sunnuntai 29. marraskuuta 2015

Sherlock-näytös meni 50 sekunnissa

Elise Brandt, kuusankoskelaisen Studio 123:n tehonainen, on taas tehnyt ihmeitä. Hän väänsi yritykselleen Sherlock Holmes -elokuvan levityssopimuksen, ja tarjoukseen on nyt tarttunut noin 70 elokuvateatteria Suomessa. Kun liput tulivat myyntiin Helsingissä, Maximin salit myytiin loppuun kolmessa minuutissa, ja Orion pani vielä paremmaksi: yhdeksältä aamulla lipunmyynti sen saleihin avautui ja liput oli myyty 50 sekunnissa.

Elise kertoo olevansa hillitön Sherlock-fani. Ihastus käynnistyi Uusi Sherlock -sarjan tullessa ruutuun.
- Se on parasta tv-sarjaa ikinä, parhaiten kirjoitettu. Kuulin jostain, että sarjan erikoisosa, vuoteen 1895 sijoitettu, esitetään myös joissain teattereissa Britanniassa. Rupesin ahdistelemaan BBC:tä, että myös kans, Suomi kans! Elise kuvailee sähäkkään  tyyliinsä.

Ruinaaminen tapahtui useiden sähköpostien välityksellä, mutta BBC:ltä ei vastattu pitkiin aikoihin. Elise ajatteli, että viestit ovat hukkuneet roskaposteihin, koska aikaisemmatkaan kokemukset kyseisen yhtiön kanssa asioimisesta eivät olleet rohkaisevia.
- Meni kuukausia, ja sieltähän tulikin vastaus: olit kysellyt Sherlock-oikeuksia, jutellaanko, voisi onnistuakin. Muutama viikko sitten levitysoikeudet varmistuivat, Elise tuulettaa.

Elokuvateattereihin ilmestyvä Sherlock: the Abominable Bride on itsenäinen, tv-sarjasta irrallinen tarina. Tällaisia lisäosia on tapana joskus tehdä vetäviin tv-tuotantoihin briteissä ja jenkeissä. Suomalaiset elokuvateatterit saavat esittää sitä kahtena valitsemanaan iltana. Kuusaalla ja Kouvolassa se nähdään 3. ja 6. päivä tammikuuta, joissain teattereissa 9. tai 11. päivä. Lähes 70 Sherlockin tilannutta teatteria ja paljon enemmän valkokankaita (samalla teattereillahan voi olla useampia saleja) on Elise Brandtin eventlevityksen ennätys - kaksinkertainen määrä edelliseen ennätykseen verrattuna. Lippujen ostonopeutta Brandt ei lakkaa päivittelemästä, vaikka tietää että Sherlock-faneja riittää.
- Orionin 50 sekuntia, ihan käsittämätöntä. Tennispalatsin kolmannen päivän näytös on ihan turvoksissa, niiden oli eilen aukaistava Kino-Palatsiin uusi sali. Ensin leffaa myytiin vain Maximiin, sen suosion pohjalta sitä esittävät kaikki isot ja nyt myös Sheryl. Luulen, että nämä myydään loppuun ja sakkia jää ulkopuolelle.

Elise Brandt
Kuusaalla ja Kouvolassa Veturissa lippuja on vielä, mutta Brandt on tyytyväinen tämän hetken tilanteeseen: neljännes, kohta kolmannes salista on myyty, vaikka aikaa näytöksiin on yli kuukausi.

Elise Brandt ymmärtää, miksi isot ketjut eivät lähteneet hankkimaan levityssopimusta Sherlockille. Ne eivät voi toimia yhtä spontaanisti kuin pieni yritys, joka keksii että hei mitäs jos. Levitys ei tuota myöskään niin paljon rahaa, että ne kiinnostuisivat.
- Meillä tämä koneisto on vähän pienempi ja pystymme tällaiseen, Elise sanoo ja viittaa lattialla polvillaan kykkivään äitiinsä Leila Viitaseen, joka selvittelee reksuja rullille. - Siinä on yksi koneiston osa tässä meidän kengännarumeinigissä. Me voidaan tehdä pienemmällä rahalla, jos siitä jotain vaivanpalkkaa jää. Ja vaikkei jäisikään, tehtäisiin silti, koska se on niin siistiä!

Että mitkä reksutko? No elokuvamainokset tietty.

Ne noin 70 elokuvateatteria, joissa Sherlockin voi nähdä, sijaitsevat ympäri maata. Pohjoisimmat onnelliset fanit asuvat Ivalossa, eteläisimmät näytökset esitetään etelärannikolla. Elisen tämänkertainen levitysurakka on tavoittanut suurimman osan Suomen 120 leffateatterista.

Sama elokuva nähdään televisiossa 17. tammikuuta. Elise kiittelee Yleä siitä, ettei se ole kiukutellut ennakointia elokuvateattereissa.
- Olivat äärimmäisen ymmärtäväisiä, kun antoivat tappelematta kahden viikon näytäntöikkunan.

Ainoa seikka, joka Eliseä Sherlockissa harmittaa on se, ettei hän tässä tapauksessa päässyt itse kääntämään tekstiä suomeksi.
- Se vähän sapetti. Briteillä on joku vakikääntäjä, ja tuntuu että kylläpä kestää. Olisin itte tehnyt sen eilen, Elise sanoo ja uskon, jos puheen nopeudesta ja muiden suoritusten määrästä voi jotain päätellä.

