perjantai 19. lokakuuta 2018

Eilan vaiheita 26. Tampereella käynti ja kiihkeää kirjeenvaihtoa

Tuore aviopari Helsingissä suurkisoissa 1947. Huom. yo-lakki
 Lokakuussa 1946 konttoristi Eila Piirikkälä on taas hyvässä vauhdissa. Mäyrämäen tyttö, kihlattu morsian, ei juuri työasioita kalenteriinsa merkkaa, mutta illoista kertyy muuta muistiin kirjoitettavaa. Tiistaina iltapäivällä Antti on soittanut - tämä oli joku merkittävä hahmo Eilan aiemmassa elämässä. Koska on tiistai, on Kaiku-kuoron harjoitukset: "Illalla lauluharjoituksissa ja miesten tarjoamilla korvikkeilla mestarikerholla. Rattoisa ilta." Talvi koputtelee jo ovella: "Tänään satoi lunta ensi kerran ja oli tavattoman kylmää."

Keskiviikkona Eila vie takkinsa korjattavaksi Tyyne-serkulleen ja menee sieltä suoraan tädilleen Hakalalle. Torstaina Viljakaisen Elvi käy iltakylässä. Eila on päivällä soittanut Pentille, ilmoituksen perässä on huutomerkki. Viittaisiko siihen, että Eila on soittanut työpaikan puhelimesta vai että kiva kuulla sulhasen ääni. Perjantaina riittää tekemistä työpäivän päätteeksi. "Olin ensin Teollisuusvirkailijain kokouksessa ja sieltä suoraan menin Kouvolaan Penttiä vastaan. Menimme ensin Niemiselle ja sieltä tulimme meille." Lauantaina Eila käy sovittamassa takkia ja saa paketin lottakaveriltaan Hantulan Elliltä Pohjanmaalta. Illalla Eila ja Pentti ovat tuttujen pariskuntien kanssa seuratalolla tanssimassa. Riidanpoikasta ja sovinto, mutta "...minusta tuntui, että koko loma hiukan pilaantui."

Sunnuntaina nuoripari käy kuitenkin sulassa sovussa katsomassa seuratalolla Onnellista ministeriä. Se oli Toivo Särkän elokuva vuodelta 1941, pääosissa Tauno Palo ja Birgit Kronström. Sitten käytiin anoppilassa, saatiin Kiurun Irjan tuoma paketti, ja illan päätteeksi Eila saattoi Pentin junalle Kouvolaan. "Tällä kertaa ei ollut ketään!!"

Maanantaina Eila käy voimistelemassa, tiistaina lauluharjoituksissa, pysyy keskiviikkoillan kotona mutta käy torstaina äidin ja Salme-siskon kanssa Kukkosilla Mäyrämäen alla. Muitakin naisia on kylässä samaan aikaan.

Perjantaina Eila ja Kiurun Irja, Pentin kämppäkaverin vaimo, suuntaavat yhdessä Tampereelle. "Nousin aamulla aikaisin ylös, tein taikinat. Silitin, leivoin y.m. Klo 15 junalla lähdin Kouvolaan. Siellä tapasin Irjan ja yhdessä lähdimme Tampereelle. Heinon Lempi tuli Riihimäelle asti. Klo 20.15 olimme Tampereella, Pentin ja Paulin luona." Lauantaina pariskunnat käyvät ensin syömässä Hämeensillassa ja menevät sitten juhlimaan, mitä varten Eila ja Irja ovat tulleetkin Tampereelle. "Olimme Pentin kanssa juhlissa melkein loppuun asti."

Sunnuntaina hauskanpito jatkuu. "Päivällä teatterissa, ´Rakas veljeni`. Irja lähti illalla. Me Pentin kanssa olimme illalla elokuvissa. Kiva fimi ´Minä elän´. Ihana!" Maanantaina Eila saa Pentiltä kirjan Suomen säveltäjiä ja ostaa Pentille Kiven kootut. Nuoripari käy myös rva Pikkaraisen, Pentin vuokraemännnän, nimipäivillä. Rouva oli näköjään Elsa, ja Elsan päivä oli silloinkin lokakuun 14. päivä. "Olemme olleet 3 kk kihloissa, päivälleen, ja olen niin rakastunut." Tiistain Eila ja Pentti viettävät lähes kokonaan Pentin asunnolla mutta lähtevät sentään illalla tanssimaan. "Tämä aika täällä Tampereella on mennyt kuin siivillä ja minulle tulee varmasti kamala ikävä." Oikein arvattu. Juna lähtee keskiviikkona 6.15, Pentti on saattamassa. "Lähtiessä tuli niin ikävä, että itketti väkisinkin. Kotona noin klo 14. Kävin heti nukkumaan."

