torstai 20. lokakuuta 2022

Kuusankosken kirjaston sulkuidea järjetön

Ensin pikku neuvo asiasta päättäville: NÄPIT IRTI KUUSANKOSKEN KIRJASTOSTA!

Kouvolan Sanomat kirjoittaa 20.10.2022 suunnitelmasta, jolla on kestämättömät perustelut. Jotkut Kouvolan viranhaltijat ovat pohtineet, että ehkä kulttuurin puolellakin pitäisi tasapuolisuuden nimissä säästää energiaa samoin kuin liikuntapaikoissa ja keksineet säästökohteeksi Kuusankosken kirjaston. Jo alustavat laskelmat osoittavat, että säästö olisi mitätön, vahinko kohtuuttoman suuri.

Liikunta- ja kulttuurilautakunnan puheenjohtaja Sanna Tähtinen kertoi tänään, että yhteydenottoja on riittänyt lehtijutun julkaisun jälkeen. Hän sanoo, että lautakunta ei ole nostanut esille Kuusankosken kirjaston väliaikaista sulkua. Hän ei tiedä, kuka täsmäkohteen on keksinyt. Alan johtava virkamies on sivistysjohtaja Veikko Niemi.

Tunnelma Kuusankosken kirjastossa oli tänä aamuna tyrmistynyt. Työntekijät olivat pelkän lehtitiedon ja arvailujen varassa. Asiakkaat eivät ole sanojaan säästelleet uutisen kuultuaan. Ihmettelyä herättää, miten kirjaston valojen sammutus ja lämpötilan lasku tuottaisi niin paljon säästöä, että näin keskeisen palvelun riistäminen asukkailta kannattaisi.

Eniten asiasta tietää tässä vaiheessa kirjastopalvelujohtaja Selja Kunttu. Hän on saanut määräyksen arvioida väliaikaisen sulun vaikutukset ennakkoon. Kunttu kertoo, että ensin kuullaan asiakkaita. Ensi viikon alussa meiltä kysytään netissä ja Kuusankosken kirjastossa mielipidettämme sulusta, käyttämistämme palveluista, miten usein käymme kirjastossa, mahdollisuudesta kulkea muihin kirjastoihin jne. Kirjastolaki mahdollistaa myös kuulemistilaisuuden järjestämisen - sellaisen pitämistä pohditaan nyt.

Kirjastopalvelujohtaja Selja Kunttu tietää jo tässä vaiheessa keskeiset faktat Kuusankosken kirjastosta: sen käyttäjämäärä oli tuoreimpana normaalina vuonna 2019 ennen koronaa 131 584, Kuntun mukaan todella suuri. Kouvolan kirjastoista Kuusankoski on selvä kakkonen. Kirjastonkäyttäjille koituvat harmit ja hankaluudet jokainen voi kuvitella itse. Suuri osa asiakkaista jäisi ilman tätä peruspalvelua käytännön syistä.

Suljettaessa kirjaston henkilökuntaa ei lomautettaisi, vaan työntekijät siirrettäisiin muihin kirjastoihin. Palkoista ei siis syntyisi säästöä. Lämpötila laskettaisiin ilmeisesti 12 asteeseen, ja se huolestuttaa kirjastoväkeä: kirjat eivät välttämättä kestä niin alhaista lämpöä, eivät myöskään ilman ummehtumista, jos ilmastointi suljetaan. Kunttu sanoo suoraan: jo nyt nähdään, että syntyvä säästö olisi kohtuuttoman pieni. 

Innokkaana penkkiurheilijana ja liikkuvan/urheilevan perheen jäsenenä olen murheissani siitä, että liikuntapaikkoja sulkemalla niin monelta viedään tulevana talvena mahdollisuus huolehtia totuttuun tapaan fyysisestä ja henkisestä hyvinvoinnistaan. Heidän tilannettaan ei kuitenkaan helpota se, että hankaloitetaan kirjastonkäyttäjienkin elämää ilman, että siitä syntyisi asiallista säästöä. 

Ollaan siis tarkkoina, vastataan kaupungin asiakaskyselyyn ja kerrotaan asiasta päättäville virka- ja luottamushenkilöille kantamme. 

Eijaleena Martikainen           Kesäkuun Kyyti-lukuhaaste tarjoaa kaksi erilaista teemaa jännärin alueelta:                suljetun huoneen mysteeri tai jännitys...