tiistai 20. helmikuuta 2018

Penan viestejä Eilalle 17. Huolta ja työn iloa

Talvella Pentti haaveilee jo tulevasta kesästä
Tammikuun 1947 lopussa kirjeet singahtelevat Kuusankosken ja Tampereen välillä. Pentti kirjoittaa kihlatulleen Eilalle 30.1. saatuaan tältä kirjeen samana päivänä. Aleksanterinkatu 24 D 27:stä lähtee seuraava kirje jo 31.1. Tällä välin Pentti on saanut uuden kirjeen Eilalta. Ensimmäinen kirje päivittelee Eilan sairautta, lohduttaa ja varoittelee lähtemästä liian aikaisin liikkeelle.

Pena on suorastaan ahdistunut kuultuaan, että morsian on kipeä ja ihailee, miten tyynesti Eila on asian kertonut. "Vain parilla rivillä kuittaat olevasi sairaana, minä varmaan olisin valitellut elämääni sen takia vielä kuukaudenkin kuluttua." Tarina ei kerro, mitä Eila sairastaa, mutta teksti puhuu tuskista ja pyöreistä poskista - joita Pena tietysti rakastaa yhtä paljon kuin kapeampiakin. "Rakas, jälleen olet antanut minulle asiallisen näytteen millainen ote on otettava elämään ja toivon että opettaisit minullekin sen. Otin heti kirjeesi saatuani puhelun Sinun konttoriisi, sillä pelkäsin Sinun kaikesta huolimatta olevan työssä. Olin tosiaan iloinen tällä kertaa siitä, etten saanut Sinua langan päähän."

Sitten seuraa kaikenlaista kehdenkeskistä kuhertelua. Huolestunut sulho jopa ilmoittaa rukoilleensa Jumalaa, että hän vähentäisi Eilan kärsimyksiä. Sitten seuraa lisää kaunokieltä - ihmeellistä, miten tekniikan ylioppilas osaakin olla niin runollinen. Mutta lopulta Eila saa jotain kuulumisiakin Pentin päivästä. "Olen eilisen ja tämän päivän piirtänyt maalaistalon karjarakennusta. Vasta nyt olen saanut entisen työtarmoni takaisin. Tähän asti olen kyllä paiskinut töitä, mutta hieman kuin itseäni pakoittaen, mutta nyt se tuntuu taas luistavan aivan itsestään. Työintoani lisää tietysti se, että kävin tänään näyttämässä sitä arkkitehdillemme ja hänellä ei ollut mitään huomauttamista sitä vastaan. Aion nyt loppuviikolla tussata ja maalata t.s. valmistaa sen lopullisesti. Sitten pääsenkin vuokratalon kimppuun."

Onkos Pena aikonut tehdä filunkia, vai miksi hän kirjoittaa hankkineensa kaverilta valmiita töitä? "Näistä valmiista taloista minulla ei ole paljonkaan hyötyä (niistä joita ostin Juvosen pojalta), sillä meille annettiin jokaiselle täältä Tampereelta tontit, mille a.o. talo pitäisi rakentaa. Tämä ei saata minua millään tavalla murheelliseksi, jos työintoni pysyy tällaisena ja pysyyhän se varmasti, kun tahtoo." Onneksi kepulipeli ei kannata, ei tarvitse myöhemmin katua tekosiaan, kun kaikki kuitenkin aina paljastuu.

Lopuksi toivotellaan öitä ja terveisiä perheelle ja annetaan täysi siunaus Eilan valmistamille tyynynpäällisille ja ihastellaan, että Eila on ehtinyt ommella pitsit käsin.

Seuraavana iltana Pentti on taas kirjeenkirjoituspuuhissa. Ensin hän kiittelee Eilalta tulleesta kirjeestä, joka oli ainoa heidän taloonsa tullut kirje tänään! Sitten kuvausta päivästä: "Kävin tässä välillä kylvyssä, sillä meillä on tänään lämminvesipäivä. Tunnen itseni aivan kuin uudeksi ihmiseksi, kun sain oikein kunnollisesti peseytyä ja muuttaa puhtaat vaatteet ylleni. Tulipa tuosta mieleeni taas ensi kesä, kuinka lie tullutkaan, lauantai-iltoineen ja saunoineen. Mikäpä meidän on sitten yhdessä kylpiessä ja polskutellessa saunassa, varsinkin kun se Sinusta on niin kovin mieluista, eiks´juu?"

Pentin ikäluokka on kaikkien nuorisoikäluokkien tapaan ymmärtänyt tehtävänsä ja ryhtynyt kriittiseksi auktoriteetteja kohtaan. "Meitä oli tänään koolla täällä kolme poikaa ja juttelimme vähän siihen suuntaan, että antaisimme potkut muutamille heikoimmille opettajillemme. Emmehän tietysti kolmessa voi mitään, mutta jos saamme koko luokan kannatuksen, niin ryhdymme viemään tarmokkaasti asiaa eteenpäin. Olisi tosiaan jo aika joissain asioissa antaa uusien tuulien puhaltaa, sehän nyt nykyisin on niin kovin muodissa." Tarina ei kerro, tuliko potkujen antamisesta mitään, mutta suunnitelmista kyllä tunnistaa vanhemmankin Penan intomielen uudistaa asioita.

Lopuksi vähän viihdettä. "Niin tuo meidän radiomme, tai oikeammin Salon, on verraton laitos. Jos vain olemme vapaat koulusta, kuuntelemme sitä aina, varsinkin jos tulee jotain musiikkiohjelmaa." Sitten Penan täytyykin jo lopettaa ensimmäisen arkin kummankin puolen tultua täyteen, jotta hän ehtii kouluun ja vielä sitä ennen viemään kirjeen postiin.


           Kesäkuun Kyyti-lukuhaaste tarjoaa kaksi erilaista teemaa jännärin alueelta:                suljetun huoneen mysteeri tai jännitys...