maanantai 21. marraskuuta 2016

Vanhoja kuusaalaismaisemia


Kuva Kymijoen varrelta, mutta mistä tarkemmin? Jukka Airolan kuvakokoelmista löytyy unenomaisia näkymiä Kuusankosken menneiltä vuosilta. Ne näyttävät pikkuisista pinnakkaisista suurennettuina epätarkoilta - ihan kuin muistikuvammekin. Vanha kuusaalainen löytää niistä kuitenkin paljon tuttua, ainakin  maaston muodot, vaikka moni nykyrakennus kuvista vielä puuttuu. Tervetuloa aikamatkalle! Ja ylläoleva kuva on Rantakulmalta, Kymijoen etelärannalta.


Tämä kuva on varmaan otettu vähän edellisen kuvan paikasta alajuoksulle päin. Kuva on 40-luvun ja 50-luvun loppupuolen välistä: betonipylväät on jo rakennettu, Valtakadun kerrostaloja ei vielä - kyllä reunimmaisen pitäisi näkyä kirkon vasemmalla puolella. Mutta peltoa riittää.


Muistatko kioskin Kyminpuolella Kiitotien tuntumassa? Se on ollut siellä ainakin vuoden -55 jälkeen, sillä taustalla näkyvä ns. keltainen arava eli As. Oy Pilkankulma rakennettiin tuona vuonna. Pyöreä lippa ja V-tyylin rakenteet ovat niin hienot!


Tämä maisema Kuusaan sillan eteläpuolella ei ole paljonkaan vuosien varrella muuttunut. Vasemmanpuoleinen liiketalo tosin ei ole enää entisessä loistossaan. Kuvanottohetkellä talossa on Lämpöpoikien liiketila. Puiset puhelinpylväät ovat luovuttaneet lankansa maan alle kaapeleihin, ja taustalla ollut SP-bensa-asema on vaihtunut toisenlaiseksi liikerakennukseksi.


Kuva sillalta tukinuiton vuosikymmeniltä, puomeillahan tukkeja ohjailtiin. Nykyisin joessa näkee vain hyytöpuomeja joinain talvina. Kymintehtaan rakennukset eivät juuri erotu, ja moni niistä onkin jo mennyttä maailmaa. Joen etelärannalle on noussut hienojen omakotitalojen, oikeastaan huviloiden, rivi. Syksyn tyyninä kirkkaina iltoina niiden valot heijastuvat jokeen ja tekevät vastarannalla kävelystä elämyksen.


Esson talossa Kuusaan ympyrän tuntumassa oli Kustaa Ahlgrenin Kuusankosken autoliike ja Pika-baari.


Poliisilaitos. Valtion virastotalo rakennettiin vuonna 1955. Tämä kuva on otettu ennen vuotta -58, sillä siihen mennessä takana oleva asunto-osakeyhtiö Siltapuisto oli jo valmistunut. Vanhojen kuusaalaisten suussa sen talon nimi on kylläkin viinakaupan talo, vaikka Alko on muuttanut sen jälkeen jo kolme kertaa.


Kuusaan torilla kirkon vieressä on ollut taksiasema muulloinkin kuin 2000-luvulla. Autoista päätellen kuva on otettu 50-60-luvun vaihteessa. Taustalla näkyy Aronpellon taloja ja vanha virkamiestalo. Viherpistettä ei vielä ole, mutta torikauppa käy tuohon aikaan vilkkaana. Voi että niitä lämpimiä Lummen munkkeja, joita isä haki lauantaiaamuisin aamupalaksi ennen kouluun lähtöä.

Rakennuksia koskevat faktat on poimittu Rurik Wasastjernan teossarjasta Kolme tehdasta, yksi kunta.

           Kesäkuun Kyyti-lukuhaaste tarjoaa kaksi erilaista teemaa jännärin alueelta:                suljetun huoneen mysteeri tai jännitys...