torstai 7. joulukuuta 2017

Penan kirjeitä Eilalle 16. Sisustuspuuhia

Pentti Niemisen viimeinen opiskeluajan joululoma on takanapäin. Kevätlukukausi -47 käynnistyy ikävöinnin merkeissä - kuinkas muuten. Nyt 13. tammikuuta hän muistelee niitä muutamaa ihanaa lomaviikkoa "katkera pala kurkussa, kun olen ajatellut, etten voisikaan tehdä tänä iltana tavanomaista vierailua Kumpulaan". Pena pyytelee anteeksi töppäilyjään - tahattomia ilkeyksiä - ja ilmoittaa: "Sinä olet minun suurin ja parhain innoittajani tällä elämän myrskyisellä merellä."

Kaarisillan takana kohoaa kaivattu Mäyrämäki, "Kumpula"
Tekniikan ylioppilas Niemisellä on nyt yllään morsiamen joululahjaksi kutoma slipoveri. "Koko luokan pojat olivat sitä ihastelemassa ja arvasivat ilman sanomistanikin, että se oli Sinun kutomasi." Seuraa kehuja kätevälle emännälle, ja sitten taas haaveksimaan lomamuistojen pariin: "Kuinka hauskaa olikaan istua hiljaisuuden vallitessa ja pelata 'sinkkiä' ja jutella selkä painettuna sitä lämmintä uunia vasten ja ottaa välillä 15 min. 'tirsat' ja paljon paljon muuta."

Hypätään tunnekuohujen yli arkisiin toimiin. Pentillä on nyt uusi kämppäkaveri, joku Salon poika. Onkohan Pauli Kiuru valmistunut ja muuttanut muualle? "Meillä on täällä Salon pojan kanssa käynnissä laajat sisustamistyöt huoneessamme. Se komea kirjoituspöytäkin sai aika lennätyksen tänään ja tilalle tuotiin sellainen 1 x 1.5 m suuruinen pöytä, jolle jo varmasti sopii hieman tavaroitakin ja sen lisäksi jää vielä runsas työskentelytila. Me ostimme tämän pöydän päälle sellaisen vihreän maalatun pahvin, joka on helppo tämän avulla pitää puhtaana (tarkoitan tietysti pöytä pahvin avulla). Tämä mokoma päällys tuli maksamaan 180 mk ja oli viedä meidät konkurssiin."

"Tänään sain rahat siitä myytäväksi jättämästäni laskutikusta ja tuo 2500 mk parantaa rahatilannettani huomattavasti. Tänään minä vein ne täytekynät korjattavaksi ja lupasivat laittaa ne kuntoon siihen mennessä että tuon ne tullessani, kun tulen luonasi käymään. Sitä Sinun haluamaasi kirjaa minä en ehtinyt vielä tänään käydä katsomassa, mutta aion suorittaa tuon huomenna."

Opiskelukaverit ovat päivän mittaan valittaneet, että on niin kiire, ettei ehdi muuta ajatella, mutta Pena on hiljaa mielessään kavereille säälivästi hymyillen ajatellut, että kyllä ehtii. Muilla vain ei ole niin ihanaa ajateltavaa kuin hänellä oma morsiamensa.

Seuraava kirje on päivätty 15.1., kaksi päivää edellisen jälkeen, ja tässä välissä Pena on saanut jo kirjeen Eilalta, suloisen. Siitä kiitellään ensin. Ja toivotellaan lepäilyä loman jälkeen, koska Pentti ei malttanut lomalla olla yhtään iltaa kipaisematta morsiamen luo. Mutta sitten arkisiin asioihin.

