keskiviikko 11. huhtikuuta 2018

Eilan vaiheita 25. Tiivistä seurustelua

Kihlattu morsian Eila Piirikkälä viettää elokuussa -46 paljon aikaa sulhasensa Pentti Niemisen kanssa. Yhdessäolon onneen sekoittuu muitakin tunteita, tulevan eron pelkoa, vähän mielipahaa ellei pientä mustasukkaisuuttakin. Siihen Pentti kyllä luvalla sanoen antaa aihettakin. Miehet!

Torstaina 1.8. Eila palaa ystäviensä Eila ja Pirre Helénin luota Heinlahdesta. Pena tulee käymään, ja nuoripari lähtee tansseihin Sääksniemeen. Perjantaina Eila lähtee Lahteen. "Siellä oli eräs kokous (Edistysp. Nuoriso os.) - illalla olimme Kariniemessä illallisilla." Kokous jatkuu lauantaina. "Lounas Seurahuoneella. Iltapäivällä tulivat Salme, Olli ja Pena. Olimme kaikki Ed.n.os:n illallistanssiaisissa illalla Seurahuoneella. Siellä oli hauskaa. - Pena on niin, niin kultainen - Kävelimme vielä Penan kanssa vähän ennenkuin tulimme Nellylle yöksi." Nelly on Salmen ja Eilan Lahdessa asuva isosisko.
Nelly ja Olli Laine

Sunnuntaina on hiukan kehno ilma, ja siskokset miehineen pelaavat Nellyn luona marjapussia. Illalla kuusaalaiset palaavat kotiin mutta painelevat vielä Sääksniemeen. Maanantaina Eila tutustuu taas uusiin sukulaisiinsa. "Olimme Pentin kanssa Tanttarilla Pentin serkun, Ilman, kihlajaisissa." Seuraavana iltana Eila on Niemisillä - kihlapari ei näköjään malta olla hetkeäkään erossa.

Mutta torstaina alkavat työt. "Hiukan pitkältä tuntui päivä." Eila on Kymiyhtiön rakennusosastolla  kirjurina. Perjantaina Mäyrämäellä lämmitetään sauna, Penakin tulee saunomaan. Samalla suunnitellaan lauantain retkeä Mäntyharjulle, josta Pentin Lasse-isä on kotoisin.

Ennen Mäntyharjun reissua Eila on - varmaan kaikulaisten kanssa - laulamassa vuorineuvos Ekholmille, joka täyttää 50 vuotta. Matka sukuloimaan on "oikein hauska - ja perilläkin oli hauskaa. Molemmat, sekä mummo että P:n täti niin herttaisia ihmisiä". Sunnuntaina pari osallistuu Mäntyharjun urheilukentän vihkiäisiin. Missäköhän päin Mäntyharjua kenttä on - ehkä Koirakivessä, jossa sukua asui. Nimittäin "oli ajettava pyörillä 20 km M:n asemalle."

Rientoja riittää kotipuolessakin. Maanantaina Eila ja Pena vierailevat "Korialla Kiurun Irjan ja Paulin luona." Tiistaina mennään elokuviin: Huijari huiputtaa. "Aika hauska kuva." Keskiviikkona on Eilan tädin vuoro; Salme, Pentti ja Eila käyvät Hakalalla. Torstaina Pentti on Piirikkälällä. "Olemmekin tämän kesän aikana olleet yhdessä melkein joka ainoa ilta."

Perjantaina Eila auttelee appea. "Illalla konttorissa kirjoittamassa puhtaaksi Pentin isälle erästä 10-vuotiskertomusta. Senjälkeen Niemisellä syömässä ja vielä yöllä saunassa." Lauantaina meno jatkuu. "Kiurun Irja ja Pauli olivat illalla täällä ja olimme kaikki nelisin Sääksniemessä." Sunnuntaina Pentti lähtee Eilan sukulaisiin Sippolaan. "Tanilla, Roinilassa ja Mettälässä." Vauhtia on riittänyt sen verran, että maanantaina väsyttää. "Kävin nukkumaan klo 17 illalla. Väsytti aivan hirveästi."