Eilan lomaviikko näköjään jatkuu. Hän käy torstaina päivällä Niemisellä, ja illalla Niemiset käyvät Mäyrämäellä lammaskaalilla. "Kirjoitin vielä Pentille. Aamulla on mentävä työhön taas. Ikävä Penttiä." Ja haikailu vain yltyy. Perjantaina "Pentti soitti tänään! Oli niin hauskaa saada kuulla hänen äänensä. Sain myös kirjeen häneltä ja itkin, kun minulla oli niin ikävä. Kirjoitin itsekin hänelle ja lähetin sen opiston osoitteella, saa nähdä meneekö perille." Opistolle? Ai niin, postihan jaetaan lauantainakin, ehkä Pentti saa viestin pari tuntia aikaisemmin tällä konstilla. Illalla Eila kuitenkin menee lauluharjoituksiin eikä enää kirjoittele kirjeitä. Mutta lauantaina: "Olin koko illan kotona ja kirjoitin Pentille kirjeen."

Seuraava viikko kuluu tunteiden vallassa. Sunnuntaina - sunnuntai oli tuohon aikaan viikon ensimmäinen päivä - Eila käy serkuillaan Kallioisella, lukee kotona kirjaa Ainoa nainen ja laittaa ruokaa. Maanantaina hän saa kirjeen Pentiltä, kirjoittaa sulhaselle takaisin ja käy voimistelemassa. Tiistaina Pentti soittaa, illalla Eila käy lauluharjoituksissa. Kaikki tämä kirjeenvaihto ja soittelu töihin tuntuu niin touhukkaalta ja konkreettiselta, vaivannäköä vaativalta tähän kännyköiden pikaviestiaikaan verrattuna.

Keskiviikkona Eila suuntaa illalla seuratalolle Ed.seuran (?) illanviettoon, ilta "meni oikein hauskasti". Nelly-sisko tulee illalla Lahdesta. Torstaina ja perjantaina puljataan munkkien kanssa. Ensin Eila käy Niemisellä munkkikesteissä ja saa anopiltaan kaksi rullaa valkoista lankaa ja sohvanpäällisen. "Kirje Pentiltä!!!" Perjantaina Pentti tulee päivällä kotiinsa ja soittaa heti Eilalle. "Illalla hän oli meillä ja minä paistoin munkkeja, jotka epäonnistuivat." Lauantaina Eila käy töiden jälkeen appensa suutarinverstalla katsomassa Penttiä, joka ilmeisesti auttelee siellä isäänsä. Sitten lähdetään Pentin sedän luo syömään maksakaalia, minkä jälkeen jaksaakin taas mennä tansseihin Kymille - ilmeisesti Kymin työskille Mäyrämäen juurelle. "On taas niin hauskaa, kun Pentti on kotona, mutta kun aika kuluu vain niin nopeasti, liian nopeasti."

Ollaanpa sitä nyt malttamattomia, onhan tässä näköjään vielä pari päivää jäljellä, ja reilun vuoden kuluttua koko loppuelämä. Sunnuntaina Eila ja Pentti käyvät elokuvissa, pistäytyvät sieltä Niemiselle ja illalla seuratalolle. Maanantaina Pentti on Eilaa vastassa lounastunnilla, käy tämän kanssa syömässä Mäyrämäellä ja saattaa morsion töihin. Iltapäivällä hän suuntaa takaisin Tampereelle. Eila viettää illan keskuskoululla Teollisuusvirkailijoiden huvitoimikunnan kokouksessa. "Senjälkeen kirjoitin Pentille."

Tiistaina lenssu estää lauluharjoituksiin menon. Keskiviikkona on Eilan nimipäivä. "Pentin puh.soitto aamulla, kukkia kotiväeltä, Niemisiltä, Kukkosilta ja Elviltä sekä kirja Elviltä ja Pentiltä ja keramiikkamaljakko kotiväeltä. Myös kirje Pentiltä. Niemiset, Kirsti ja Elvi olivat illalla meillä. Kirjoitin Pentille illalla." Sama meno jatkuu lokakuun viimeisenä päivänä. "Yritin soittaa Pentille, mutta en saanut puhelua. Se ei nim. ehtinyt ennen kahtatoista. Kirjoitin hänelle illalla."

Kiitos, Eila, kun kerroit sentään lammaskaalista ja maksakaalista ja nimipäivälahjoista - niistä voi päätellä jotain elämänmenosta ja merkkipäivien vietosta. Oma vikani, kun en lukenut kalentereita äidin eläessä - olin jo saanut ne käyttööni silloin. Olisin voinut kysyä, mitä lauloitte kuorossa, ketkä artistit viihdyttivät seuratalolla ja Kymin työskillä, millaisia vaatteita tansseissa käytettiin. Voitko äiti tulla takaisin, niin kysyn ja kuuntelen paremmin.

           Kesäkuun Kyyti-lukuhaaste tarjoaa kaksi erilaista teemaa jännärin alueelta:                suljetun huoneen mysteeri tai jännitys...