keskiviikko 1. helmikuuta 2017

Eilan tarina 12. Kalenterimerkintöjä maaliskuussa -45

Eila Piirikkälä aloitti vuoden 1945 töitä tehden ja perheen ja kavereiden kanssa vapaa-aikaa viettäen. Maaliskuun alkukin on rauhallinen. Torstai-illan 1.3. Eila viettää kotona Mäyrämäellä varmaan omassa porukassa, koska perjantaina hän mainitsee erikseen: "Elvi ja Olli olivat illalla meillä ja meillä oli niin hauskaa. Pidimme tietokilpailuja." Kuulostaa 2010-luvun illanvietolta Trivial Pursuitin äärellä.

Eila varaston konttorissa v. -38
Sunnuntaina Eila käy Lahdessa Salme-siskon ja ystävänsä Kirstin kanssa. Junalla mennään ja palataan samana iltana. Se on helppoa, kun motti lähtee kotimäen alta Kouvolaan, ja sieltä pääsee jatkamaan Lahden suuntaan kätevästi. Lahdessa kyläillään varmasti Nelly-siskon luona, ei siihen aikaan sunnuntaina kauppoja pidetty auki niin että tytöt olisivat päässeet shoppailemaan. Onkohan äiti Impi ollut seurueessa mukana, koska keskiviikkona "Äiti tuli Lahdesta."

Tiistaina tapahtuu kaksi kivaa asiaa. "Antti soitti!" ja "Olin illalla Jouko Ilvosen konsertissa. Siellä oli ihanaa!" Jouko Ilvosesta löytyy Ilvosten sukuseuran sivuilta maininta: Jouko Ilvonen toimi kapellimestarina orkesterissa, jossa soitti viulua esimerkiksi Heimo Haitto. Myöhemmin Jouko toimi kuuluisana arkkitehtina USA:ssa Philadelphiassa. Torstaina Elvi on iltakylässä, tietokilpailujen pito jatkuu.

Seuraava merkintä on sunnuntaina 18.3.1945: "Äänestämässä!" Kaksinkertainen alleviivaus ja huutomerkki vihjaavat, että tilaisuus oli tärkeä, mutta kun Eila ei selitä sen enempää, täytyy turvautua Wikipediaan:
"Suomen 18. eduskuntavaalit järjestettiin 17.–18. maaliskuuta 1945. Suomessakin edellisen, vuoden 1939 vaaleissa valitun eduskunnan toimikautta oli kaksi kertaa jouduttu sodan vuoksi pidentämään poikkeuslailla. Kun vaalit lopulta pidettiin, sota ei ollut vielä päättynyt Suomenkaan osalta, sillä Lapin sota oli silloin vielä käynnissä ja vuonna 1939 julistettu sotatila voimassa.
Vaalit olivat ensimmäiset Suomen itsenäisyyden aikana pidetyt, joissa kommunistit saivat esiintyä vapaasti. Ennen vaaleja pääministeri J.K. Paasikivi piti radiopuheen, jossa hän pyysi kansaa valitsemaan eduskuntaan "uusia kasvoja". Tämä varmistettiin myös sillä, että lakkautetun Isänmaallisen Kansanliikkeen IKL:n kansanedustajat eivät saaneet asettua ehdokkaiksi vaaleihin. Lisäksi yhdentoista nimeltä mainitun, Maalaisliittoon, Kokoomukseen ja SDP:hen kuuluneen liian saksalaismieliseksi tai sotapolitiikan kannattajaksi katsotun kansanedustajan asettuminen ehdolle kiellettiin." Historianharrastaja Veikko Huuska pohtii, miksi näissä vaaleissa nähtii ensimmäinen todellinen jytky. Edellisenä syksynä perustettu SKDL sai 49 kansanedustajaa.
http://veikkohuuska.puheenvuoro.uusisuomi.fi/193076-miksi-5-vuoden-kommunisminvastaisen-sotimisen-jalkeen-24-aanesti-skdloa-1945
Eila tuskin on kuitenkaan äänestänyt vasemmistoa, vaikka hänen isänsä punakaartilainen olikin.

Impi Koivuniemi ja Nelly Laine, äiti ja tytär Lahdessa
Vaalit eivät ansaitse enempää huomiota kalenterissa, seuraavana iltana ollaan jo elokuvissa katsomassa Kartanon naisia. "En pitänyt siitä. Kun tulin kotiin oli Hakalan Liisa meillä." Liisa-serkku on käymässä kotona Kauniaisista. Liisasta tuli Kymintehtaan päiväkodin työntekijä, olisiko Kauniaisissa ollut alan koulutusta siihen aikaan. Seuraavana iltana hyvä ystävä Helénin Eila käy kylässä. Hän muuttaa seuraavana päivänä Haminaan. Jaaha, Eila ja Pirre ovat näköjään sitten edellisen kalenterin menneet naimisiin, Eilahan on tyttönimeltään Mauno.

Perjantaina Eila käy saunassa, lauantaina hän lähtee Elville ja on tämän kotona yötä. Viikonloppu Elvin kanssa jatkuu elokuvissa käynnillä sunnuntaina. Kino-Sammossa esitetään Kaksoset. "Hoopo!" Maanantaina syntyy kirje Antille. Tiistaina on erikoinen merkintä: "Kirje Eino Farénilta. Hän pyysi minua ensi yönä Kouvolaan, kun hän matkustaa ohi." Keskiviikkona Eila kertoo: "Olin yöllä Kouvolassa ja näin Einon." Reippaasti tehty työssäkäyvältä tytöltä. Matkaa Kouvolan asemalle viitisen kilometriä, ei autoa, talviyö, kulkiko motti yölläkin, oliko nuorilla kunnolla aikaa vaihtaa kuulumiset Einon junanvaihdon välissä? Ja kuka ihmeen Eino?

Eino Farénin nimi löytyy Eilan rintamavieraskirjan alkupuolelta. Nuoret ovat tavanneet Rukajärven suunnalla Eila-lotan emännöimässä kanttiinissa:


10.12.42 Uusi talo, uusi kirja, uudet tuttavat ja miellyttävät. Kohtalo kuljetti vieraaksi ja talo osottautui suurenmoiseksi, Kiitos, joka tulee vasemmalta puolelta kahdeksannen kylkiluun kohdalta.
Eino Farén

Eila ja Salme kotiportailla Mäyrämäellä


Torstaina 29.3. Eila käy saunassa. "Ja sen jälkeen menimme Kirstin kanssa Kukkoselle ja minä olin siellä yötä." Työssäkäyvän neidin yökyläilyn selittää se, että on hiljainen viikko ja seuraava päivä on pitkäperjantai. "Päivällä Hietalan Erkin kihlajaisissa ja illalla Elvin kanssa elokuvissa." Lauantaina maaliskuun viimeisenä päivänä Eila leipoo. Mitähän siihen aikaan on leivottu pääsiäiseksi. On edelleen pula-aika, kaikkea on vaikea saada. Sen näkee ihmisistä päältä, joka ikinen on mannekiinimitoissa. Ehkä elintarvikekortteja on säästetty isompia ostoksia varten, että on saatu juhlapöytään enemmän hyvää syötävää.

  Heinäkuun teemana ovat urheilijaelämäkerrat ja vaihtoehtoisesti kirjat, jotka sijoittuvat Pariisiin. https://kyyti.finna.fi/themes/custom/...