattoiltana "partsi" saapui tänne ja voimme olla oikein kiitollisia noista hyvistä (?) räiskäleistä, kiitos puuhakkaan emäntälotan (+ kapt:n). Hyvää lotan päivää!
10.5.44
Luutn. V. Lappalainen

- Kaikkeen yllä - ja toisella puolen olevaan eli kaikki 10.5 tapahtuneeseen yhtyen. Todistan oikein merkityksi - "Aina valmis kuin Kääriäisen tyttö vihille".
"Kalastaja" Putsi Varmanen
siviiliammatilta Luutnantti

(kuva) "Ty akténa, má grindhah!"
J.X
En tiedä, mitä tuo Jussi kirjoitti, mutta hauska oli taas tavata. Onnea Lotan päivälle
toivoo Aapeli

Pitkä oli matka, mutta kannatti kävellä!
Parhaat kiitokseni!
16.6.44.
Luutn. V.M. Nissilä

Hei,
Ja kiitos.
Olipa kerran samassa poppoossa "kakara", joka aina hyväksyi Eilan ja hänen pienten esiliinainsa yhteenkuuluvaisuuden.
Vänr. M.X.MäkeläOli pitkä matka ja kivinen tie, mutta matkan päässä löytämämme keidas hyvitti vaivat. Kiitoksia korvikkeesta ja vieraanvaraisuudesta.
12.5.44.
Luutn. Tapio Lehto
Luutn. Viljo Huttunen
Luutn. Sakari Sertola
Luutn. Unto Kehä
Luutn. Rafael Sora
18.5.44. Helatorstaina.
Tehtiin "geologisesti mielenkiintoinen marjareissu" Tiiksjärven niemeen. Valokuvia ja muina saaliina murikoita, "taitavasti" poimittuja puoloja sekä luvassa paketti.
Neuvosen Kalle

Myös mukana edellä kuvatulla reissulla geologisesti mielenkiintoisia asioita toteamassa
Lauri Nuutinen

Tulimme Eeron-päivän kunniaksi kylään ja saimme tosi hyviä köyhiä - eikun rikkaita sellaisia.
Voi Elämän kevät
E. VesaHelatorstain visiitillä täällä tosissaan ihanal rannal! Monet kiitokset maukkaista pöydän antimista.
18.5.44.
Inkeri Raukola
Aili Kärkkäinen

Vuodentakaisesta laulusta vieläkin velttona kiitän sekä siitä että tästä hauskasta hela-sellaisesta!
Vänr. K. Wiitanen

Kauniit kiitokset lyhyestä yhdessä olostamme Tiiksjärvellä Lotta tovereina. Kiitokset myös kauniista lauluistasi
19.5.44. Lotta Impi Krogerus
Nyt sitä on loma sitten "tuurattu". Hyvin on tämä kaksiviikkoa kulunut tämän kauniin järven rannalla. Toivottavasti paikat on kunnossa "vanhalle" emännälle mieliksi, meinaan. Suuri kiitos vain Sinulle Eila kaikesta.
K i i t o s !
Tiiksjärvellä 1.6.44.
Liisa Hallaslahti

Ensikäynnillä Rantavirissä. Kiitos herttaisesta hetkestä. Hyvää jatkoa
Maire Hiltunen.


Iso pussillinen kaiho- ym. mielisiä terveisiä Rajajääkäreiltä. Ukon alla lukee Kiimas-järven kuriiri (pika-express, erittäin salainen). Vastaanottajana nainen, jonka vieressä teksti ja nuoli: esiliina! ja alla nimi: Eila-lotta

Kuvan alla: Kiitokseni
12.6.44. Kapt. P.O. Perttuli

Tavata ja erota on elämän käsky, eikös vaan, mutta huolimatta kaikesta "perääntymisestäkin" toivon, että tapaamme monta kertaa. Kaikilla on kiire, onhan Suur-Suomi vielä aamunkoitossaan tai paremminkin pilvessä tällä kertaa, vaan vielä on nouseva aurinko paistamaan täydellä terällään.
Vahvassa uskossa sanon näkemiin!
Karin Nieminen
Käpylä. Metsolantie 11
puh. 792073.

