Tänä vuonna Pedro Hietasta saadaan Iitissä kuulla kahtena päivänä, keskiviikkona Verlassa ja lauantaina Puimalassa. Ja jos meitä onnistaa, Pedro voi esiintyä myös lauantaiyönä Hiidenvuorella.
- Matti Salmisen kanssa suunnittelimme Puimalan konserttia, ja hän ehdotti, että tulisin myös yökonserttiin. Hänhän laulaa siellä Tuuli Takalan kanssa Risto Laurialan pianosäestyksellä, mutta hän haluaa sinne ehkä myös jotain kevyttä. Tätä ei vielä ole päätetty, Pedro toppuuttelee.
Taiteilijaeläkkeellä ihminen voisi tietysti vetää lonkkaa, mutta Hietasta ei huvita. Suurin homma hänellä on ollut viimeisen vuoden aikana työ näyttelijä Ritva Oksasen kanssa. Tämä teki 50-vuotistaiteilijajuhlansa esityksen Hämeenlinnan teatteriin.
- Minä soitan flyygeliä, Ritva Oksanen lausuu runoja ja laulaa. "Näyttelijätär"-niminen näytelmä on hyvin suosittu, olemme tehneet sitä 50 kertaa Hämeenlinnan ja Espoon teattereissa. Näiden lisäksi sitä esitetään syksyllä myös Aleksanterin teatterissa, Pedro Hietanen kertoo.
Hietanen jatkaa myös keikkojaan Saksaan ja Ruotsiin M. A. Nummisen kanssa.
- Taiteilijaeläke ei joskus merkitse mitään. Minusta tämä tuntuu hyvältä, enhän minä muuten viitsisi tätä tehdä. Niin kauan kun on terveyttä ja jaksaa innostua siitä mitä on tarjolla, miksei tekisi? Hietanen tuumii.
Mikä sitten saa ruotsalaiset ja saksalaiset niin villeiksi kultakurkku M. A. Nummisen ja harmonikkaa ja banjoa soittavan Pedro Hietasen perään?
- Sama huumorintaju. Mutta suurin syy on se, että esiinnytään isäntien omalla kielellä. Totta kai Schubertia lauletaankin saksaksi, mutta että kaikki muukin esitetään Saksassa saksaksi, Ruotsissa ruotsiksi, vain silloin se toimii. Olisi tosi kummallista vääntää saksalaisille englannin kielellä. Ei, vaan maassa maan kielellä. Täsmälleen sama ohjelma väärällä kielellä ei onnistuisi - jos mennään Italiaan, tehdään italiaksi, vasta silloin ihmiset ymmärtävät, mistä siinä on kysymys, Pedro Hietanen selvittää kielen merkitystä kulttuurin ja viihteen välineenä.
Iitissä Hietanen on esiintynyt useana kesänä.
- Laura saa minut aina houkuteltua - hän keksii aina sen verran mielenkiintoisia projekteja myös viihdemiehelle. Ollaan tehty Pariisissa tangoja Lauran ja Jukka Perkon kanssa, kaikkea semmoista. Ja onhan Iitin musiikkijuhlilla hyvä tunnelma, tämä kesäiittiläinen lisää.
Niin, eihän Pedro Hietasta varmaan tarvinnut esitellä: muusikko, kapellimestari, tuottaja, harmonikan ja banjon taitaja, kosketinsoittaja Wigwamissa, Pepe & Paradisessa, Pedro's Heavy Gentlemanissa, yhteistyötä M.A. Nummisen kanssa myös Gommi ja Pommi -duossa yli 30 vuotta... Jne jne. Ja mikä parasta: Jaalasta kotoisin. Ja vielä parempaa: sympaattinen gentleman!
Petri Mäkiharjulla kevyen ja klassisen basson koulutus
Kontrabassoa soittava Petri Mäkiharju yrittää muistaa, monettako kertaa hän on esiintymässä Iitin musiikkijuhlilla. Ainakin viitenä vuonna hän arvelee olleensa mukana, ja mielellään.
- Lauralla ei ole vaikeuksia houkutella minua tänne, aina on mukava tulla, Mäkiharju paljastaa.
Ensimmäisenä vuonna Iitissä Mäkiharju oli pelkästään Perheniemen nuorten kurssilla opettamassa.
- Jossain vaiheessa Laura otti ohjelmistoon kappaleita, joissa tarvittiin bassoa, ja päädyin esiintymään, Petri sanoo ja väläyttää yllättäen lempeän hymyn. Yllättäen? Kyllä, sillä esiintyessään hän on aina niin tyylikkäästi cool, että säteilevä ilme tulee nyt ihan puskista.
Petri Mäkiharju liikkuu ketterästi kevyen ja klassisen musiikin välillä. Opintonsa hän aloitti pop-jazz -puolella ja siirtyi sitten Tampereen konservatorioon klassisen bassonsoiton opiskelijaksi. Sittemmin hän on työskennellyt lukuisissa Suomen ammattiorkestereissa - vuodesta 2005 Tampere Filharmonian kontrabassoryhmän äänenjohtajana. Kevyt musiikki kulkee rinnalla kaiken aikaa.
- Teen koko ajan ihan kaikkea laidasta laitaan - genrejä käydään läpi, Mäkiharju kertoo.
Tänä kesänä Petri Mäkiharju opettaa jälleen Iitissä.
- Nuorilla on mukana omaa materiaalia, jota he ovat bassoillaan vuoden aikana opiskelleet. Yritän antaa niihin omaa näkökulmaa. Perheniemen oppilaat ovat teini-ikäisiä, mutta on minulla paljon nuorempiakin oppilaita ollut, nuorimmat viisivuotiaita. Heillä on pienen sellon kokoiset bassot soittiminaan, Mäkiharju kertoo.
Mäkiharju käy joka päivä Perheniemessä muutaman tunnin, sitten on aina harjoitus. Tänä kesänä hän esiintyy kevyttä ohjelmaa tarjoavissa keskiviikon Verlan konsertissa ja lauantaina Puimalassa.
- Mielenkiintoinen viikko, monenlaista tekemistä, Petri tietää jo kokemuksesta.
Seuraavaksi tulossa: Kuusaalaislähtöinen Pekka Virtanen pitää Iitin flyygelit vireessä
Kuusankoski on paikkoja, ihmisiä, historiaa, nykyhetkeä, tehtaita, maaseutua, kulttuuria. Se on maisemia ja ihmiskätten töitä, murretta ja tapa olla kotoisin jostakin. Kuusaalaisuus on ajattelumalli, asenne ja näkökulma – kaikkeen. Tänä vuonna Min Kuusas osallistuu vuoden 2024 Kyyti-lukuhaasteeseen, joka kannustaa lukemaan vuoden aikana 12 kirjaa. Kerron lukukokemuksistani ja toivon ettei kukaan ota tarinoitani turhan vakavasti. Terveisin Eijaleena Martikainen, paljasjalkain kuusaalain