perjantai 12. tammikuuta 2018

Eilan vaiheita 23. Kesäkausi käynnistyy

Toukokuun 1946 alku on 25-vuotiaan konttorineidin Eila Piirikkälän elämässä hauska, vaikka vielä huhtikuun viimeisenä päivänä hänellä oli ihan vetämätön olo. Eila laulaa Kaiku-kuorossa, ja kuoro esiintyy vappupäivän aamuna klo 10 koulun pihalla. Paikka on varmasti Niinivaaran koulu eli viralliselta nimeltään Kymintehtaan kansakoulu. Se oli klubin porttia vastapäätä, ja osa siitä oli olemassa vielä ainakin 1960-luvulla. Rehtorina oli Kaiku-kuoron johtaja Väinö Niinivaara, joka piti harjoitukset vuosikymmenten ajan tällä koululla. 

Viereinen Kaiku-kuoron historiikista napattu kuva kertoo vapunvietosta seuratalolla.

Vappupäivänä Eila käy myöhemmin Viljakaisella ja illalla seuratalolla. "Siellä oli hauskaa! H:kin. oli. Tanssitti kovasti!" Vai niin, kuka H?

Eila kirjoittaa 2.5., että kesäaika on alkanut. Siltä näyttää myös kalenterin sivuilla, merkintöjä ei ole joka päivä. Torstaina hän kertoo menneensä töistä hammaslääkärille ja käyneensä kutomolla katsomassa Penan äidin mattoa. Koko illan hän vietti kotona. Perjantaina ei ole mitään merkintää. Lauantaina Elvi tulee kylään ja jää yöksi. Neidit eivät lähde mihinkään humputtelemaan.

Sunnuntaina 5.5. "Kävimme päivällä Aholasta sinivuokkoja hakemassa ja senjälkeen olimme Viivin luona. Illalla kotona - luin." Melkein jo huolestuin sinivuokkojen puolesta, mutta sinivuokko ei nykyäänkään ole rauhoitettujen kasvien listalla, ja oli tuskin vuonna 1946:kaan. Maanantaina Eila vie pukukankaansa ompelijalle ja menee sitten Salmen kanssa elokuviin katsomaan "Lentävää vaaraa". Olisiko sittenkin kyseessä "Hiipivä vaara", Yrjö Nortan jännityselokuva vuodelta 1944 - Lentävä vaara -niminen leffakin on olemassa, valmistumisvuosi 1954.

Tiistai. "Lauluharjoituksissa. Pena soitti päivällä ja kysyi mistä johtuu, kun posti ei kule. - En ole ennättänyt kirjoittaa. Kirjoitan illalla." Keskiviikkona Eila leipoo pikkuleipiä ja pullaa - Viivi ja Elvi ovat tulossa "ompeluseuroihin". Eila käy torstaina viimeisen kerran hammaslääkärissä ja sitten sovittamassa pukuaan. "Oli Timon päivät ja sain oik. kahvia ja kakkua." Perjantaina on töiden jälkeen laulutunti, ja sitten Eila ryhtyy laittamaan ruokaa. Silloin ilmestyykin Pena. "Söimme ja lähdimme P:n kanssa kävelemään Sääksniemeen." Lauantaina Eila käy töiden jälkeen hakemassa uuden pukunsa, josta tuli "oikein kiva". Illalla hän paistaa munkkeja. "Pena ja äiti söivät niitä sitä mukaa. Pena nim. tuli meille illalla juuri kun olin munkkeja paistamassa."

Sunnuntaina on äitienpäivä, ja Impi saa lahjaksi kirjan ja kengät. "Koko päivä kotona. Elvi oli päivällä meillä. Olli Lahdesta kävi päivällä. Illalla Penan kanssa Sääksniemen avajaisissa. Kylmää oli vielä." Maanantaina Eila käy kansantanssiharjoituksissa seuratalolla. "Oikein rattoisa ilta." Tiistaina on Kaiku-kuoron vuosikokous.

Kymintehtaan kansakoulu, Kaiun harjoitusten paikka.
Keskiviikko 15.5. "Sain tänään kenkäni Niemiseltä. t.s. kävelykengät, jotka minulle siellä tehtiin. Oikein kivat ja hienot." Niillä on kiva tepsutella illalla elokuviin Elvin kanssa. Leffakin on hyvä, "Naisen valta". Suhtellisen tuorekin se on, valmistunut vuonna 1944, ja pääosassa Bette Davis. Torstaina Mäyrämäen kodissa maalataan keittiön lattia. Eila häärii puutarhassa illan. Perjantaina on Eilan viimeinen laulutunti neiti Olkun luona tänä keväänä.

Lauantaina pitää jo hätistellä innokkaimpia ihailijoita - tekevätköhän uusi kolttu ja uudet kengät vaikutuksen. "Sääksniemessä Elvin kanssa. Siellä oli V.H.  ja minun oli lopulta pakko lähteä kotiin, kun hän tanssitti yhtämittaa. Tulin Elvin ja Kallioniemen Airin kanssa. Pena soitti tänään!"

Sunnuntaina 19.5. on kaatuneitten muistopäivä. Eila on Kaiku-kuoron mukana laulamassa sankarihaudoilla. "Sen jälkeen seuratalolla Timon, Ossin, Viivin ja Salmen kanssa ja illalla Viljakaisella." Tämä perhe menetti yhden jäsenensä sodassa.

Maanantaina Eila käy taas seuratalolla kansantanssiharjoituksissa - miksi? - ja kalenteri kertoo: "Ins. matkusti Ruotsiin ja viipyy n. 3 viikkoa." Aha? Tiistaina keittiön lattian maali on lopultakin kuivunut, ja Eila saa kaapit järjesteltyä ja keittiön kuntoon. Keskiviikosta 22.5. kuun loppuun ei ole ensimmäistäkään merkintää. Taitaa olla kevättä rinnassa ja meno päällä, kun ei ehdi raportoida.

  Heinäkuun teemana ovat urheilijaelämäkerrat ja vaihtoehtoisesti kirjat, jotka sijoittuvat Pariisiin. https://kyyti.finna.fi/themes/custom/...