"Kävimme tänään Salon pojan kanssa erään hänen tuttunsa luona tiedustelemassa huonekalujen hintoja. Tämä tuttava on nimittäin huonekalukauppias. Selvisi, että sellainen 3-hyllyinen kirjakaappi maksaa lasiovineen 2200-2400 mk ja sitten se heteka, ei siis puteka vaan puukehyksellä varustettu heteka maksaa 4300 mk. Jossain kuuluu olevan saatavana oikeitakin hetekoita niiden hinnan ollessa n. 5500 mk." Hetki lirkuttelua väliin ja sitten: "Radiosta tulee juuri 'Kalle-Kustaan seikkailuja' ja muistan kuinka hauskaa meillä oli silloin, kun kuuntelimme Teillä edellistä osaa. Sellaista on elämän katoavaisuus."

Eila on kysellyt kuulumisia, koska "Nyt ryhdyn sitten selostamaan, mitä erikoista tänne kuuluu. Istumajärjestys luokassamme jäi ennalleen ja istun siis entisellä paikallani. Tulemme erittäin hyvin toimeen 'kämppäkaverini' kanssa. Tietysti hänellä on määrättyjä ominaisuuksia, joista en aivan sellaisenaan pidä, mutta eivät ne varsinaisesti haittaakaan. Kumminkin tulimme Paulin kanssa paremmin toimeen, ehkä sen vuoksi, että olimme kotoisin sieltä samalta suunnalta. Kumminkaan mitään valittamista minulla ei ole ja luulen että aikaa myöten sopeudumme oikein hyvin. Hän on erittäin tarmokas ja järjestelykykyinen. Minunkin pienet päiväuneni tahtovat supistua puoleen tuntiin, kun tyyny lentää sänkyyni ja kuuluu huuto: 'Ylös ja töihin'. Olemme saaneet jo jonkinverran töitä tehdyksikin ja työinto on erittäin hyvä, kiitos Salon."

Kotiin Niskalantielle pääsee joka toinen lauantai.
Sitten Pena selvittelee lukujärjestystään. Perjantaisin ei vielä päästä matkustamaan, ja maanantaiaamuna on oltava paikalla. Lauantaina on vain yksi tunti taidehistoriaa, ja siitä varmaan voi pihistää joka toinen lauantai. Eilan pyytämä kirja on jo hankittu, toivottavasti oikea. "...muutakaan sen tyylistä siellä ei ollut. Tämän kirjan nimi on 'Pöytätaito' kirjoittanut Niilo Kallinen ja mikäli minä ymmärrän tuollaisia asioita luulisin sen olevan erittäin hyödyllisen."

Lopuksi Pena kuvailee mielenkiintoisen luennoitsijan. "Tänään meillä oli ensimmäinen kirjanpidon luento. Jo, ennen sen alkua päätin ottaa sen opiskelun oikein vakavalta kannalta tulevaisuutta silmälläpitäen. Sitä luennoi eräs erittäin miellyttävä herrasmies. Heti aluksi hän julisti m.m.: Ulkoluku on kokonaan kielletty, koska se tappaa kaiken henkisen vireyden. Lunttaaminen on sallittua, koska siitä ei ole mitään hyötyä. Kirjaa ei tarvitse ostaa, koska tämä on sivuaine, ja niinollen ette lukisi sitä kumminkaan. Kotitehtäviä en tule antamaan. Jos herroilta liikenee tupakkarahoista 8 mk, niin pyytäisin ostamaan tällaisen vihkon. Tämän lisäksi tarvitsette sen verran tarkkaavaisuutta, ettette pääse nukkumaan."

"Senjälkeen hän luennoi erittäin mielenkiintoisesti ja koko ajan huomioon ottaen käytännöllisiä seikkoja nimenomaan rakennusfirmaa silmälläpitäen. Erittäin mielenkiintoinen tuttavuus tuo uusi luennoitsija." Ja lopuksi säännönmukaiset kaihoilut ja vakuuttelut ja terveiset Salmelle ja Immikille.

           Kesäkuun Kyyti-lukuhaaste tarjoaa kaksi erilaista teemaa jännärin alueelta:                suljetun huoneen mysteeri tai jännitys...