13.6.-44
Kiitä Jeesust ain. Hän sun parhaakses vain sua (kukkien kuva) lyö sekä taas parantaa.
Huoltolotta Salli Vaarnama
Laitila

Kiitos Sinulle Eila kulta taasen kaikesta. Tämä kaksi viikkoa on mennyt ihan liian pian. Nyt kun taasen lähden kotiin tulee usein mieleen ne monet rattoisat hetket täällä rannassa.
15.6.44
MirkkuRatsastus reissulla poikkesimme Rannan kanttiinille, jonka herttainen emäntä tarjosi meille maukkaat korvikkeet. Suuri kiitos niistä!
Terve tuloa joskus käymään "Kinnassa".
17.6.-44 Kapt. V. Hanhirova

Kiitän hyvästä korvikkeesta ja mainiosta "käntystä". Toivon hyvää kesän jatkoa.
17.6.-44 Esko Perttu
Ympäri käydään, yhtehen tullaan! Via Appia, anteeksi, Kiimajärvi oli pitkä, hikinen ja kuoppainen. Tänne se vain toi ja täältä löysin kauniin järven rannalta kauniin kanttiinin, löysin myöskin entisen naapurin ja iloisen emännän. Vaikka entisyys ei ehkä kestäkään vertailua, toivat herkulliset räiskäleet mieleen ajan, jolloin Mukkituvan pöydän antimista niin usein sain nauttia.
Parhaimmat kiitokseni. Hyvää kesää ja sylikaupalla onnea!
Tauno
Juhannuksena 1944.
Eron hetki edessämme meillä on. Juuri kesän kauneimmillaan ollessa täytyy meidän lähteä tältä kauniilta rannalta kesken kaiken sinne missä "soi räiske kranaattien kuulien". Kauneinta kesää ja prima vointia kanttiinin kauniille Kaisalle! toivoo Luutn. Pentti Pekkala.
Niin Eila - näinkö pian meidän tiemme eroavat. En voi erotessamme muuta kuin kiittää sinua kauneista lauluistasi ja muutenkin herttaisesta toveruudestasi. Ja oikein hyvää vointia ja hauskaa kesän jatkoa siellä uudessa paikassasi. Ja muistahan käydä minuakin joskus katsomassa.
Juhannusiltana 1944
Lotta Hilkka Muikko.


Nyt ne on emännyydet emännöity ja isännyydet isännöity täällä tällä kertaa. Toivon vain Kaisalle hyvää jatkoa. Ja kiitokset kaikesta mitä olen saanu osakseni.
Tiiksjärvellä 25.6-44
stm Helge Auvinen
Eronhetki on edessä. Suuri tuntemattomuus on edessämme - Emme silti sure, vaan iloisin mielin täytämme velvollisuutemme.
Toivotan reippaalle ja aina hymyilevälle "Kaisallemme" onnea ja menestystä.
Kiitän siitä suuriarvoisesta työstänne yksikkömme hyväksi.
Tiiksjärvellä 25.6.-44
Kapt. T. V-x

Kiitos Eila kaikesta mitä olemme osaksemme saaneet ollessamme täällä rannassa.
25/VI.44.
Ylikers. Toivo Summanen

Vilpittömin kiitokseni Eila kaikesta minkä sain osakseni touhutessani täällä "Rannassa". Toivon kaikkea hyvää mihin joutunetkin.
Tervetuloa luokseni Lahdessa käydessäsi
Tiiksjärvellä 25/6-44
Sirkka Friman


Suuret kiitokseni "Rantakanttiinin" emännälle erinomaisesta kanttiinin pidosta sekä niistä erinomaisista tarjouksista, joista aina pääsi osalliseksi rannassa käydessä.
25/6. -44
Kapt. J. Kolkki