Eila konttorissa v. 1939
Mutta elokuun viimeisistä yhteisistä viikoista on otettava kaikki irti. Tiistaina Pentti on Mäyrämäellä, nuoripari ei viitsi lähteä tanssimaankaan, kun sataa. Keskiviikkona he käyvät elokuvissa Kuusaalla katsomassa Marie Curie -elokuvan.

Torstaina kuunnellaan radiosta EM-kisoja, jotka pidetään Oslossa. Ensin kuitenkin koukataan Niemisten kautta. Kannatti kuunnellakin kisoja, sillä Suomi sai "kaksoisvoiton maratonmatkalla ja 10 000 metrillä ja voitti kolmiloikan." Tämä täytyy kyllä tarkistaa. Kyllä, Wikipedia vahvistaa. Kultaa maratonilla/Mikko Hietanen, 10 000 metrillä/Viljo Heino ja kolmiloikassa /Valdemar Rautio. Ja lisäksi 400 metrin aidoissa/Bertel Storskrubb. Hopeaa maratonilla/Väinö Muinonen, 10 000 metrillä/Helge Perälä ja lisäksi keihäänheitossa/Yrjö Nikkanen. "Keitin sen kunniaksi kahvit ja paistoin räiskäleitä. Äiti ja Salme ovat Lappeenrannassa."

Impi ja Salme palaavat sukuloimasta, ja Pentti vierailee Mäyrämäellä. Seuraavana iltana nuoripari käy pyörähtelemässä Sääksniemessä. Sukulointi jatkuu Niemisillä sunnuntaina. Siellä ovat kylässä Paasoset Kouvolasta. "Illalla elokuvissa, Pentin isä ja äiti olivat myös." Maanantaina kyläillessään Pena saa Eilalta kirjan Ainoa nainen. Tiistaina Eila laittaa töitten jälkeen illalla ruokaa, Pena tulee kylään, ja kun Salme ja Impi-äiti tulevat elokuvista, koko porukka syö kaalikeittoa ja räiskäleitä. Ollikin, Salmen poikaystävä, pistäytyy.

Keskiviikkona Pena lähtee käymään Helsingissä. "Olin koko illan kotona ja minulla oli kamala ikävä. Kuinkahan sitten käy kun Pentti maanantaina lähtee Tampereelle. Peloittaa jo." Torstaina on kivaa ja keljua kerrottavaa kalenteriin. "Pena tuli tänään Helsingistä ja sain häneltä tuliaisina eläinradan merkkini - Vesimiehen. Pena kertoi että se T:reen tyttö on yhä vielä soitellut ja minulle tuli niin paha mieli. Että Pentti voikin, vaikka olemme kihloissakin." Eilaa itkettää vielä seuraava päiväkin, mutta hän kuivaa kyyneleensä ennen kuin lähtee illalla Niemisille.

Lauantaina Eila leipoo Pentille eväitä, pullia ja sokerikakkutorttuja. Eilan isän siskon talosta Elimäeltä tulee vieraita. "Peltolan täti ja Ritva tulivat meille. Olimme illalla Pentin kanssa Sääksniemessä."

Sääksniemen lava
SYYSKUU

Syyskuisena sunnuntaina Eila käy aamulla sienessä, ehkä äidin ja siskon kanssa. Pentti tulee hakemaan häntä elokuviin. Tänään katsotaan jännityselokuva Kaasuvalo. Sieltä pari kävelee parisataa metriä Niemiselle. "Parsin Pentin sukkia ja korjasin paitaa. Kiurun Irja ja Pauli kävivät siellä myös. Viimeinen ilta. (Minua niin itketti)." Seuraavana aamuna Eila saattaa Pentin junalle ennen töihin menoaan. "Illalla olin yksin elokuvissa Kymillä. Siellä esitettiin elok. Synnin jäljet (Eeva-Kaarina Volanen)." Eila ja Eeva-Kaarina ovat olleet lottatoverukset ja ystävystyneet. Nyt Eeva-Kaarina on kuitenkin jo kuuluisa filmitähti ja näyttelijä. Mutta eläkeiässä he alkoivat tavata uudelleen, kun Eeva-Kaarina kävi Kuusankoskella. Hän ei ollut unohtanut nuoruuden ystäviään, ja ryhmä kokoontui monet kerrat ystävysten kodeissa.

