maanantai 5. maaliskuuta 2018

Eilan vaiheita 24. Kihloihin!

Elämä on muutakin kuin rakkautta ja romantiikkaa, se on joskus myös ruusuilla tanssimista. Kulunut sutkaus pitää täsmälleen paikkansa Eila Piirikkälän elämässä kesällä 1946. Kesä alkaa kavereiden häitä juhlien. 1. kesäkuuta, lauantaina: "Penan kanssa Talvalan Irren häissä Ky.talolla. Oikein hauskaa oli. Heidät vihittiin kirkossa. Senjälkeen kävimme Pentin kotona, sitten meillä ja meiltä lähdimme kaikki - äiti, Lahtelaiset, Salme ja Olli ja Pena talolle."

Seuraavana päivänä Eila on Myllykoskella laulujuhlilla. Tarina ei kerro, millä laulujuhlilla. Maanantaina hän on kansantanssiharjoituksissa. Ja uutinen Pentistä: "Pentti on ensimmäistä päivää osastollamme töissä." Eila oli aloittanut tammikuussa Kymiyhtiön rakennusoastolla oltuaan sitä ennen Kuusankosken Voimalan rakennuksen ja tehdasrakennuksen konttoritöissä, varastolla ja ihan alussa, vuodesta 1935 konttorissa. Juoksutyttönä, kuvittelisin, tuollainen 14-vuotias tyttönen. Nyt siis nuoripari oli samalla osastolla.

Kiirettä pitää, koska Eila ei ehdi raportoimaan kalenteriinsa kuin silloin tällöin. Helluntaina 9.5. hän on "Kentällä tanhuharjoituksissa ja illalla Penan kanssa Sääksniemessä." Maanantaina, toisena helluntaipäivänä "Voimistelujuhlissa tanhuamassa urh.kentällä. Illalla seurat. (seuratalolla?) voimistelujuhlissa. Pena oli myös. (Ikävä ilma)" Tiistaina Eila käy eräässä kokouksessa seuratalolla, ja Kukkosen täti, Kirsti ja Elvi vierailevat Mäyrämäellä.

Mitä ihmeen voimistelu- ja urheilujuhlia Kuusaalla vietetään tämän tästä, sillä 16.6. "Pena lähti Mikkeliin käymään. Olin päivällä urheilujuhlissa ja illalla Elvin kanssa Napan lavalla."

Viikko hiljaista, sitten merkintä juhannuksesta.  Lauantai 22.6. "Lähdimme Pena, Viivi, Leo, Sike, Ami, Lehtiset, Rouhiaiset ja Riuttalat Urajärvelle juhannusta viettämään. Siellä pojilla oli vuokrattuna saari. Menimme Lehtisen autolla." Vuonna -46 juhannusta víetettiin päivämäärän, ei viikonpäivän mukaan. Sunnuntai 23. kesäkuuta: "Juhannusaatto. Vietin sen Urajärvellä. Kesäyö, kesäyö, leiri hiljaa nukkuu, nuotiossa tuli räiskyen palaa..." Ja juhannuspäivänä maanantaina: "Tästä päivästä ei voi kirjoittaa. Sen voi vain kokea - elää. Voi suven ihanuutta."

Seuraa arkiviikko, mutta lauantaina melkein sama porukka lähtee taas Urajärvelle. Sunnuntaina "Paluu takaisin illalla. Kuinka haikeaa se lähtö aina onkaan." Ehkä tiistaina helpottaa, sillä Eila ja Pena ovat "Seuratalolla eräässä illanvietossa." Nelly-sisko tulee Lahdesta Kuusaalle käymään.

Tiistaina 2.7. Pena sitten rohkaisee mielensä. "Illalla Penan kanssa S:niemessä ja kun tulimme kotiin kosi Pena, t.s. kysyi koska menemme ostamaan sormukset. -------------------- Tuo viiva kuvaa kaikkea sitä mitä en osaa sanoa." Torstai 4.7. "Tänään Pena kävi puhumassa äidille. Kuinka jännittäviä päiviä - kuinka uskomattomilta tuntuvia." Impi-äiti oli suoraviivaisempi puheissaan. Äiti ja isä kertoivat, että Pentti oli pyytänyt Impiltä Eilan "kättä ja sydäntä", ja Impi oli kuitannut: "Vie koko likka."

Perjantaina: "Illalla Niemisellä. Pelkäsin niin, että voin melkein pahoin." Ja lauantaina juhlitaan jälleen kavereiden häitä, nyt Katajamäen Vienon, ja sieltä nuoripari painelee vielä Sääksniemeen tansseihin. Vävy kunnostautuu  anopin silmissä maanantaina: "Penan kanssa mullittamassa meidän perunamaata."

