Eila varaston konttorissa v. -38 |
Tiistaina tapahtuu kaksi kivaa asiaa. "Antti soitti!" ja "Olin illalla Jouko Ilvosen konsertissa. Siellä oli ihanaa!" Jouko Ilvosesta löytyy Ilvosten sukuseuran sivuilta maininta: Jouko Ilvonen toimi kapellimestarina orkesterissa, jossa soitti viulua esimerkiksi Heimo Haitto. Myöhemmin Jouko toimi kuuluisana arkkitehtina USA:ssa Philadelphiassa. Torstaina Elvi on iltakylässä, tietokilpailujen pito jatkuu.
Seuraava merkintä on sunnuntaina 18.3.1945: "Äänestämässä!" Kaksinkertainen alleviivaus ja huutomerkki vihjaavat, että tilaisuus oli tärkeä, mutta kun Eila ei selitä sen enempää, täytyy turvautua Wikipediaan:
"Suomen 18. eduskuntavaalit järjestettiin 17.–18. maaliskuuta 1945. Suomessakin edellisen, vuoden 1939 vaaleissa valitun eduskunnan toimikautta oli kaksi kertaa jouduttu sodan vuoksi pidentämään poikkeuslailla. Kun vaalit lopulta pidettiin, sota ei ollut vielä päättynyt Suomenkaan osalta, sillä Lapin sota oli silloin vielä käynnissä ja vuonna 1939 julistettu sotatila voimassa.
Vaalit olivat ensimmäiset Suomen itsenäisyyden aikana pidetyt, joissa kommunistit saivat esiintyä vapaasti. Ennen vaaleja pääministeri J.K. Paasikivi piti radiopuheen, jossa hän pyysi kansaa valitsemaan eduskuntaan "uusia kasvoja". Tämä varmistettiin myös sillä, että lakkautetun Isänmaallisen Kansanliikkeen IKL:n kansanedustajat eivät saaneet asettua ehdokkaiksi vaaleihin. Lisäksi yhdentoista nimeltä mainitun, Maalaisliittoon, Kokoomukseen ja SDP:hen kuuluneen liian saksalaismieliseksi tai sotapolitiikan kannattajaksi katsotun kansanedustajan asettuminen ehdolle kiellettiin." Historianharrastaja Veikko Huuska pohtii, miksi näissä vaaleissa nähtii ensimmäinen todellinen jytky. Edellisenä syksynä perustettu SKDL sai 49 kansanedustajaa.
http://veikkohuuska.puheenvuoro.uusisuomi.fi/193076-miksi-5-vuoden-kommunisminvastaisen-sotimisen-jalkeen-24-aanesti-skdloa-1945
Eila tuskin on kuitenkaan äänestänyt vasemmistoa, vaikka hänen isänsä punakaartilainen olikin.
Impi Koivuniemi ja Nelly Laine, äiti ja tytär Lahdessa |
Perjantaina Eila käy saunassa, lauantaina hän lähtee Elville ja on tämän kotona yötä. Viikonloppu Elvin kanssa jatkuu elokuvissa käynnillä sunnuntaina. Kino-Sammossa esitetään Kaksoset. "Hoopo!" Maanantaina syntyy kirje Antille. Tiistaina on erikoinen merkintä: "Kirje Eino Farénilta. Hän pyysi minua ensi yönä Kouvolaan, kun hän matkustaa ohi." Keskiviikkona Eila kertoo: "Olin yöllä Kouvolassa ja näin Einon." Reippaasti tehty työssäkäyvältä tytöltä. Matkaa Kouvolan asemalle viitisen kilometriä, ei autoa, talviyö, kulkiko motti yölläkin, oliko nuorilla kunnolla aikaa vaihtaa kuulumiset Einon junanvaihdon välissä? Ja kuka ihmeen Eino?
Eino Farénin nimi löytyy Eilan rintamavieraskirjan alkupuolelta. Nuoret ovat tavanneet Rukajärven suunnalla Eila-lotan emännöimässä kanttiinissa:
10.12.42 Uusi talo, uusi kirja, uudet tuttavat ja miellyttävät. Kohtalo kuljetti vieraaksi ja talo osottautui suurenmoiseksi, Kiitos, joka tulee vasemmalta puolelta kahdeksannen kylkiluun kohdalta.
Eino Farén
Eila ja Salme kotiportailla Mäyrämäellä |
Torstaina 29.3. Eila käy saunassa. "Ja sen jälkeen menimme Kirstin kanssa Kukkoselle ja minä olin siellä yötä." Työssäkäyvän neidin yökyläilyn selittää se, että on hiljainen viikko ja seuraava päivä on pitkäperjantai. "Päivällä Hietalan Erkin kihlajaisissa ja illalla Elvin kanssa elokuvissa." Lauantaina maaliskuun viimeisenä päivänä Eila leipoo. Mitähän siihen aikaan on leivottu pääsiäiseksi. On edelleen pula-aika, kaikkea on vaikea saada. Sen näkee ihmisistä päältä, joka ikinen on mannekiinimitoissa. Ehkä elintarvikekortteja on säästetty isompia ostoksia varten, että on saatu juhlapöytään enemmän hyvää syötävää.