Arki alkaa sujua entiseen tapaan. Yhtenä iltana Impi ja tyttäret siirtävät marjapensaat uuteen paikkaan. Eilan ystävät käyvät kyläilemässä - Elvi on taas kuvioissa mukana. Lottakaveri Kekalta tulee Kajaanista paketti. Eila kirjoittaa Pentille ja Pentti kirjoittaa takaisin ja soittaa hänelle töihin. "Iltapostissa sain kirjeen ja mieleni tuli niin kevyeksi." Yhtenä päivänä tuleva anoppi soittaa ja pyytää Eilaa kentälle. Tarina ei kerro, mille kentälle. "Kentältä menin vielä Niemiselle korvikkeelle ja Pena soitti juuri silloin kotiin. Juttelin hänen kanssaan! Kirjoitin vielä illalla kirjeen."

Sitten kalenteri kuvailee kerrassaan viihtyisiä näkyjä. "Olin koko illan kotona ja kudoin Penan joululahjoja. Äiti luki ääneen Seitsemää veljestä." Impi-äiti on varmaan lukenut hyvin, hänhän näytteli Kuusankosken Työväennäyttämölläkin. Lauantainakin Eila kutoo koko illan, mutta Salme lähtee Saarisen Eilan ja Laineen Jaakon häihin. "Sain tänään kirjeen Penalta!" Lauantaina kannetaan kirjepostia. Anoppi taitaa tykätä tulevasta miniästään. Lauantaina hän soittaa Eilalle ja pyytää  tätä kylään sunnuntaina "ja mielellänihän minä meninkin". Koti-idylli jatkuu maanantaina. "Äidin kanssa leivoimme illalla ja minä laitoin Pentille paketin - hiukan piirakkaa, pullaa ja omenia. Äiti luki taas Seits. veljestä." Kirjeissään Pena kiittelee onnellisena Eilan leipomuksia, joita hän opiskelijaboksissaan nauttii kämppäkaverin kanssa.

Tiistaina Eila nousee kuudelta siivoamaan. Impi on lähtenyt marjaan - veikkaan puolukkametsää. "Sain tänään Pentiltä paketissa 2 kirjaa. Illalla olin lauluharjoituksissa. Oli niin hauska kokoontua taas pitkästä aikaa. Meille morsiamille laulettiin Runsaammin riemua. Sulasen Eeva saattoi minua." Kyläilyt jatkuvat, nyt Viivi ja Elvi tulevat rupattelemaan ja tekemään käsitöitä. Eilan isän veli Eino saapuu Lappeenrannasta kylään.

Appivanhemmat ottavat Eilan mukaan perheen touhuihin. Torstaina Pentti soittaa, ja sitten "Niemisen setä soitti ja pyysi minua klo 16 jälkeen tekemään Pentille paketin, kun täti on sairas - olin illalla Niemisillä. Pentti soitti!" Mitenkähän Eilan työpaikalla on suhtauduttu noihin soittoihin, kun vielä vuosikymmeniä myöhemminkin yhtiön konttorissa esimiehet -
Eila ja Maija-Kyllikki Rukajärvellä
naiset - huomauttivat, jos joku sai yksityispuheluita.

Kirjeet viuhuvat Kuusaan ja Tampereen välillä. Eila on sairas ja kirjoittaa Pentille neljän arkin kirjeen. Hän itse saa kirjeen Pentilta -  "ja Maija-Kyllikiltä!!!" Tämä on Eilan lottaystävä, tytöt olivat yhdessä Rukajärven suunnalla rintamalottina. Maija-Kyllikin kokemus vangiksi joutumisesta on mukana Rukajärven tie -elokuvassa, jossa siihen on kyllä lisätty melko lailla lisää dramatiikkaa.

Lauantaina tulee yllätysvieras. "Kävin päivällä Kouvolassa. Minulla oli illalla niin ikävä Penttiä kun äidin kanssa kahden olimme kotona ja yht´äkkiä Pentti tulikin ovesta sisälle. Olin niin onnellinen että hyppäsin suoraan Pentin kaulaan. - Hän oli päivällä lähtenyt Tampereelta ja tuli junalta suoraan meille. Kävimme hänen kanssaan Niemisellä ja Pena saattoi minut vielä kotiin - Onnellinen!" Sunnuntaina nuoripari seilaa Niemisiltä Mäyrämäelle ja takaisin. He lämmittävät saunan marjastajille. S. Niinivaara oli pyrkinyt päivällä Eilalle käymään, ja illalla serkkutyttö Hakalan Liisa kävi. Lopuksi Eila saattaa Pentin illalla Kouvolaan junalle. "Ihana päivä!"

