lauantai 18. helmikuuta 2017

Penan kirjeitä Eilalle 10. Vastoinkäymisiä kerrakseen

Tampere 11.11.-46

Nuorella sulhasmiehellä Pentti Niemisellä on juuri käynyt huono tuuri monessa asiassa.  Kirje morsiamelle Eilalle alkaa iloisen tuntuisesti ennen kuin päästään vastoinkäymisiin. "Juna oli tänään aivan ajassa ja olimme tasan neljältä täällä, sitten kävin suorittamassa muutamia liikeasioita ja senjälkeen ajattelin ottaa tunnin tirsat siinä klo viiden maissa. Tuumasta toimeen ja lopputulos oli se, että Pauli herätteli minut kymmeneltä koulusta tullessaan ja niin istun nyt pöytäni ääressä kirjoittamassa eräälle maailman sulois..." Esirippu.

Tämä insinööriopiskelija on samana aamuna lähtenyt Kuusaalta kohti Tamperetta, ja jo illalla on pakko saada purkaa tuntojaan kirjeeseen. Hän on lukenut nipun Eilan kirjoittamia kirjeitä ja on ihan fiiliksissä. Vuodatusten jälkeen seuraa kuvaus harmista numero kaksi.  "Minulla oli muuten hirmuisen huono tuuri eräässä asiassa. Huomenna tiistaina meiltä on peruutettu kaikki muut tunnit kuin matematiikka ja siinäkin on sijaisopettaja, joten olisin voinut tulla tänne vasta huomenna. Junassa tapasin nimittäin Lagerstamin pojan ja hän kertoi. Minua harmitti niin, että silmissä näkyi mustaa."

Pena ei kuitenkaan masennu lopullisesti: "Onhan jokaisella asialla valopuolensa ja tällä on se, että voin soittaa Sinulle heti aamulla." Pentti aikoo varmaan soittaa vuokraisäntä Pikkaraisen puhelimella Eilan työpaikalle Kymiyhtiön varastolle, koska ei pyydä Eilaa menemään Penan kotiin Niemisille, joilla on kotipuhelin. Harmi numero kolme on vielä kuvaamatta. "Samainen herra junassa kertoi, että meille on määrätty eräät kokeet ei ensi mutta toisena perjantaina illalla. Tämä merkitsee sitä käytäntöön sovellettuna, että pääsen matkustamaan aikaisintaan lauantai-aamuna tai mahdollisesti vasta iltapäivällä. Kumminkin tulen silloin lauantaina, mikäli se on vain mahdollista inhimillisin keinoin", Pena uhoaa. Ikävä on ilmeisen kova, sillä junamatka Tampereelle kesti joskus seitsemänkin tuntia.

Pentin pikkuveli, tuolloin nelivuotias Paavo, on näköjään päässyt kotiviikonloppuna isonveikan mukaan vierailulle Mäyrämäelle tapaamaan Eilaa ja tämän siskoa Salmea. "Minusta oli silloin sunnuntaina hirmuisen hauskaa, kun piditte meilän momemmista eikä kun momellista pojista niin hyvää huolta. Kivi suorastaan vierähti sydämeltäni, kun näin kuinka hyvin Salme ja Paavo tulivat toimeen keskenään. On niin hyvä olla, kun huomasin, että vaarallisin kilpakosijani alkaa olla pois pelistä. Ai jee!" Pena vitsailee, mutta tottahan se oli, että Paavo ja Eila olivat hyvät kaverukset Paavon lapsuusvuosista lähtien.

Loppukaneetissaan Pena kertoo jo odottavansa Eilan kirjettä tiistain iltapostissa.

Seuraava (ainakin seuraava säilynyt) kirje lähtee sunnuntaina 17.11.-46
Pena ei ole päässyt viikonloppuna Kuusaalle, ja tunnelmat ovat sen mukaiset. "...olen ollut tukehtua kiukkuuni, kun en tänä sunnuntaina voinut matkustaa. Vain yksi kokonainen kuukausi on siihen minun joululomaani. En ole koskaan odottanut joulua sellaisella hartaudella ja innolla kuin tänä vuonna. Tuntuu aivan siltä kuin uskoisin vielä Joulupukkiinkin ja sen tuloon Korvatunturilta", Penan hehkuttaa ensimmäisen yhteisen joulun odotustaan. Edessä on kolme viikkoa yhdessäoloa, joskin sukulaisvierailuilla höystettyä eikä kovinkaan paljon kahden kesken oloa.

Sitten haaveillaan yhteisestä tulevaisuudesta ja kahdesta reippaasta lapsesta - tyttö ja poika. Pahoittelut, Pena! Onneksi taisimme me tyttäretkin kelvata hyvin. Pentti selittää kirjeensä erikoista asua; se on nimittäin kirjoitettu paljon paksummalla mustekynällä kuin aikaisemmat. Penan mustekynästä on loppunut muste, ja hän on lainannut kämppäkaverinsa Kiurun Paulin kynää, koska on ollut aivan välttämätöntä tilittää tunnot vielä tänä iltana.

On kirjeessä vähän kuulumisiakin. Paulin veli on vieraillut Tampereella ja tarjonnut Penalle ja Paulille aamiaisen Tuotannossa "huom! ilman ruokaryyppyjä". Olisipa hauska vertailla 40-luvun Tuotannon aamupalatarjoilua tämän päivän brunssipöytään Tempon tiloihin tulleessa Fazerin kahvilassa. Opiskelijoita asiakkaina molemmissa, entäs ruokapuoli?

Tämän päivän Pentti on opiskellut lujasti. Aamulla on ollut 4-tuntinen koe mekaniikassa. Hän vähän epäilee onnistumistaan, mutta huomennahan se selviää.

  Heinäkuun teemana ovat urheilijaelämäkerrat ja vaihtoehtoisesti kirjat, jotka sijoittuvat Pariisiin. https://kyyti.finna.fi/themes/custom/...