PAPPILA
Kuusankosken seurakunnan pappila 1930-luvulla. Polin. |
Pappila 2015 |
KESKUSTA
Matka jatkuu kohti keskustaa. 1970-80-luvuilla keskusta näytti tältä. Lähinnä jokea oli keltainen liiketalo, aukion toisella laidalla Yhdystalo. Yhdystalo paloi, kun sen alakerran ravintolaan heitettiin pommi. Kesti vuosia ennen kuin keltaisen talon omistajat saattoivat purkaa rakennuksen. Vanhassa kuvassa jyristelee Kossilan bussi, Ärrää ei ole vielä rakennettu, mutta Penan grilli on valmiina palvelemaan illalla konsuista palaavia koululaisia ja varttuneempia nälkäisiä.
Palaneen Yhdystalon tilalle nousi aikanaan kauppakeskus Kuusaantori kuin Fenix tuhkasta, uudessa kuvassa oikeassa laidassa. Sen vasemmalla puolella näkyy Kansantalo. Molempien liiketiloissa on käynyt liikehdintä viime vuosina. Mitähän käy, kun KSAO:n opiskelijat siirtyvät talosta Kouvolaan ammattikoulun tiloihin.Uudempikin kuva on jo vanhentunut: Kuusaantie tie siirtyi viime vuonna sijansa verran länteen. Aakee laakee keskustan keskeisellä paikalla on historiaa, nyt odotellaan puistoa viimeistelemään näkymää. Tori on siirretty kirkon itäpuolelta parkkipaikan ja liikekeskuksen väliin; moni ei tykkää asiasta. Marjoja ja perunoita melkein parkkipaikalla, leipäjono tukkii kävelyliikennettä...
KUNNANTALO
Kunnantalon rakentajia, oikeassa laidassa isoisäni Otto Piirikkälä |
Jatketaan kohti kirkkoa, ihmetellään vanhaa kunnantaloa/kauppalantaloa/kaupungintaloa/ Tekniikka- ja ympäristötaloa. Nythän se on luonteva osa kaupunkikuvaa, mutta mikä ihme sai kunnanisät päättämään v. 1929 tämän eduskuntatalon rakentamisesta keskelle peltoja? Polinin kirjan kuvasta näkyy autius valtavan talon ympärillä, vielä paremmin maiseman ja rakennuksen ristiriita näkyy joissakin vanhoissa ilmakuvissa. Joku asiantuntija on analysoinut: koska Kymiyhtiöllä oli niin suuri mahti paikkakunnalla, kunnan - valtuustossa sosialisteilla 23 jäsentä, porvareilla 12 - täytyi nostaa omaa profiiliaan rakentamalla muhkea oma monumentti. Kunnan toimitalo valmistui vuoden 1931 lopussa. Lue lisää rakennusvaiheiden tarinaa Wasastjernan Kolme tehdasta, yksi kunta II:sta s. 291 lähtien.
Julius Polin kuvaa kunnantaloa teoksessaan Kymiyhtiön sivistyksellinen ja yhteiskunnallinen toiminta: "Kolmikerroksinen tulenkestävä talo kunnankansliaa, köyhäinhoitoa, valtuutettujen istuntoja, kirjastoa, pankkia ja muita kunnallisten koneistojen haaroja sekä kunnan virkailijoita varten on rakenteilla arkkitehti Georg Jägerroosin laatimien piirustusten mukaan. Kustannusarvio on n. 3 miljoonan markan paikkeilla."
Viisikymmenluvulla kunnantalon ympäristö alkoi täyttyä liike- ja asuintaloista. Valtakadun varrelle samalle puolen tietä rakennettiin Kansallispankin talo vuonna 1951, vastakkaiselle puolelle Valtakatua nousivat kerrostalot alakerroissaan kauppahuoneistot, kunnantalon kupeeseen syntyi puisto. Kirkontornista vuonna 2015 otetussa kuvassa kunnantalo sulautuu hyvin pikkukaupunkimaisemaan.
Kuva: Raine Martikainen |
Lähteet:
Julius Polin, Kymiyhtiön yhteiskunnallinen ja sivistyksellinen toiminta. Suom. Aukusti Simelius. 1932.
Rurik Wasastjerna, Kolme tehdasta, yksi kunta. Kuusankosken kaavoitus- ja rakennusperintö. 2015