lauantai 1. toukokuuta 2021

Satavuotiasta Kuusankoskea kuvin. Tehtaat

Kuusankoski juhlii tänä vuonna satavuotista historiaansa kunnan perustamisvuoden perusteella. Paikkakunnan nousu taajamaksi alkoi kuitenkin jo puoli vuosisataa ennen kunnan syntyä - tehtaista. Juhlan kunniaksi eri tahoilta saatuja kuvia matkan varrelta.

Ensimmäisessä kuvassa Kuusaankoski, josta kaikki alkoi. Nimensä koski sai ehkä siitä, että sen rannalla kasvoi pieni kuusi, kuusas. Merkityksensä se taas sai siitä, että 1870-luvulla muutama kauaskatseinen mies iski siihen silmänsä ja näki sen mahdollisuudet - valjastettuna. Kymi-yhtiö ja Kuusankoski-yhtiö syntyivät kosken partaalle.

 

Kuusankoski-yhtiön puuhiomon ja paperitehtaan rakennustöitä Kuusaansaaressa 1872. Taustalla Koskenrannan taloja suurimpana Aladinin pytinki.

Alla vas. Kuusankoski-yhtiön puuhiomo, oik. Kymin Osakeyhtiön puuhiomo ja paperitehdas v. 1885.

 Vas. Kuusankoski-yhtiön, oikealla Kymiyhtiön tehtaita. Joen vastarannalla Kuusaanniemen kylän mylly.                                Kuusankoski-yhtiö.

 

Jatkuu...

 

 

Kuvat: 

Uutiskymi joulunumero 1984

Kymiyhtymä

Kymin Osakeyhtiö 1872-1972

Launikarin perheen korttikokoelma 

           Kesäkuun Kyyti-lukuhaaste tarjoaa kaksi erilaista teemaa jännärin alueelta:                suljetun huoneen mysteeri tai jännitys...