maanantai 24. huhtikuuta 2017

Kadonnutta aikaa etsimässä Pajamäessä

Pajamäki on saanut nimensä nykyisen Urpasentien ja Aunelantien kulmauksessa olleen Kymiyhtiön pajan mukaan. Vanhojen pajamäkeläisten mielestä nimi ulotetaan nykyään liian pitkälle, lähelle Tähtikadun risteystä. Nykyisin se kuitenkin tunnetaan kaupunginosan nimenä, kunhan ei sitä käytetä sentään Lauttakadun taloille asti kuten eräät kiinteistövälittäjät tekevät. Kaavoittaja on antanut nykytiestölle pajasta johdetut kadunnimet Pajatie ja Ahjotie. Vai viittaako ahjo myös viereisen Miilumäen aihepiiriin?

Jukka Airola kuvasi Pajamäkeä 1970- ja 80-luvulla. Alue on muuttunut Airolan kuvauspäivistä. Moni rakennus on purettu, useita taloja on peruskorjattu.Vanhojen talojen vähän villiintyneiden puutarhojen paikalle on tullut uusien omakotitalojen hyvinhoidettuja pihoja. Jotain on menetetty, paljon saatu tilalle. Onneksi joku kuitenkin tallensi nämä näkymät. Kiitos, Jukka!


 

Aunelantie 4 ennen peruskorjausta
Aunelantie 4 ennen peruskorjausta
Aunelantie 2


Aunelantie 19, purettu
Aunelantie 8 ennen peruskorjausta
Koskitie 6
Koskitien yläpää
Pajatie 9
Pajatie


Pajatie 14Miilutien ja Pajatien väliltä

Miilutie 1
Pajamäkeä

Miilutie 13

           Kesäkuun Kyyti-lukuhaaste tarjoaa kaksi erilaista teemaa jännärin alueelta:                suljetun huoneen mysteeri tai jännitys...