torstai 13. toukokuuta 2021

Satavuotiasta Kuusankoskea kuvin. Asuinalueita 4: Marskinkadun tuntumasta

Sata vuotta sitten perustettiin Kuusankosken kunta paperitehtaiden ympärille syntyneistä taajamista. Min Kuusas on vuosien varrella saanut vanhoja valokuvia blogijuttuja varten. Pannaanpa niitä nyt edelleen muidenkin katseltaviksi. Kohteet ovat sattumanvaraisia ja kattavat Kuusankoskea vain sieltä täältä. Pahoittelut, voikkaalaiset ja pilkanmaalaiset ja muutkin laiminlyödyt alueet! Suosittelen lohduksenne Kuusankoski-seuran julkaisua Vellikuppi - sieltä löytyy tutkittua ja järjestelmällistä tietoa seudun historiasta. Rurik Wasastjernan Kolme tehdasta, yksi kunta esittelee arkkitehtuurimme ja historiamme perusteellisesti ja avaa katsomaan omaa ympäristöä uusin silmin. Tässä kuvia asuintaloista Marskinkadun vaiheilta:

Alla pieni kasarmi ja harmaa kasarmi. Pieni kasarmi toimi aluksi asuintalona, sitten apteekkina, sen jälkeen ruotsinkielisenä alakouluna ja nyt yksityisomistuksessa. Lisää tietoa kasarmeista:

http://minkuusas.blogspot.com/2015_07_19_archive.html

 


 

 

Marskinkadun mestaritaloista on jäljellä kolme. Yllä oleva talo on purettu. Talot rakennettiin 1897-1901. Ks. linkki yllä. 

Alla Kuusankosken ensimmäinen asuinkerrostalo, rakennettu v. 1936. Uusi virkamiestalo rakennettiin v. 1948.

Vanhasta virkamiestalosta, Loistolasta, samoin kuin uudesta virkamiestalosta Lauttakadulla lisää täällä:

http://minkuusas.blogspot.com/2014/03/virkamiestalojen-arvokkuus-puhuttelee.html

 


Viereinen ja sen yllä oleva kuva esittää uutta virkamiestaloa.

           Kesäkuun Kyyti-lukuhaaste tarjoaa kaksi erilaista teemaa jännärin alueelta:                suljetun huoneen mysteeri tai jännitys...