Kouvolan seurakuntayhtymän laitosmestari Ari Salminen tarkistaa, että kaikilla työn äärellä liikkuvilla on oikeat varusteet, kypärät ja keltaiset liivit. Turvalaitteiden virittäminen oikeaan kokoon tuntuu ehkä työläältä ja aikaavievältä, mutta se kannattaa. Vierellä jyrisee Pekkaniskan kuukävelijä, joka vie korissaan ihmisiä 30-40 metrin korkeuteen, eikä alla kulkevienkaan kannata liikkua turhan huolettomasti.
- Pohjoisenpuoleinen kellotaulu on rikki. Se on 25-millistä lasia, halkaisijaltaan 183 cm, ja nyt se korvataan läpinäkyvällä akryylilevyllä, joka on lasia iskunkestävämpi ja kevyempi. Levy on tilattu Kuusaan Lasista, ja seurakunnan työntekijät vaihtavat sen paikoilleen, Salminen selvittää.
Vanhaan lasiin on etukäteen kiinnitetty puuvahvikkeita, joissa on kahvat. Näin se saadaan palasina pois ja nostettua sisäpuolelle.
- Uusi levy on kymmenmillistä akryyliä ja painaa noin 20 kiloa, joten se on huomattavasti helpompi nostaa paikoilleen kuin lasinen, Ari Salminen kertoo.
Laitosmestari Ari Salminen |
Kevään ja kesän aikana kellotaulut siis samenivat. Mitä silloin tapahtui?
- Niistä poistettiin vanhat lakka- ja maalikerrostumat. Siinä yhteydessä lasin läpinäkyvyys muuttui yllättäen niin että kellotaulut näyttävät tummilta. Mutta tähän ongelmaan meillä on valosuunnittelijan suunnitelma valmiina. Tarkoitus on tehdä kellotauluihin valkoinen tausta, jolloin valo käyttäytyy toisin. Olemme tehneet paperimallin ratkaisusta, ja päiväsaikaan koeversio näytti todella hyvältä. Tarkoitus on tällä systeemillä saada entisen kaltainen näkymä kellotauluihin.
- Uusimme loisteputkivalaistuksen, joka nyt kiertää tornissa. Nythän se kuultaa lasien läpi ja korostuu turhaan. Samoin kellojen koneistojen tukirakenteet kuultavat turhan voimakkaasti taulujen läpi. Valkoinen tausta poistaa nämä ongelmat, Ari Salminen vakuuttaa.
Salminen toivoo, että kellotaulut saataisiin vaaleiksi syksyn aikana, mutta ihan varmaa se ei ole.
Kellot käyvät eri tahtiin
Tämän syksyn remontin jälkeen kellot nakuttelevat edelleen eri tahdissa - keskustan puoleinen kello noudattaa eri aikataulua kuin kolme muuta.
- Tämä on visaisempi kysymys. Emme ole onnistuneet ratkaisemaan, miksi ne käyvät eri tahtiin. Niissä on yhteinen koneisto, joka antaa impulssin kaikille, joten teoriassa niiden pitäisi käydä samaan tahtiin. Mutta siellä saattaa olla iän tuomaa kulumaa rattaistossa, laitosmestari Ari Salminen aprikoi.
Vanha mekaaninen kellokoneisto vaihdettiin sähköiseen vuonna 1987. Asiantuntijat arvelevat sen olevan jo elinkaarensa päässä, vaikka sitä on huollettu ahkeraan. Vanha mekaaninen koneisto on edelleen tallella tornissa, ja muutama alan yritys on tarjoutunut korjaamaan sen käyttöön uudelleen. Osaamista olisi tarjolla.
Rappaus kuntoon
Nosturilaite saa seuraavana päivänä uuden kohteen Kuusankosken kirkontornissa. Tornin länsipuolen rappauksesta on irronnut paloja, ja asia pannaan kuntoon samalla kun kone kerran on paikalla.
Ei olisi kannattanut lähteä päivystämästä - parin tunnin poissaoloni aikana kellotaulun risa lasi on poistettu, ja tilalle on kiinnitetty uusi akryylilevy. Kaikki on sujunut hyvin. Seurakunnan työntekijät tekevät loppusilausta kuin näyteikkunassa. Lasin läpi näkyy myös vanhan koneiston koppi. Kellonaikaa on hiukan vaikea hahmottaa varmaan sittenkin, kun viisarit saadaan kohdilleen.
Uusi kellotaulu on alkuun läpinäkyvä. |
Rikkinäinen lasi tuettiin puurimoin ennen irrotusta. |
Kellotauluista poistettiin kesällä lakka ja maali. |
Lue myös
http://yle.fi/uutiset/kuusankosken_kirkontornissa_piilossa_aikamoinen_kone/6465797 ja
http://www.kouvolansanomat.fi/Online/2014/09/16/Luotien%20rei%27itt%C3%A4m%C3%A4%20kirkonkello%20sai%20uuden%20taulun%20%E2%80%94%20katso%20kuvat%20p%C3%A4iv%C3%A4n%20urakasta!/2014217912689/4
Kuvia kirkontornista