Parhaat kiitokset! Toivotan onnea ja menestystä ja ennen kaikkea iloista mieltä tulevassa olinpaikassa.
25.6.44
Ev.luutn. Väinö PartinenNyt Kanttiinin Kaisa kuulemma jättää Tiiksjärven kauniin Rannan. Toivon Sinulle hyvää jatkoa edelleen ja säilytä sama herttainen ja iloinen mieli, mihin joutunetkin!
Hyvää jatkoa toivottaen
Maiju Piironen
Nurmes

Kuin lintu, Sinäkin, viivähdit vain hetkisen pesässäsi ja taas pyrähdit lentoon. Tänä lyhyenä aikana olen kuitenkin oppinut Sinua tuntemaan ja nähnyt Sinussa oikean lotan, jolla ihanteet ovat korkealla. Isänmaa on iloitseva kerran sellaisista tyttäristään! - -  Toivon Sinulle kaikkea hyvää ja kiitän sydämestäni kaikesta täällä olosi aikana. Sanotaan: Näkemiin!
Kurssikeskus 26.6.44.
Selma Kivimäki
Huittinen, Lauttakylä.


Tämä on sitten viimeinen ilta, jonka vietämme yhdessä - luultavasti. Olisi hauskaa, jos vielä joskus tapaisimme. "Oi miksi on jätettävä tämä ihana Tiiksjärven maa?" Niin, miksi? Ehkä sekin on joku kohtalon oikku. Tahdon samalla kiittää Sinua hyvistä korvikkeista ja "käntyistä". Kun nyt lähdet täältä, emmekä tiedä, tapaammeko, mutta muista, että tässä "Matoisessa maailmassa" on sellainen "pahantekevä" kuin minä. Ja muista mitä minä ennustin sinulle lähitulevaisuudessa tapahtuvan. Kirjoita joskus kortti. Toivon hyvää kesää!
Esko Partinen
Nurmes
Raatihuoneenk. 7
(4203/3)
Kun kauvaksi erkanemme Suomemme saloihin, niin muista että ennen yhdessä olimme, Tiiksjärven rannallakin, jonneka Sinunkin piti jättää kaunis kanttiini.
Kiitos rehdistä toveruudesta, aina muista Sinut reippaana, nauravana ja laulavana.
Tiiksjärvellä 28.6.-44 Lotta Alma VillingEila kulta! Kuinka hauska että Sinuakin sai vielä tavata. Muistuu vain mieleen Kiintopiste ja Metsäpirtti joka nyt ainakin tuntuu taakse jääneeltä "ikuisesti". Mutta toivottavasti vielä joskus satutaan johonkin "putiikkiin" yhtäaikaa. Ja jos joskus päästään Suomeen, niinkun se tällä hetkellä tuntuu lupaavalta. Jos tavataan niin hymyillään ja muistellaan.
28.6.44. Maire.

Pieni muistutus siitä, että olen käynyt tervehtimässä vihkilomalta palatessani. Kiitos korvikkeesta!!
28.6.44. Luutn. Eino Saarnio.29.6.44. Tapasimme, ei tosin "Turina-tuvalla" eikä "Suotorpalla" vaan täällä "Tienhaarassa jälleen erotaksemme. "Haaveet on haaveita vain", eikö totta? Sinulle, tänne jäävälle, toivon oikein hyvää jatkoa. Tervetuloa pian siviiliin.
Lotta Sinikka Nuutinen
Vieremä


29.6.44 Juu kyllä se on Eila nyt niin, ettei minun lanttuni säteile näin lähdön hetkellä vähääkään. Kuitenkin minä kiitän Sinua kaikesta ystävällisyydestä, mitä olet suonut minua kohtaan. Minä toivon Sinulle valoisaa elämää - ja kaunista kesää. Terve tuloa Eila siviiliin!
Kiitollisuudella
Esteri Mattila.Tuulahdus Aunuksesta

Motto: Nuku rauhassa kunnes herätämme sinut joskus.


