keskiviikko 5. toukokuuta 2021

Satavuotiasta Kuusankoskea kuvin. Tehtaat 4

Kuusankoski juhlii tänä vuonna satavuotista historiaansa kunnan perustamisvuoden perusteella. Paikkakunnan nousu taajamaksi alkoi kuitenkin jo puoli vuosisataa ennen kunnan syntyä - tehtaista. Juhlan kunniaksi eri tahoilta saatuja kuvia matkan varrelta.

 Alla Kymintehdas Launikarin perheen saamassa kortissa

 













 

Alla oleva kortti on lähetetty vuonna 1905. Kuvan oikeassa laidassa Kymin paperitehdas, vasemmalla näkyy keskusvarasto, nykyinen Taideruukki.


Alla Kuusaankoski, jonka yli johtaa silta rannalta Myllysaareen/Kuusaansaareen. Vasemmalla näkyy virkailijoiden keilaradan torni. Kortti lähetettiin v. 1906.

 

Alla Kymiyhtiön tehdasta Kuusaansaaressa. Kuvassa oikealla vuonna 1886 tai 1887 valmistunut pahvikuivaamo, joka on haluttu suojella. Kortti on matkannut vuonna 1905.


Alla oleva kortti on lähetetty v. 1910, mutta ilmeisesti kuva on vuotta 1904 edeltävältä ajalta, jolloin Kuusankoski-yhtiö, Kymi ja Voikkaan tehdas toimivat vielä erillisinä yrityksinä. Tässä ollaan Kuusaansaaressa, Kuusankoski-yhtiön alueella.


Alla Kymintehdas vuonna 1905 lähetetyssä kortissa


Alla Kuusaankosken vesijärjestelyitä Kymintehtaan puolella virtaa 1900-luvun alkupuolella.


Alla Kuusaankoski Kuusaan puolelta. Rannalla häämöttää keilapaviljonki.


Alla Kymintehtaan pääkonttori oik. ja vas. entinen kauppapuoti, myöhemmin yhtiön virkamiesten klubi vuodesta 1910.

 

Jatkuu...

Kuvat Launikarin perheen korttikokoelmasta








Huhtikuun teemana ovat taiteilijaromaanit tai tietokirjat taiteesta https://kyyti.finna.fi/themes/custom/files/lukuhaasteen_miniessee_2024_0...