tiistai 1. marraskuuta 2022

Asiantuntijat varoittavat kirjastosulun vaikutuksista


 

Kouvolassa, varsinkin Kuusankoskella, ollaan huolestuneita ilmaan heitetystä ajatuksesta sulkea Kuusankosken kirjasto 4,5 kuukaudeksi 21.11.2022-31.3.2023. Perusteena on esitetty tasapuolisuutta: kun kerran urheilupaikkoja suljetaan, myös kulttuuritiloja pitää sulkea. Pahaa mieltä on siis tultava tasapuolisesti kaikille, sen pitäisi ikään kuin helpottaa jää- ja uimahallien käyttäjien tuskaa. Kouvolan kaupungin kasvatus- ja kulttuurialojen viranhaltijoilta on kerätty arvioita sulun vaikutuksista, ja tulokset osoittavat suunnitelman hataruuden. Liikunta- ja kulttuurilautakunta saa 9.11. pidettävään kokoukseensa henkilöstön arvion, joka sisältää seuraavanlaisia johtopäätöksiä:

- Liikunta- ja urheilupaikkojen käyttäjät eivät ole kaksi erillään, jopa vastakkain olevaa ryhmää vaan samoja kuntalaisia. Uimahallissa kävijä on todennäköisesti myös kirjaston käyttäjä, jääkiekkoa harrastava voi poiketa kirjastoon etsimään kirjoja, musiikkia, elokuvia, kavereita. Heille sulku aiheuttaa kaksinkertaisen pahan mielen.

- Sulkuajatus on syntynyt, koska kaupungin pitää säästää energiaa. Kuusankosken kirjaston tapauksessa säästö energiankulutuksesta olisi korkeintaan 15 000 euroa neljän ja puolen kuukauden ajalta, jos kirjaston lämpötila laskettaisiin 16 asteeseen. (Urheilutilojen säästöt liikkuvat moninkertaisissa summissa.) Noin alhainen lämpötila olisi kuitenkin riski kirjoille, siksi sellaista ei ole maamme kirjastoissa kokeiltukaan. Pienempi pudotus pienentäisi tietenkin säästyvää summaa. Siivous-, kunnossapito- ja vesikuluja säästyisi noin 25 000 euroa. Yhteensä alle 40 000 euron säästö ei kattaisi kirjojen ja muun aineiston vaurioitumisen kustannuksia.

- Kuusankosken kirjasto on arvokiinteistö. Jos siellä ei käydä päivittäin, on riski, että vesi- tai muita vahinkoja jää huomaamatta. Lämpötilan lasku vaikuttaa myös talon rakenteisiin.

- Kuusankosken kirjastoa käytetään vilkkaasti. Tämän vuoden käyttäjämäärät osoittavat, että tahti on pysynyt yhtä reippaana kuin edellisenä normaaliajan vuonna 2019, jolloin käyttäjämäärä 131 500 oli Kouvolan kirjastojen toiseksi suurin.

Kylmien faktojen lisäksi Kouvolan sivistys- ja kasvatusalojen henkilöstöryhmä on koonnut inhimillisiä, vähintään yhtä tärkeitä tosiseikkoja siitä, miten kirjaston sulku vaikuttaisi asukkaiden elämään:

- Kirjasto tekee yhteistyötä alueen koulujen ja päiväkotien kanssa. Jos kirjasto suljetaan, opetussuunnitelmat eivät toteudu kaikilta osin. Lasten ja nuorten kulttuuritapahtumat perutaan. Seuraa pettymystä ja turvattomuutta, kun tuttuun lähipalveluun ei pääsekään.

- Sulku jättää huonon signaalin lukutaidon arvostuksesta. Lasten innostaminen lukemaan on nyt todella tärkeää.

- Lakisääteisen peruspalvelun poisto hankaloittaa monen arkea. Kirjaston asiakastietokoneet ja muut laitteet ovat monelle välttämättömät, kun omia laitteita ei ole. Opiskelu- ja ammattikirjallisuuden saanti vaikeutuu, eikä kirjastoa voi käyttää työskentelytilana. Kulttuuritapahtumat joudutaan perumaan. Lain vaatima kirjastopalvelujen yhdenvertaisuus ei toteudu - monille matka lähimpään auki olevaan kirjastoon on liian hankala tai kallis. Näin kriisin aikana tarvitaan kokoontumis- ja tiedonsaantipaikka, jossa voi kasvattaa henkistä kriisinsietokykyään ja turvallisuudentunnettaan. Sulun aikaan asiakas jäisi yksin.

- Kirjat ja muu aineisto jäävät käyttämättä. Niitä eivät voisi käyttää myöskään Kymenlaakson muut kirjastot. Kirjastossa on paljon laitteita, joiden leasing-maksut juoksevat koko ajan. Näyttelytilasta tuleva tuotto jää saamatta. Matka- ja kuljetusmaksuista tulee säästöä mutta koulu- ja päiväkotiyhteistyötä tekevien matkakustannuksista lisäkustannuksia.

- Maahanmuuttovirasto avaa 400-paikkaisen vastaanottokeskuksen Kuusankoskelle. Vuoden 2015 pakolaiskriisi osoitti Inkeroisissa, miten tärkeä paikka kirjastosta muodostui maahanmuuttajille, ja miten merkittävä tämä peruspalvelu on yhteiskuntarauhan ja sovun ylläpitäjänä.

Nämä tosiseikat liikunta- ja kulttuurilautakunta saa keskustelunsa pohjaksi seuraavassa kokouksessaan. 

Viisautta ja viileää harkintaa ikävässä leikkaustehtävässä toivottaen

Eijaleena Martikainen



Huhtikuun teemana ovat taiteilijaromaanit tai tietokirjat taiteesta https://kyyti.finna.fi/themes/custom/files/lukuhaasteen_miniessee_2024_0...