Kihlajaiset saavat aikaan monenlaista tohinaa. Keskiviikkona "Pena oli meillä illalla ja kirjoittelimme kihlakortteja. Aamulla lähdemme Lahteen ostamaan sormukset." Torstaina "Lähtö Lahteen. Kävimme ostamassa sormukset ja olimme lopun aikaa Nellyllä. Sain Pentiltä ihania punaisia neilikoita ja Nellyltä gladioluksia."

Mylläkkä kotona jatkuu perjantaina. "Siivosimme kovasti Salmen kanssa. Äiti tuli illalla kotiin Kausalasta." Ja lauantaina: "Kauhea touhu päällä koko päivän. Olemme siivonneet, leiponeet ja järjestäneet kaikenlaista. Illalla vielä Pentin kanssa Karlssonin Matin häissä seuratalolla."

Pitihän uutinen kertoa kaikelle maailmalle. Sivu Eilan leikekirjasta
Sunnuntaina 14.7. se on sitten virallista. "Kihlajaiset. Pentiltä 5 ihanaa tummanpunaista ruusua sekä hopeinen rintaneula. Kotoa ruusuja myös. Vieraina Pentin vanhemmat, Hakalat, Kukkoset ja Viljakaiset, myös Aati ja Greta." Ruusuilla tanssiminen jatkuu maanantaina ja tiistaina. "Ruusuja, ruusuja, orvokkeja ja kaikkia kukkia on tullut koko päivän. Ihanaa! Illalla kaikki äiti, Salme ja minä Niemisillä - Pentin kotona. Ostin neilikoita Pentin äidille." "Yhä vain kukkia ja taas kukkia! Sähkösanoma Antilta! Kerhon porukka oli meillä illalla."

Keskiviikkona nuoripari pakenee hälyä. "Lähdimme Pentin kanssa saareen "lepäämään" tämän hermojännityksen jälkeen. Meillä oli teltta mukana." Torstaina "Olemme vain lukeneet ja laiskotelleet. Kauniit ilmat ovat suosineet meitä." Perjantaina "Viivi ja Leksa tulivat tänään saareen. Heillä oli matkaradio mukana. Oli niin rattoisaa, kun he tulivat."

Lauantaina sitten kotiinpäin. "Meidän täytyi tänään lähteä kotiin, kun huomenna on Pokin Irjan ja Kiurun Paulin häät. Kukkia ja onnitteluja oli taas tullut lisää, kun tulimme kotiin. Illalla olimme Sääksniemessä." Sunnuntaina on neljännet häät tänä kesänä. "Irjan ja Paulin häissä. Siellä oli ruokaa niin paljon kuin jaksoi ja halusi syödä. Muutenkin oikein hauskat häät." Ei ihme, että ruokaa riittää, ollaan Ruotsulassa ison talon tyttären häissä. Eila ja Irja ovat ystävystyneet poikakavereidensa kautta. Pentti ja Pauli ovat nimittäin olleet kämppäkavereita opiskellessaan Tampereen teknillisessä opistossa. Tytöt ovat matkustaneet yhdessä herroja tapaamaankin Tampereelle.
Penan opiskelukavereilta satelee sydämellisiä onnitteluita.

Nämäkään häät eivät ole sesongin viimeiset. Seuraavana perjantaina Eila käy ensin kuoron lauluharjoituksissa Lundbergin 60-vuotisjuhlaa varten. Kuoro laulaa hänellekin "Runsaammin riemua". Lauantaina "Laineet tulivat Lahdesta Hilkan häihin. Häissä illalla Ky.talolla. Pena oli niin kultainen taaskin tänään. Kävin välillä kuoron kanssa Lundbergeilla laulamassa ja sitten taas häihin."

Sunnuntaina on jo muutakin tekemistä. "Päivällä esteratsastuskilpailuja seuraamassa Penan kanssa ja illalla elokuvissa. Pinochio." Maanantaina ei merkintää, tiistaina: "Sääksniemessä illalla!" Ja heinäkuun viimeisen päivän merkintä: "Lähdin tänään Heinlahteen Eilan ja Pirren luo. Heillä on oikein hauska koti."

  Heinäkuun teemana ovat urheilijaelämäkerrat ja vaihtoehtoisesti kirjat, jotka sijoittuvat Pariisiin. https://kyyti.finna.fi/themes/custom/...