Tänä syksynä Studio123 on tuonut levitykseen kolme muutakin elokuvaa - viime vuonnahan Elise Brandt varsinaisesti aloitti elokuvien levityksen Suomessa. Hän miettii, kannattaako leffalevitystä jatkaa, koska joskus tulee takkiin ison vaivannäön jälkeen. Mutta joskus sitten taas leffa kiinnostaa monia teattereita - The Assassin pyörii vieläkin Helsingissä Kino Engelissä.
- Love ei aloittanut ihan niin hyvin kuin odotin, mutta jos kiinnostus pysyy nykyisessä tasossa, niin ihan hyvä.

Pähkinänsärkijä ja Uusi Sherlock -elokuva iltalenkin varrella Kuusaalla
Eventejä - oopperaa, musikaalia, balettia - Brandt on tuonut teattereihin jo vuoden 2011 alkupuolelta. Niiden levittäminen on helpompaa kuin elokuvien, kun se tehdään sarjoina.
- Kautena ja pakettina työstetty sarja on helpompi myydä teattereille. Siinä jalkatyöt pitää tehdä vain kerran. Eventeistä on myös yleensä vain yksi kaksi näytöstä, ja ne on helpompi sijoittaa vaikka muutaman kuukauden päähänkin teatterin ohjelmistoon. Elokuva on hankalampi, koska se vie yhden esityspaikan joka halvatun ilta sillä viikolla eikä sen tuotto-odotus ole hirveän hyvä, kun elokuvia on niin paljon. Eventeissä lipun hinta on korkeampi, joten siinä jää teattereillekin enemmän käteen, Elise Brandt selventää.

Balettia ja oopperaa Studio123:n levittämänä pyörittää tällä hetkellä nelisenkymmentä teatteria.
- Joissain ne menee semi-hyvin, joissain siedettävästi, riippuu teatterin panostuksesta mainontaan. Pari vuotta menee alkuun kaikilla, ennen kuin porukka saadaan innostumaan. Niin meni meilläkin.

Tälle kaudelle on tarjolla iso kattaus oopperaa, balettia ja näytelmää. Pähkinänsärkijästä on kehkeytynyt Kuusaallakin monelle jouluperinne. Kannattaa kuulemma aina varata liput etukäteen, jotta Studio123 osaa varata riittävästi kakkua väliajalle. Elise Brandt hehkuttaa myös Doctor Whon jouluspesiaalia.

Paikat uusiksi

Studio123:ssa on juuri uusittu salien projektoreita. Teatteri otti käyttöön ensimmäisen digiprojektorin vuonna 2009, ja täysdigitaalinen siitä tuli lokakuussa 2010. Silloin jo valmistaja lupasi niille viiden vuoden käyttöiän, mutta henkilökunta uskoi niiden kestävän pitempään.
- Kyllä ne kuitenkin ovat kiukutelleet, vaatineet viime ajat huoltoa ja päivystystä. Oli hyvä sauma vaihtaa, kun teatterikin täyttää 30 vuotta.

Katsoja huomaa eron uuden ja vanhan projektorin jäljen välillä. Kun projektori pystyy näyttämään 48 kuvaa sekunnissa, silmä näkee eron - sitten kun sellaisia elokuvia tulee.
- 48 kuvaa sekunnissa on todellisemman näköinen kuin pehmeä 24 kuvaa sekunnissa. Jotkut sanovat sitä saippuaoopperaefektiksi. Ero on selkeä, kuin yö ja päivä. Jotkut tykkää, jotkut ei, riippuu miten se on tehty. Hobitti-elokuvista ensimmäinen tehtiin neljäkasina ja se oli erilaisuudessaan shokki kaikille, niin realistista että taika vähän katosi. Kahdessa viimeisessä oli onnistuttu: elokuvat oli tehty neljäkasina mutta ne oli saatu näyttämään kaksinelosilta, Elise selittää.

Kahden salin uudet koneet vetävät myös enemmän lampputehoa irti kopioista.
- 3D vie puolet valotehosta pois, sillä 3D-lasit ovat vuorotellen kiinni, puolet ajasta. Valotehoa tarvitaan, kun heijastetaan kaukaa pienelle rätille. Mutta kun saadaan lampulle sanottua että hei, nyt vähän höökää peliin, niin näyttää niin paljon paremmalta.

Ykkösen käsinojat eivät selvinneet jatkoon Elisen äidin silmissä.
Lisäksi ykkössalin penkkejä verhoillaan parhaillaan. Käsinojat on kolmessa vuosikymmenessä hinkattu sileiksi.
- Täydessä valaistuksessa huomaa kulumisen, mutta onhan ne kestäneetkin järjettömän hyvin. Seuraava iso muutos on se, kun muutaman vuoden kuluttua painetut reksut häviää, tilalle tulee sähköinen näyttö, Elise Brandt kertoo reksurullia siirrellen ja painelee katsomaan, miten uusi digiprojekteri seurustelee uuden serverin kanssa.

Lue lisää:

http://studio123.fi/fi/maahantuonti

ja

http://minkuusas.blogspot.fi/2014/04/studio123-aloitti-elokuvien.html

  Heinäkuun teemana ovat urheilijaelämäkerrat ja vaihtoehtoisesti kirjat, jotka sijoittuvat Pariisiin. https://kyyti.finna.fi/themes/custom/...