Luuli, luuli, luuli lastu
  -"-      -"-     -"-   pikkarastu
  -"-      -"-     -"-   piendy
  -"-      -"-     -"-   pai.


Baiju, baiju, baiju muamon lastu
  -"-       -"-      -"-  Mashna    -"-Muamo Mashua liekuttau
    -"-         -"-      uinuttau.

Tiiksa 4.7.44 A. Kuusimäki

"Suomalainen sotilas kestää silmää räpäyttämättä suuretkin järkytykset mutta ärsyttyy silmittömästi naulanpistoista" - on joku joskus sanonut. Sitaatti lienee huonosti valittu, mutta en parempaakaan keksinyt, tehdäkseni ymmärrettäväksi, että morkkaan huonoa tuuriani, sen sijaan että olisin ollut kohtalolle rajattoman kiitollinen tästä tästä tilaisuudesta. Sellaisia me olemme, nähtävästi, - muutkin kuin sotilaat: onhan minun lukeuduttava auttamattomasti siviileihin, muunkin, kuin äskeisen "työlomani" vuoksi. - Kuitenkin kaiken kaikkiaan: J´etait tout enchanté, ma chere mademoiselle! Herra nähköön: hän yksin tietää, milloin tämä tilaisuus uusiutuu!
Kenties: toivoa sopii?
"Tienhaarassa", 5.7.1944.
Kiitollisena
Antti.


17.7.44 (kirjoitettu tyhjälle lehdelle vuoden 1943 lopun tekstien väliin)
Tässä lähdön hetkellä vielä muutama sana sinulle, Eila kiltti! Tuntuu niin mörkille mielestä, kun pitää jättää tämä talo ja lähteä vielä kerran tuntemattomille tuville. Olet ollut niin reilu ja tosi hyvä "äiti" minulle täällä Tiiksassa ollessani. En voi muuta kuin vesi silmissä kiittää Sinua kaikesta. Muistahan täyttää aikomuksesi ja pistäytyä Mätäsvaarassa katsomassa minua! Olisin siitä kyllä huisin iloinen. Siis - wiedersehen!
Maiju Piironen
Mätäsvaara-Nurmes

Kulta mummeliini!
(KUVA Sumppijunasta, tekstit kylteissä Repolaan ja Novaja-Tiixa)

Mitäpä melekonen - eikös juu?
Mutta tuo ylläoleva pyrkii ja haluaa kuvata kaikkea sitä ikimuistettavaa - riemukasta aikaa, jota yksissä "...snörskän" kera vietettiin erikoisesti juuri Repolan paikkaseutukunnalla. - Siitäpä ei noin suuremmissa ompeluseuroissa rupatella, muistellaan vain - ja sitten joskus - vielä kerran - pöytä risasex!
Kiitoxen roiskaus menneestä.
Repolassa 9/8 -44 Keka-mummu
Sivu lisätty vuoden -43 lopun tekstien väliin, kun kirjaan ei enää ole mahtunut muualle:
5.8.44.
Kiitos! Eila niistä muutamista viikoista Sinun kanttiinissa Tienhaarassa vietetystä ajasta. Toivottavasti joskus tavataan.
Maire Lehto

22.9.-44
Eila kiltti!
Taas ollaan yhdessä, tällä kertaa vain täällä "maailmassa", mutta pian tämä touhu loppuu, ja alkaa rauhan työt. Muistathan sitten joskus Repolan aikojakin, kun posket punoitti !
Annikki Unto. Paattinen


Lue myös kuvauksia lotan elämästä Rukajärven suunnalla:

https://minkuusas.blogspot.com/b/post-preview?token=DmmqCkkBAAA.kKo4zlbLhSzsr3vV0N27IA._jb2o9ObPG9KtHVo9I6QCw&postId=7525044746175105448&type=POST

           Kesäkuun Kyyti-lukuhaaste tarjoaa kaksi erilaista teemaa jännärin alueelta:                suljetun huoneen mysteeri tai jännitys...