tiistai 16. syyskuuta 2014

Kirkon kelloremontti jatkuu

Kuusankosken kirkon kellot - aikaa näyttävät - ovat jo usean vuoden käyneet eri tahtiin. Tänä kesänä kellojen ulkonäkökin muuttui. Kellotauluista tuli tummempia kuin ennen, varsinkin keskustan puoleisesta, ja pohjoisen puoleinen kellotaulu oli selvästi säröillä. Tiistaina 16.9. alkoi tapahtua. Paikalle ilmestyi työporukoita ja nosturilaite, mutta tässä vaiheessa keskitytään rikkinäisen kellotaulun uusimiseen ja tornirappauksen paikkaamiseen.

Kouvolan seurakuntayhtymän laitosmestari Ari Salminen tarkistaa, että kaikilla työn äärellä liikkuvilla on oikeat varusteet, kypärät ja keltaiset liivit. Turvalaitteiden virittäminen oikeaan kokoon tuntuu ehkä työläältä ja aikaavievältä, mutta se kannattaa. Vierellä jyrisee Pekkaniskan kuukävelijä, joka vie korissaan ihmisiä 30-40 metrin korkeuteen, eikä alla kulkevienkaan kannata liikkua turhan huolettomasti.
- Pohjoisenpuoleinen kellotaulu on rikki. Se on 25-millistä  lasia, halkaisijaltaan 183 cm, ja nyt se korvataan läpinäkyvällä akryylilevyllä, joka on lasia iskunkestävämpi ja kevyempi. Levy on tilattu Kuusaan Lasista, ja seurakunnan työntekijät vaihtavat sen paikoilleen, Salminen selvittää.

Vanhaan lasiin on etukäteen kiinnitetty puuvahvikkeita, joissa on kahvat. Näin se saadaan palasina pois ja nostettua sisäpuolelle.
- Uusi levy on kymmenmillistä akryyliä ja painaa noin 20 kiloa, joten se on huomattavasti helpompi nostaa paikoilleen kuin lasinen, Ari Salminen kertoo.

Laitosmestari Ari Salminen
Torniin ei lähdetä kohoamaan nosturilla suin päin. Lähes pari tuntia kone kurkottelee nosturiaan tornin vierellä eri asentoihin. Tykkimäen huvipuiston laitteet kalpenevat tämän rinnalla, mutta ylhäällä korissa olevat työntekijät kokeilevat korkeuksia ja etäisyyksiä viileän rauhallisesti.

Kevään ja kesän aikana kellotaulut siis samenivat. Mitä silloin tapahtui?
- Niistä poistettiin vanhat lakka- ja maalikerrostumat. Siinä yhteydessä lasin läpinäkyvyys muuttui yllättäen niin että kellotaulut näyttävät tummilta. Mutta tähän ongelmaan meillä on valosuunnittelijan suunnitelma valmiina. Tarkoitus on tehdä kellotauluihin valkoinen tausta, jolloin valo käyttäytyy toisin. Olemme tehneet paperimallin ratkaisusta, ja päiväsaikaan koeversio näytti todella hyvältä. Tarkoitus on tällä systeemillä saada entisen kaltainen näkymä kellotauluihin.

Kellotauluja ei siis enää maalata sisäpuolelta. Vain uusi akryylilevy lakataan niin, että se vaikuttaa samanlaiselta muiden kanssa. Nyt alkuun se on aivan läpinäkyvä.
- Uusimme loisteputkivalaistuksen, joka nyt kiertää tornissa. Nythän se kuultaa lasien läpi ja korostuu turhaan. Samoin kellojen koneistojen tukirakenteet kuultavat turhan voimakkaasti taulujen läpi. Valkoinen tausta poistaa nämä ongelmat, Ari Salminen vakuuttaa.

Salminen toivoo, että kellotaulut saataisiin vaaleiksi syksyn aikana, mutta ihan varmaa se ei ole.

Kellot käyvät eri tahtiin

Tämän syksyn remontin jälkeen kellot nakuttelevat edelleen eri tahdissa - keskustan puoleinen kello noudattaa eri aikataulua kuin kolme muuta.
- Tämä on visaisempi kysymys. Emme ole onnistuneet ratkaisemaan, miksi ne käyvät eri tahtiin. Niissä on yhteinen koneisto, joka antaa impulssin kaikille, joten teoriassa niiden pitäisi käydä samaan tahtiin. Mutta siellä saattaa olla iän tuomaa kulumaa rattaistossa, laitosmestari Ari Salminen aprikoi.


Vanha mekaaninen kellokoneisto vaihdettiin sähköiseen vuonna 1987. Asiantuntijat arvelevat sen olevan jo elinkaarensa päässä, vaikka sitä on huollettu ahkeraan. Vanha mekaaninen koneisto on edelleen tallella tornissa, ja muutama alan yritys on tarjoutunut korjaamaan sen käyttöön uudelleen. Osaamista olisi tarjolla.
Rappaus kuntoon

Nosturilaite saa seuraavana päivänä uuden kohteen Kuusankosken kirkontornissa. Tornin länsipuolen rappauksesta on irronnut paloja, ja asia pannaan kuntoon samalla kun kone kerran on paikalla. 

Ei olisi kannattanut lähteä päivystämästä - parin tunnin poissaoloni aikana kellotaulun risa lasi on poistettu, ja tilalle on kiinnitetty uusi akryylilevy. Kaikki on sujunut hyvin. Seurakunnan työntekijät tekevät loppusilausta kuin näyteikkunassa. Lasin läpi näkyy myös vanhan koneiston koppi. Kellonaikaa on hiukan vaikea hahmottaa varmaan sittenkin, kun viisarit saadaan kohdilleen. 
Uusi kellotaulu on alkuun läpinäkyvä.
Alkaa uusi odottaminen: koska kellotaulut muuttuvat entisen kaltaisiksi vaaleiksi? Vanha tuttu kirkon kello  - aikakellokin - on monille tunteita nostattava juttu. Sen ovat saaneet tuta myös seurakunnan työntekijät palautteita kuunnellessaan.


Rikkinäinen lasi tuettiin puurimoin ennen irrotusta.
Kellotauluista poistettiin kesällä lakka ja maali.


Lue myös
http://yle.fi/uutiset/kuusankosken_kirkontornissa_piilossa_aikamoinen_kone/6465797  ja

http://www.kouvolansanomat.fi/Online/2014/09/16/Luotien%20rei%27itt%C3%A4m%C3%A4%20kirkonkello%20sai%20uuden%20taulun%20%E2%80%94%20katso%20kuvat%20p%C3%A4iv%C3%A4n%20urakasta!/2014217912689/4

 Kuvia kirkontornista  Heinäkuun teemana ovat urheilijaelämäkerrat ja vaihtoehtoisesti kirjat, jotka sijoittuvat Pariisiin. https://kyyti.finna.fi/themes/custom/...