Maanantaina Eila käy voimistelemassa, tiistaina lauluharjoituksissa ja keskiviikkona elokuvissa. Pentiltä tulee keskiviikkona kirje, ja torstaina saapuu mies itse. Eila käy Viljakaisilla ja Penaa vastassa. Seuraavana päivänä Pena saunoo morsiamen kotona. Lauantaina he käyvät Pentin serkun häissä. "Tutustuin siellä Penan sukuun kuin myös päinvastoin." Myöhemmin Eila tutustuu sukuun vielä paremmin. Hän nauratti meitä tyttäriään kertomalla ikimuistoisesta junamatkasta, jossa puoli sukua matkusti samassa junanvaunussa Mäntyharjuun häihin, ja joku emännistä otti asiakseen haukkua kaikki muut turhia kainostelematta. Eivätkä toiset olleet moksiskaan.

Sunnuntaina tulee sitten murhetta, kun sulhanen ei tajua, miten käyttäydytään. Päivällä Eila ja Pentti vievät pikkuveljen Paavon lastenjuhliin. Illalla Eila saattelee Penaa junalle. "Olen ilkeä, mutta minusta tuntuu ilkeältä, kun Pena läsnäollessani tuntee niin suurta mielenkiintoa matkaseuraansa kohtaan. Tällä kertaa se oli Heli. Ei minulla ole mitään sitä vastaan, että hänellä on seuraa, mutta minusta hän saisi osoittaa edes hiukan vähemmän mielenkiintoa heitä kohtaan kun olen saattamassa. Siitä jää aina jollakin tavoin kuin paha maku suuhun erotessa. Ilmeisesti olen ilkeä."

Maanantaina Eila käy jälleen voimistelussa - olisiko Naisvoimistelijoiden tarjoamaa. Seuraavana päivänä lähtee kirje Penalle, ja myöhemmin Eila menee vielä Kaiun harjoituksiin. "Äiti kävi illalla Niemisellä." Kovastihan siellä nyt jo sukuloidaan appivanhempienkin kesken. Keskiviikkonakin Eilaa vielä vaivaa "se sunnuntai-iltainen".

Hakalan pihapiiriä
Torstaina Eila saa Pentiltä kirjeen. Aamupostissa. Hän soittaa Penalle töistä. Töiden jälkeen Eila menee Niemiselle hakemaan riikunoita. Tässä on jotain tuttua. Pentin äiti on jo siis tuolloin tehnyt soittokierroksen suvulle, kun pihan hedelmät alkavat kypsyä. "Illalla ratkoin lottamanttelini. Purkasin myös yhden kaulaliinan. Kudon siitä sukan suut." Tuunausta 40-luvun tapaan. Perjantaina Eila käy taas voimistelemassa ja menee sieltä suoraan suihkuun - Kymintehtaan saunalleko? "Kova matsi!" Eila kommentoi kuin nykypäivän salikäynnin jälkeen. Lauantai-illan morsian istuu sievästi kotona. "Kävin illalla saunassa. Kirjoitin Pentille ja sitten kudoin klo 24:ään asti sitä villatakkia."

Syyskuu päättyy hiukan apeissa tunnelmissa. Sunnuntaina sataa. Nelly tulee Lahdesta, ja perheestä muut lähtevät Hakalalle, mutta Eila ei pääse kovien vatsakipujen vuoksi. "Hirveä päivä." Maanantaina Eila menee töihin - kai, koska ei ilmoita jääneensä kotiinkaan. Niin ja koska "Niemisen täti soitti päivällä".  Nelly-sisko palaa Lahteen, Eila kutoo illan sukkaa kotona.

  Heinäkuun teemana ovat urheilijaelämäkerrat ja vaihtoehtoisesti kirjat, jotka sijoittuvat Pariisiin. https://kyyti.finna.fi/themes/custom/...