keskiviikko 26. toukokuuta 2021

Satavuotiasta Kuusankoskea kuvin. Kouluja

Kuusankosken kunnallinen historia alkoi vuonna 1921, mutta silloin oli jo valmiina iso joukko yhteiskunnan palveluita. Paperiyhtiöt ja Iitin kunta - Valkealankin kunta omintakeisella tavallaan - olivat perustaneet kouluja jo 1880-luvulta lähtien eri puolille paikkakuntaa. Min Kuusaalle kertyneissä kuvissa on vain osa paikkakunnan historian varrella palvelleista koulutaloista. 


                           Lars Sonckin suunnittelema Mäkikoulu valmistui vuonna 1897.

Tässä kuvassa Mäkikoulu on jo uudessa paikassaan Kettumäellä kotiseututalona. Rakennus siirrettiin Kettumäelle v. 1957. Ansio tästä kuuluu opetusneuvos Veikko Talvelle.

Lars Sonckin suunnittelema toinen kansakoulu, Kymintehtaan Isokoulu valmistui myös v. 1897. Se sijaitsi klubin porttia vastapäätä. Tehtaan laajentuessa ja tiejärjestelyjen muuttuessa koulun päädystä lohkaistiin osa pois.

  

Alla Kuusankosken tehtaan vuonna 1888 perustama kansakoulu, alkuaan maakauppias Breitholtzin kauppatalo. Marskinkadun (ent. Koulukadun) varrella sijainneessa rakennuksessa oli myöhemmin Kymiyhtiön kemian osaston tiloja.Alla Iitin kunnan vuonna 1902 perustama kansakoulu, ns. Walkaman koulu, vastapäätä tehtaan kansakoulua Koulukadun, myöh. Marskinkadun varrella. Viimeiset vuosikymmenensä talo  toimi nikkariverstaana.

             Tässä yllä olevat koulut samassa kuvassa - tämäkin on Jukka Airolan 1980-luvun kuvia.

Näiden koulujen lisäksi samassa pihapiirissä oli vielä kolmaskin. Se paloi, mutta Kymiyhtiö rakennutti paikalle jo seuraavaksi jouluksi, 1919, uuden suuren koulurakennuksen. Siinä toimi kansa- ja yhteiskoulun luokkia ennen uuden oppikoulurakennuksen valmistumista v. 1957. Myöhemmin rakennus palveli kansalaiskouluna Naukion koulun rakentamiseen asti. Kun se purettiin, tontille muodostui omatoimisesti kyläläisten pelikenttä, nykyisin Nikkarina tunnettu.

Alla oleva rakennus toimi vielä 50-luvulla sairaalan naistenosasto 10:nä, synnytyslaitoksena. Sitä ennen se oli kuitenkin alkuperäisessä tehtävässään kunnan kansakouluna, Kuusaan puolen "Mäkikouluna" 1910-luvulta asti.

 

Moni muistaa Maunukselan koulun omasta tulirokkotaudistaan. Koulu nimittäin otettiin epidemian aikana kulkutautisairaalaksi. Ikkunoiden ulkopuolella olevilta tasanteilta vanhemmat kävivät katsomassa sairastavia lapsiaan.

 

 

Koulukadun varrella oli myös tämä yhteiskoulurakennus. Tänne nuori yksityinen yhteiskoulu muutti Kymiyhtiön seuratalon tiloista - talo oli aiemmin ollut asuinrakennus, kuusaalaisittain "kasarmi".


Koulutoimintojen siirryttyä muualle rakennuksesta tuli monitoimitalo, Toimela, jossa kokoontuivat niin partiolaiset kuin matonkutojat, liikuntakoululaiset kuin vanhustenkerholaisetkin. Rakennus purettiin 1990-luvulla.

 


 

 

 

 

Kymiyhtiön ammattikoulua alettiin rakentaa vuonna 1917, ja se valmistui lopulliseen muotoonsa vuonna 1933.Kouluista on lisää tietoa esim. Veikko Talven kirjoittamassa Pohjois-Kymenlaakson teollistuminen -teoksessa ja Läpi harmaan ja pinkin kiven - Kuusankosken lukio 100 vuotta -historiateoksessa. Kuvista kuuluu kiitos Jukka Airolalle, Pertti Värjälle, Työväen Arkistolle ja UPM:n Kymin keskusarkistolle.

           Kesäkuun Kyyti-lukuhaaste tarjoaa kaksi erilaista teemaa jännärin alueelta:                suljetun huoneen mysteeri tai jännitys...